Tort migdałowo-miodowy z suszonymi żurawinami


ciasta na święta, ciasto na sylwestra,ciasto z bakaliami,ciasto z orzechami,ciasto na imprezę, zdrowe ciasto,ciasto bez cukru,ciasto bez mąki,kuchnia lidla,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,


….i nie tylko!
Pyszny, zdrowy ,mocno bakaliowy placek w sam raz na przyjęcia. Będzie jak znalazł na Sylwesta, możecie już zacząć go robić, ponieważ lubi sobie poleżakować. 
Idealny do ręki, idealny do pokrojenia w plastry, w trójkąty, kawałki. Z miodem, migdałami, orzeszkami ziemnymi w karmelu. Pachnący masłem, trzcinowym cukrem i cynamonem. 


Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Autorem przepisu jest mistrz Polski cukierników, Paweł Małecki, z którym miałam szczęście osobiście „cukierniczyć”.
Podczas pieczenia tego placka Wasze domy wypełni cudowny zapach , co tylko potwierdzi tezę, że to najprostszy i najmilszy sposób sprawiania radości.

ciasta na święta, ciasto na sylwestra,ciasto z bakaliami,ciasto z orzechami,ciasto na imprezę, zdrowe ciasto,ciasto bez cukru,ciasto bez mąki,kuchnia lidla,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,


Jako, że ja to ja, oczywiście podwoiłam składniki, zmieniłam nieznacznie skład i wyszło pysznie, zdrowo i świątecznie.
Zdjęcia ? Nieprofesjonalne, z uratowanego jednego kawałka, wykonane na szybko komórką. Placek szybko się pojawił i szybko znikł. Im dłużej by leżał, byłby lepszy.

ciasta na święta, ciasto na sylwestra,ciasto z bakaliami,ciasto z orzechami,ciasto na imprezę, zdrowe ciasto,ciasto bez cukru,ciasto bez mąki,kuchnia lidla,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,

ciasta na święta, ciasto na sylwestra,ciasto z bakaliami,ciasto z orzechami,ciasto na imprezę, zdrowe ciasto,ciasto bez cukru,ciasto bez mąki,kuchnia lidla,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,

Tortownica :u mnie średnica 28 cm
24 porcje lub więcej
Czas: około 90 minut

Składniki na ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g miodu
- 6 jaj o temperaturze pokojowej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
- 400 g mąki tortowej  (+ niewielka ilość do oprószenia żurawin i daktyli)
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g suszonych żurawin i daktyli u mnie ze sklepu ze zdrową żywnością www.bee.pl


Karmelizowane migdały
- 100 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 100 g posiekanych migdałów
- 100 g posiekanych orzeszków ziemnych w karmelu u mnie ze sklepu ze zdrową żywnością www.bee.pl
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli

Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz przesianą mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Daktyle i żurawinę kroimy, po czym wrzucamy do wrzątku, płuczemy i odcedzamy. Wykładamy na papierowe ręczniki , osuszamy i prószymy delikatnie mąką. Dorzucamy do ciasta. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.
Karmelizowane migdały:
Masło rozpuszczamy w garnku , dodajemy cukier i miód. Gdy masa stanie się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki śmietany. Wrzucamy też posiekane orzeszki arachidowe w karmelu i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 30 sekund. Ściągamy z gazu.

Po upływie 25 minut pieczenia wyciągamy placek z piekarnika i równomiernie rozkładamy na wierzchu naszą karmelizowana masę. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni i pieczemy około 15 minut , do chwili, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy i usuwamy papier do pieczenia.
Możemy udekorować np. kremem orzechowym ,ale wydaje mi się, że jest to niepotrzebne.
Ciasto będzie znikało szybko, ponieważ jest niezwykle pyszne. Możemy wyczuć w nim całą dobroczynną moc jaka płynie z suszonych owoców i chrupiących orzechów w miodzie.
Na zdjęciach przewijają się inne słodkości . Na bakaliowy nie zrobiłam jeszcze wpisu, natomiast na pozostałe dwa mam przepisy .Oto one :

ciasta na święta, ciasto na sylwestra,ciasto z bakaliami,ciasto z orzechami,ciasto na imprezę, zdrowe ciasto,ciasto bez cukru,ciasto bez mąki,kuchnia lidla,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,


Komentarze

  1. Pysznie napakowany bakaliami placek!
    Świąteczne smaki. Oj pojadłabym sobie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z książki Cukiernia Lidla robiłam ostatnio piernik - wyszedł rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik też jest niezły, a sernik z bezikami to już alt level!

      Usuń
  3. Tyyyyle bakali, to ciacho dla mnie! Nie dziwię się, że tak szybko znikł ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba powtórzyć, dobrze ze zrobiłam z podwójnej porcji!

      Usuń
  4. Już go chce! Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiola Korzeniowska29 grudnia 2019 14:04

    Bardzo ciekawy przepis 😊 uwielbiam ciasta pełne bakalii i orzechów 😊zapisuję przepis i będę piekła 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mistrz Małecki potrafi zaskoczyć, i tym razem mu się udało!

      Usuń
  6. Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda po prostu obłędnie <3 idealne ciasto na NOWY ROK :* dzięki za przepis Kochana!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!