Botwina duszona na winie z bakłażanem, białą kiełbasą i całą masą dobroci. Lunch.
Ileż
można jeść botwinę ? Ano można, póki jest! Jeśli macie ją z dobrego źródła, nie
żałujcie sobie, pod każdą postacią!
Botwina,
czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i
wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Według
naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do
estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.
U
mnie na stole gościła botwina duszona z białą kiełbaską, czosnkiem niedźwiedzim,
suszonymi pomidorami i całą masą dobroci!
Składniki
-
botwinka, ile chcecie
-
małe opakowanie białych kiełbasek
-
pesto z czosnku niedźwiedziego
-
kilka suszonych pomidorów w oleju
-
pół bakłażana okrojonego w słupki
-
koperek, natka pietruszki, dymka – rozdrobnione
-
oliwa z oliwek, sól i pieprz
-
1 woreczek ugotowanego na sypko Lunch Mix KUPIEC
-
opcjonalnie pół szklanki białego wina
Ugotuj
Lunch Mix na sypko, odstaw. Bakłażana, kiełbasę i liście botwiny zacznij dusić
na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek, po chwili wlewaj po trochu wina.
Podlewaj ,duś. Dodaj suszone pomidory. Na koniec wsyp Lunch Mix, wymieszaj.
Podawaj
z parmezanem i liśćmi botwiny!
Brzuszek
będzie Ci wdzięczny!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!