Liście botwiny duszone ziemniakami, bakłażanem i miętą
Pyszne
danie na obiad , idealne na wynos. Pogoda ostatnio leci w kulki i raczej nie
szukamy chłodników ,tylko dań treściwych, ciepłych z sezonowych warzyw. U mnie
dziś botwina z dodatkami.
Składniki
-
młode ziemniaki, kilka sztuk
-
liście botwiny
-średni
bakłażan
-
spory pióropusz zielonej cebuli
-
natka koperku i pietruszki, liście mięty i natka z marchewki
-
oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
-
sałatka z pomidora , ogórka i liści botwiny
Bakłażana
umyj, pokrój w paski (gruba zapałka), odłóż. Ziemniaki umyj i obierz pokrój w
talarki. Wrzuć je do miski, skro oliwą z oliwek, posól i dodaj pieprzu, natki
pietruszki i marchewki oraz miętę. Wymieszaj.
Na
patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego bakłażana, poszarpane liście
botwiny i duś. Dodaj ziemniaki z dodatkami, w razie potrzeby skrop oliwą z
oliwek i dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Duś pod przykryciem do
miękkości od czasu do czasu mieszając. Podawaj z ulubioną sałatką, np. z ogórka,
pomidora i liści botwiny.
Całość
dania posypałam parmezanem. Pyszności!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!