Kompot z suszu
…przede wszystkim na przejedzenie! Każdemu się zdarza (nie)
zdrowo podjeść. Nie tylko w Święta . Kompot z suszu ma niezwykłe właściwości
zdrowotne.
Pomimo ,że jest on obowiązkowy w Noc Wigilijna i w
Święta, to nie powinno go również zabraknąć podczas tłustych biesiad, a tam z
powodzeniem zastąpi czerwone wino!
Według wierzeń
ludowych produkty, z których przygotowujemy świąteczny kompot, mają magiczną
moc: ponoć jabłka zapewniają
dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki –
długowieczność, a wędzone śliwki odpędzają złe
moce. Jak jest naprawdę? Dlaczego warto pić kompot z suszu nie tylko od święta?
Tradycyjny kompot
przygotowujemy na bazie trzech owoców: jabłka, gruszki oraz ususzanej i
wędzonej w całości śliwki. Pity podczas jedzenia z całą pewnością łagodzi
skutki obżarstwa.
Jest niezwykle bogaty
w błonnik pokarmowy, który przyspieszy i poprawi nasze trawienie, a znajdujące
się w tej potrawie kwasy owocowe to sprzymierzeńcy w rozwoju dobrych bakterii w
jelitach.
W tym cudownym napoju
znajdziemy witaminy: A,B,C,E i K, znajdziemy tam również magnez i żelazo.
Jak ugotować kompot
wigilijny z suszu? Istnieje wiele przepisów, ale baza jest zawsze ta sama:
suszone jabłko, śliwka wędzona i ćwiartki suszonej gruszki. W moim kompocie
znajdziemy również daktyle suszone i żurawinę suszoną ciętą ze sklepu ze zdrową
żywnością https://www.bee.pl/.
Żadnych z tych składników nie mierzyłam, nie ważyłam, są
dodawane garściami, od serca. Dodałam też laskę cynamonu i kilka goździków. Dla
mnie istotna jest słodycz ,która pochodzi z daktyli i żurawiny, oraz wędzona
śliwka, która nada całości niepowtarzalnego aromatu. Taki kompot pamiętam z
dzieciństwa i takim się raczymy, nie tylko od święta.
Jak przygotować kompot wigilijny z suszu?
Owoce suszone i wędzone zalej chłodną wodą i pozostaw na
około 5 godzin, można na całą noc, następnie zagotuj, dodaj daktyle, żurawinę i
gotuj do pół godziny. Odstaw do przestygnięcia i do przegryzienia się
wszystkich składników.
Fajnie jakby kompot poleżał w owocach jeszcze dobę od
gotowania. Następnie przecedź go przez sito.
Kompot nie jest klarowny, zresztą któż by się tym
przejmował. Istota jego działania jest o wiele ważniejsza ,niż jego kolor czy wygląd.
Nam najlepiej smakuje dwa dni po świętach. Jak zwykle.
Pijmy go ile się da. Kiedy się da. Suszone owoce można
kupić przez cały rok w sklepie ze zdrową żywnością https://www.bee.pl/, w którym
oprócz potrzebnych produktów na kompot czy ciasta, znajdziemy wiele innych
dobrych i potrzebnych nam rzeczy bez wychodzenia z domu.
Smacznego!
To u nas podstawa na świątecznym stole, po wieczerzy wigilijnej! trzeba dbać o dobre trawienie ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się...potem kiedy święta przeminął potrafimy nawet za nim zatęsknić
UsuńJakoś nie mogę się przekonać do kompotu z suszu, zresztą jako jedyna osoba w rodzinie. Wszyscy go uwielbiają, a dla mnie jest za słodki.
OdpowiedzUsuńMój nie jest słodki tak jak ten,który przygotowywała moja babcia ...ten dopiero był słodziutki babcia dodawała do niego własnego miodu
UsuńTo mój ulubiony świąteczny napój! Łagodzi skutki obfitego jedzenia, a przy tym jest mega zdrowy.
OdpowiedzUsuńWspaniale, że go pokazałaś Kasiu. Niektórzy nie potrafią go ugotować...
Gdyby nie on to nie wiem jakby się skończyła wieczerza wigilijna z moją córką, która ma refluks przełyku ....nieprawdopodobne co zwykły kompot potrafi zdziałać .Bo i dziecko bardzo dobrze się czuło przez cały wieczór
UsuńDawno nie piłam 😊Może za rok przygotuję na wigilię.
OdpowiedzUsuńAleż po co tak długo czekać 😜 Wyobraź sobie że zauważyłam w sklepie suszone owoce przecenione o 50%🥳🥳🥳 Ja wiem że to nie będzie już to samo, ale zawsze warto podkręcić sobie metabolizm... o każdej porze roku. Dużo dobrego na Nowy Rok
UsuńNie robię na Wigilię kompotu z suszu, bo po prostu nikt go u nas nie lubi. A ja nie lubię - nawet w imię tradycji - katować ani siebie, ani innych nielubianymi smakami. Może jednak wystarczyłoby nieco zmienić smak bardziej egzotycznymi owocami? Hmm...spróbuję! Przekonałaś mnie!
OdpowiedzUsuńMy się bijem o tenże 🤣🤣🤣
UsuńPodstawa na Wigilijnym stole!♥️
OdpowiedzUsuńU nas to jedna z potraw 😎
UsuńU nas w domu kompot z suszu na wigilijnej kolacji obowiązkowy. Robimy z różnych suszonych owoców, ale wędzona śliwka to podstawa!
OdpowiedzUsuńMusi być TEN zapach!
UsuńCudowny, ja go uwielbiam! Aromatyczny, pyszny :*
OdpowiedzUsuńUwielbiam ponad wszystko. Ja jeszcze miksuję i przecieram przez sito. Wspaniały.
OdpowiedzUsuń