Cannelloni z mięsem, kaszą i ziarnami w sosie pomidorowym
Podaję przepis na dość szybkie i bardzo smaczne
cannelloni. Przepis idealny dla osób, które lubią i mięso i ziarna, oraz dla
tych, którzy nad obiadami nie lubią się zastanawiać i robią wszystko automatycznie.
Moje rurki powstały przy jednoczesnym pieczeniu placka.
Potrzebowałam nadzienia, które nie będzie samym mięsem. Wykorzystałam w
przepisie jeden z lunch mixów KUPIEC ,które to mieszanki ziaren bardzo mnie ratują jeśli chodzi o tego typu dania.
Na początku podchodziłam dość sceptycznie, ale po kilku podejściach
stwierdziłam, że cannelloni nadziane w ten sposób są mega zdrowe oraz pyszne i
dziecko nawet się nie zorientuje , że w środku ma kaszę jęczmienną, kaszę
owsianą pełnoziarnistą, pestki dyni czy siemię lniane!
Idealny sposób na wykwintny obiad, dla tych ,przed
którymi chcemy sporo ukryć!
Składniki są na moje dwa naczynia cannelloni. To ilość
nadzienia dyktuje ilość zużytych rurek! Wyobraźcie sobie robię zawsze tak , by
drugie naczynie zafoliować i zamrozić. Nie wyczujecie różnicy między zrobionymi
wczoraj , a tymi zamrożonymi i odpieczonymi w piekarniku za np. miesiąc.
Składniki orientacyjnie
- 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 woreczek lub 2 – lunch mixu Kupiec ( w kartonie znajdziecie
4 woreczki )- u mnie lunch mix :kasza jęczmienna, kasza owsiana pełnoziarnista,
pestki dyni i siemię lniane.
- 2 jaja
- sól i pieprz do smaku, czosnek niedźwiedzi, 2 ząbki
czosnku
- 2 butelki sosu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sporo tartego parmezanu, opcjonalnie plastry mozzarelli
- opakowanie lub dwa makaronu cannelloni. Kupuję
cannelloni w Lidlu na włoskim tygodniu , robię zapas tych rurek, dla mnie są
najlepsze! ( z mięsem robię podobnie).
Najpierw ugotuj woreczek kasz i wsyp do głębokiej miski,
a kiedy się wychłodzą, dodaj mięso, jaja, wyciśnięty przez praskę czosnek ,sól,
pieprz, czosnek niedźwiedzi i około 2 łyżek tartego parmezanu. Ze wszystkich
składników wyrób gładki farsz, najlepiej dłońmi.
Do dekoratora pozbawionego końcówki wkładaj łyżeczką
farsz i wciskaj do każdej rurki.
Nadziane rurki odkładaj na bok. Kiedy skończysz farsz
zacznij robić sos. Dwie butelki sosu przelej do garnka , lekko posól, dodaj
czosnek niedźwiedzi, pieprz, wymieszaj, podgrzej. Dosmacz oliwą z oliwek.
Przygotuj naczynia do zapiekania, dostosuj ilość naczyń do ilości rurek i… gości.
Każde naczynie posmaruj masłem ,pokryj dno cieniutką warstwą sosu i układaj
rurki ciasno jedna obok drugiej ,aż zapełnisz naczynia. Pokryj rurki sosem,
połóż plastry mozzarelli, na których rozprowadź sos i posyp sporą ilością
parmezanu.
Zapiekaj w 180-190 stopniach około pół godziny.
Po wychłodzeniu możesz spokojnie mrozić uprzednio
zabezpieczając naczynia folią spożywczą, którą ściągniesz przed ponownym
włożeniem do piekarnika ( rozmrożone!).
To wszystko. Przepis można modyfikować zmieniając dodatki
kasz, czy rodzajów mięsa.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!