Pleśniak
Pleśniak to bardzo fajne ciasto i każdemu wyjdzie.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 21 cm, moja ma 28 cm ,stąd placek jest
niższy.
Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki cukru kryształu
- aromat rumowy
- 2 łyżki kakao
- dowolny kisiel
- słoik powideł śliwkowych 330 g
Wsyp mąkę do miski, dodaj cukier puder, proszek do
pieczenia, kilka kropel aromatu rumowego- wymieszaj. Dodaj żółtka i miękkie
masło- zagnieć jednolite ciasto.
Podziel je na 3 równe części.. Do jednej dodaj kakao i
zagniataj dotąd , aż ciasto będzie brązowe i składniki się połączą. Porcję
ciasta białego i ciemnego włóż do zamrażarki celem zamrożenia.
Jedną częścią ciasta wylep tortownicę i podpiecz w 180
stopniach , 15 minut, grzałka góra- dół.
Na letnie , zezłocone ciasto wyłóż powidła, rozsmaruj .
Na powidła zetrzyj na dużych oczkach ciasto brązowe.
Ubij pianę z białek z cukrem kryształem i łyżką kisielu.
Wyłóż na brązowe ciasto.
Na pianę zetrzyj ostrożnie ciasto białe i piecz około35
minut w 180 stopniach, góra-dół.
Moja szklanka ma pojemność 250 ml. Do ciasta możesz użyć
dowolnego dżemu.
Smacznego!
moja babcia często go robiła, pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pleśniaka, a w Twoim wykonaniu wygląda przepysznie, aż mnie naszła ochota na takie ciasto
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńZjadłabym wielki kawał, bo dawno nie piekłam. Ciasto sentymentalne...
Nazwa nie zachęca ;-)... ale wygląd kusi! Mniam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho😁 z chęcią skorzystam z przepisu bo nigdy nie robiłem. Pora wziąć się za wypieki.
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa ❤️
OdpowiedzUsuńoooch! to jedno z moich ulubionych ciast :) bardzo lubię wielość tekstur i przełamanie smaku owocami :)
OdpowiedzUsuńJestem łasuchem na ciasta więc nie przejdę obojętnie obok żadnego, pleśniaka też uwielbiam 😜
OdpowiedzUsuńuwielbiam pyszne domowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńO ciekawy przepis w wersji śliwkowej, ja zawsze robiłam z porzeczkami czarnymi. Bardzo mnie zainteresował. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto!!! :* jest cudowne i najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :*