Pikantna sałatka warzywna
Nie
ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy
można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków?
Podobnie
jest z kuchnią rodzinną- to dziedzictwo tworzone przez pokolenia.
Smaki
dzieciństwa , które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do
przeszłości .
Przez
sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakowitą tradycję. Jej niebagatelną
częścią są najrozmaitsze przetwory oraz nalewki i likiery.
Mam
właśnie w ręce "Przysmaki rodziny Winnych" - książkę, którą kupicie na Tania książka pachnącą
80 przepisami na te właśnie pyszności!
To doskonały poradnik i ....konia z rzędem temu, kto oprze się
smakołykom Broni Winnej- jej jabłkowej konfiturze wzbogaconej nutą pigwy czy
nalewkom i sałatkom wytrawnym....
A
jeśli już jesteśmy przy temacie sałatek. Zrobimy szybką, pyszna, aromatyczną
sałatkę do obiadu, do kanapek, na grilla! Uprzedzam, że sałatka jest dość pikantna, mocno octowa jeśli takiej nie tolerujesz- zmniejsz proporcje octu, lub wybierz jego łagodniejszą odmianę.
Pikantną sałatkę użyjesz nie tylko do tradycyjnego chrupania, ale również do marynowania i pieczenia drobiu, możesz ją również podsmażyć z mięsem na patelni.
Trzymałam się przepisu i zrobiłam tak, jak podaje książka.
Składniki
-
6 dużych marchewek
-
1 duża cukinia
-
2 duże czerwone papryki
-
1 duża żółta papryka
-
1 seler
-
1 duża czerwona cebula
-
6 łyżeczek soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
5 łyżek cukru
-
pół litra octu
Warzywa
umyj. Cukinię przetnij wzdłuż na pół, wyjmij pestki, a następnie zetrzyj ją na
tarce o grubych oczkach . Marchewki oraz seler obierz i również zetrzyj na
tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w cienkie
piórka. Wszystkie warzywa wymieszaj w garnku z przyprawami i octem , dobrze ugniatając.
Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Zagotuj na wolnym ogniu, a
następnie gotuj przez około minuty. Gorącą sałatkę przełóż do wcześniej
wyparzonych słoików. Następnie dokładnie zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw
na ściereczce do wystygnięcia, przykryte ciepłym kocykiem.
Kiedy słoiki wystygną,
ostrożnie sprawdź, czy są dokładnie zamknięte.
Smacznego!
NE PODANO ILE MINUT PASTERYZOWAĆ
OdpowiedzUsuńWitam tej sałatki nie pasteryzujemy tradycyjnie. Wkładamy ją do wyparzonych słoików gorącą. Szybko odwracamy do góry dnem. I całość Przykrywamy kocykiem najlepiej na całą noc na drugi dzień odwracamy słoiki są już dobrze zamknięte.
UsuńBardzo lubię przepisy z tej książki. Zawsze wychodzą super :)
OdpowiedzUsuńDodaje się tylko ocet?Czy nie jest za ostra?Wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńW tym przepisie jest to tylko ocet i to w takiej ilości
Usuńpodoba mi się ta sałatka ma piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńPół litra octu, czy aby nie za dużo. Przecież to sam kwas. Myślałam, że zrobię, ale taka ilość octu mnie odstrasza.
OdpowiedzUsuńOtworzyłam już dwa słoiki i spożyłam sałatkę z mięsem z grilla Wydaje mi się że jest idealna dla tych którzy lubią takie rzeczy trzymałam się kurczowo przepisu
UsuńA czemu nie podano wagi poszczególnych składników . Duża cukinia to jaka?
OdpowiedzUsuńDlaczego mnie podano wagi poszczególnych składników. Duża cukinia to ile ma ważyć?
OdpowiedzUsuńOj tam oj tam, cukinia jest na zdjęciu ;-) Można dodać dwie, można jedną, większą, nie trzymajmy się miar i wag, toż to nie placek, pozdrawiam serdecznie!
UsuńZrobiłam,niestety smak octu zabija smak warzyw. A przyznać muszę, że lubię sałatki,ogórki, grzybki w octowych zalewach. W tym przypadku ocet jest zbyt dominujący.
OdpowiedzUsuńZgadza się, ale trzymałam się przepisu jak Pan Bóg przykazał. To raczej sałatka dla tych, którzy dużo grilla robią i raczą się przy tym napojem piwnym. Podejrzewam, że można tę sałatkę nieco złagodzić. Wczoraj otwarłam słoiczek, wszystko pieknie grupiące. Odcedziłam na sitku sałatkę, wygniotłam zalewę i...wykorzystałam ją do mięsa duszonego na patelni, wcześniej ją podsmażając by nadmiar octu wyparował. Można w tej sałatce zamarynować również filety z kurczaka lub indyka a potem razem upiec w rękawie. Pyszka! Ta sałatka nie służy tylko do jedzenia ot tak, ale jest bazą do innych kulinarnych szaleństw.
UsuńSpróbowałam, bo zachęcił mnie bardzo apetyczny wygląd. Niestety bardzo się rozczarowałam. Sam ocet, a przyznać muszę, że lubię sałatki, ogórki,grzybki w zalewach octowych, ale w tej sałatce nie czuje smaku warzyw tylko ocet.
OdpowiedzUsuń...dlatego ma w tytule słowo pikantna. Jest mocno octowa. Na jej bazie marynuję i zapiekam później mięso, podsmażam i duszę na patelni również. Jeśli ktoś nie lubi tak mocno octowego,może ją "złagodzić".
Usuń