Pikantna sałatka warzywna


sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków?
Podobnie jest z kuchnią rodzinną- to dziedzictwo tworzone przez pokolenia.


 Smaki dzieciństwa , które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości .

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakowitą tradycję. Jej niebagatelną częścią są najrozmaitsze przetwory oraz nalewki i likiery.
Mam właśnie w ręce "Przysmaki rodziny Winnych" - książkę, którą kupicie na Tania książka  pachnącą 80 przepisami na te właśnie pyszności! 
To doskonały poradnik  i ....konia z rzędem temu, kto oprze się smakołykom Broni Winnej- jej jabłkowej konfiturze wzbogaconej nutą pigwy czy nalewkom i sałatkom wytrawnym....

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

A jeśli już jesteśmy przy temacie sałatek. Zrobimy szybką, pyszna, aromatyczną sałatkę do obiadu, do kanapek, na grilla! Uprzedzam, że sałatka jest dość pikantna, mocno octowa jeśli takiej nie tolerujesz- zmniejsz proporcje octu, lub wybierz jego łagodniejszą odmianę. 
Pikantną sałatkę użyjesz nie tylko do tradycyjnego chrupania, ale również do marynowania i pieczenia drobiu, możesz ją również podsmażyć z mięsem na patelni.
Trzymałam się przepisu i zrobiłam tak, jak podaje książka.


sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

Składniki
- 6 dużych marchewek
- 1 duża cukinia
- 2 duże czerwone papryki
- 1 duża żółta papryka
- 1 seler
- 1 duża czerwona cebula
- 6 łyżeczek soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 5 łyżek cukru
- pół litra octu

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

Warzywa umyj. Cukinię przetnij wzdłuż na pół, wyjmij pestki, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach . Marchewki oraz seler obierz i również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę w cienkie piórka. Wszystkie warzywa wymieszaj w garnku z przyprawami i octem , dobrze ugniatając. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Zagotuj na wolnym ogniu, a następnie gotuj przez około minuty. Gorącą sałatkę przełóż do wcześniej wyparzonych słoików. Następnie dokładnie zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw na ściereczce do wystygnięcia, przykryte ciepłym kocykiem.

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa


 Kiedy słoiki wystygną, ostrożnie sprawdź, czy są dokładnie zamknięte.
Smacznego!

sałatka warzywna do obiadu, sałatka do słoika,marynaty,jak zamarynować sałatkę na zimę,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,tania książka,poradnik,przepisy na nalewki,kuchnia domowa


Komentarze

  1. NE PODANO ILE MINUT PASTERYZOWAĆ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam tej sałatki nie pasteryzujemy tradycyjnie. Wkładamy ją do wyparzonych słoików gorącą. Szybko odwracamy do góry dnem. I całość Przykrywamy kocykiem najlepiej na całą noc na drugi dzień odwracamy słoiki są już dobrze zamknięte.

      Usuń
  2. Bardzo lubię przepisy z tej książki. Zawsze wychodzą super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaje się tylko ocet?Czy nie jest za ostra?Wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie jest to tylko ocet i to w takiej ilości

      Usuń
  4. podoba mi się ta sałatka ma piękne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pół litra octu, czy aby nie za dużo. Przecież to sam kwas. Myślałam, że zrobię, ale taka ilość octu mnie odstrasza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otworzyłam już dwa słoiki i spożyłam sałatkę z mięsem z grilla Wydaje mi się że jest idealna dla tych którzy lubią takie rzeczy trzymałam się kurczowo przepisu

      Usuń
  6. A czemu nie podano wagi poszczególnych składników . Duża cukinia to jaka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dlaczego mnie podano wagi poszczególnych składników. Duża cukinia to ile ma ważyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam oj tam, cukinia jest na zdjęciu ;-) Można dodać dwie, można jedną, większą, nie trzymajmy się miar i wag, toż to nie placek, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Zrobiłam,niestety smak octu zabija smak warzyw. A przyznać muszę, że lubię sałatki,ogórki, grzybki w octowych zalewach. W tym przypadku ocet jest zbyt dominujący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ale trzymałam się przepisu jak Pan Bóg przykazał. To raczej sałatka dla tych, którzy dużo grilla robią i raczą się przy tym napojem piwnym. Podejrzewam, że można tę sałatkę nieco złagodzić. Wczoraj otwarłam słoiczek, wszystko pieknie grupiące. Odcedziłam na sitku sałatkę, wygniotłam zalewę i...wykorzystałam ją do mięsa duszonego na patelni, wcześniej ją podsmażając by nadmiar octu wyparował. Można w tej sałatce zamarynować również filety z kurczaka lub indyka a potem razem upiec w rękawie. Pyszka! Ta sałatka nie służy tylko do jedzenia ot tak, ale jest bazą do innych kulinarnych szaleństw.

      Usuń
  9. Spróbowałam, bo zachęcił mnie bardzo apetyczny wygląd. Niestety bardzo się rozczarowałam. Sam ocet, a przyznać muszę, że lubię sałatki, ogórki,grzybki w zalewach octowych, ale w tej sałatce nie czuje smaku warzyw tylko ocet.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...dlatego ma w tytule słowo pikantna. Jest mocno octowa. Na jej bazie marynuję i zapiekam później mięso, podsmażam i duszę na patelni również. Jeśli ktoś nie lubi tak mocno octowego,może ją "złagodzić".

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!