Cannelloni z mięsem, kaszą i ziarnami w sosie pomidorowym




cannelloni,rurki nadziane mięsem,rurki zmięsem,klasyczne włoskie cannelloni,przepis na włoskie dania,kuchnia włoska,obiad na imprezę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,


Podaję przepis na dość szybkie i bardzo smaczne cannelloni. Przepis idealny dla osób, które lubią i mięso i ziarna, oraz dla tych, którzy nad obiadami nie lubią się zastanawiać i robią wszystko automatycznie.


Moje rurki powstały przy jednoczesnym pieczeniu placka. Potrzebowałam nadzienia, które nie będzie samym mięsem. Wykorzystałam w przepisie jeden z lunch mixów KUPIEC ,które to mieszanki ziaren bardzo mnie ratują jeśli chodzi o tego typu dania.

cannelloni,rurki nadziane mięsem,rurki zmięsem,klasyczne włoskie cannelloni,przepis na włoskie dania,kuchnia włoska,obiad na imprezę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,

cannelloni,rurki nadziane mięsem,rurki zmięsem,klasyczne włoskie cannelloni,przepis na włoskie dania,kuchnia włoska,obiad na imprezę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,

cannelloni,rurki nadziane mięsem,rurki zmięsem,klasyczne włoskie cannelloni,przepis na włoskie dania,kuchnia włoska,obiad na imprezę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,

 Na początku podchodziłam dość sceptycznie, ale po kilku podejściach stwierdziłam, że cannelloni nadziane w ten sposób są mega zdrowe oraz pyszne i dziecko nawet się nie zorientuje , że w środku ma kaszę jęczmienną, kaszę owsianą pełnoziarnistą, pestki dyni czy siemię lniane!
Idealny sposób na wykwintny obiad, dla tych ,przed którymi chcemy sporo ukryć!

Składniki są na moje dwa naczynia cannelloni. To ilość nadzienia dyktuje ilość zużytych rurek! Wyobraźcie sobie robię zawsze tak , by drugie naczynie zafoliować i zamrozić. Nie wyczujecie różnicy między zrobionymi wczoraj , a tymi zamrożonymi i odpieczonymi w piekarniku za np. miesiąc.



cannelloni,rurki nadziane mięsem,rurki zmięsem,klasyczne włoskie cannelloni,przepis na włoskie dania,kuchnia włoska,obiad na imprezę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,


Składniki orientacyjnie
- 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 woreczek lub 2 – lunch mixu Kupiec ( w kartonie znajdziecie 4 woreczki )- u mnie lunch mix :kasza jęczmienna, kasza owsiana pełnoziarnista, pestki dyni i siemię lniane.
- 2 jaja
- sól i pieprz do smaku, czosnek niedźwiedzi, 2 ząbki czosnku
- 2 butelki sosu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sporo tartego parmezanu, opcjonalnie plastry mozzarelli
- opakowanie lub dwa makaronu cannelloni. Kupuję cannelloni w Lidlu na włoskim tygodniu , robię zapas tych rurek, dla mnie są najlepsze! ( z mięsem robię podobnie).

Najpierw ugotuj woreczek kasz i wsyp do głębokiej miski, a kiedy się wychłodzą, dodaj mięso, jaja, wyciśnięty przez praskę czosnek ,sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i około 2 łyżek tartego parmezanu. Ze wszystkich składników wyrób gładki farsz, najlepiej dłońmi.
Do dekoratora pozbawionego końcówki wkładaj łyżeczką farsz i wciskaj do każdej rurki.
Nadziane rurki odkładaj na bok. Kiedy skończysz farsz zacznij robić sos. Dwie butelki sosu przelej do garnka , lekko posól, dodaj czosnek niedźwiedzi, pieprz, wymieszaj, podgrzej. Dosmacz oliwą z oliwek. Przygotuj naczynia do zapiekania, dostosuj ilość naczyń do ilości rurek i… gości. Każde naczynie posmaruj masłem ,pokryj dno cieniutką warstwą sosu i układaj rurki ciasno jedna obok drugiej ,aż zapełnisz naczynia. Pokryj rurki sosem, połóż plastry mozzarelli, na których rozprowadź sos i posyp sporą ilością parmezanu.
Zapiekaj w 180-190 stopniach około pół godziny.
Po wychłodzeniu możesz spokojnie mrozić uprzednio zabezpieczając naczynia folią spożywczą, którą ściągniesz przed ponownym włożeniem do piekarnika ( rozmrożone!).
To wszystko. Przepis można modyfikować zmieniając dodatki kasz, czy rodzajów mięsa.
Smacznego!

cannelloni,rurki nadziane mięsem,rurki zmięsem,klasyczne włoskie cannelloni,przepis na włoskie dania,kuchnia włoska,obiad na imprezę,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!