Kotleciki z resztek brokułu i kalafiora z ziarnami
Czy da się żyć według zasad zero
waste na co dzień? Zarazić tą ideą bliskich, lokalną społeczność czy nawet
stworzyć globalny trend?
Czy da się tak wytwarzać potrzebne nam produkty, żeby
dało się je przetworzyć i wykorzystać ponownie? Chociażby wykorzystać głąba
brokułu , czy kalafiora z kilkoma smętnymi różyczkami?
Da się? Da się! Dziś zrobimy kotleciki czysto warzywne, pyszne,
ekologiczne i dające moc!
A przy tym dające satysfakcję iż robimy coś dobrego dla siebie i dla
innych!
Składniki
- ugotowane resztki brokułu i kalafiora- głównie głąb starte na tarce o
dużych oczkach
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej białej KUPIEC
-
spora ilość tartego parmezanu
-
ulubione przyprawy
-
jajo
-
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
-
sól i pierz do smaku
-
ugotowany kalafior, różyczki
-
bułka tarta, curry i masło
Ugotuj
kalafiora, zostaw same różyczki, odstaw na bok. Głąba z kalafiora i np. resztki
brokułu zetrzyj na tarce, wrzuć do miski razem z ugotowaną kaszą gryczaną,
dodaj przyprawy, jajo, sól i pierz, parmezan. Wymieszaj dokładnie. Formuj kotlety
i smaż je na złoto. Na drugiej patelni rozgrzej masło. Różyczki kalafiora
ostrożnie wrzuć do miski , obtocz w curry i bułce tartej , zezłoć na maśle. Podawaj
kalafiora i kotlety w towarzystwie pomidora i ogórka!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!