Marchewkowo dyniowa zupa krem



zupa krem z pomidorów, krem z dyni, zupa krem,prosta zupa krem,z kuchni do kuchni blog kulinarny, najlepszy blog kulinarny,szybka zupa,zupa z kilku składników


To pyszna i ulubiona zupa mojej córki Sary. Może to pomidory, może dynia, może imbir- nie wiem, fakt jest taki, że gotuję zawsze na kilka dni, ale wytrzymuje tylko …dwa obiady. Sara potrafi pochłonąć kilka talerzy takiej zupy.


Składniki
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
- 2-3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 3 uduszone wcześniej marchewki 
- kilka liści bazylii
- 2 cm kłącza imbiru startego na tarce do parmezanu np.
- 1 czerwona cebula
- pół łyżeczki kurkumy + łyżeczka curry + sól do smaku
- olej kokosowy do smażenia ewentualnie rzepakowy

zupa krem z pomidorów, krem z dyni, zupa krem,prosta zupa krem,z kuchni do kuchni blog kulinarny, najlepszy blog kulinarny,szybka zupa,zupa z kilku składników


Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie, zeszklij cebulę, dodaj kurkumę i curry oraz starty na tarce imbir, podsmaż wszystko razem. Do cebuli wrzuć dynię i pomidory oraz bazylię. Zamieszaj , dolej wodę. Pod koniec duszenia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną ,spróbuj, dosmacz w razie potrzeby. Dodaj ugotowaną marchewkę. 
Chwilkę pogotuj, zblenduj na krem. Podawaj z ulubioną zieleninką.
To wszystko.
Moje dziecię pochłania litry tej gęstej zupy. Im gęstsza , tym lepiej oczywiście. Warto dodać, że jest bardzo zdrowa i sycąca!

zupa krem z pomidorów, krem z dyni, zupa krem,prosta zupa krem,z kuchni do kuchni blog kulinarny, najlepszy blog kulinarny,szybka zupa,zupa z kilku składników


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!