Liście botwiny duszone ziemniakami, bakłażanem i miętą


dania z bakłążana, dania z młodych ziemniakó,polski obiad,szybki obiad,danie jednogarnkowe,botwinka,sałatka z liści bowiny,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,lista najlepszych blogów

Pyszne danie na obiad , idealne na wynos. Pogoda ostatnio leci w kulki i raczej nie szukamy chłodników ,tylko dań treściwych, ciepłych z sezonowych warzyw. U mnie dziś botwina z dodatkami.
 
Składniki
- młode ziemniaki, kilka sztuk
- liście botwiny
-średni bakłażan
- spory pióropusz zielonej cebuli
- natka koperku i pietruszki, liście mięty i natka z marchewki
- oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
- sałatka z pomidora , ogórka i liści botwiny

dania z bakłążana, dania z młodych ziemniakó,polski obiad,szybki obiad,danie jednogarnkowe,botwinka,sałatka z liści bowiny,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,lista najlepszych blogów


dania z bakłążana, dania z młodych ziemniakó,polski obiad,szybki obiad,danie jednogarnkowe,botwinka,sałatka z liści bowiny,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,lista najlepszych blogów

dania z bakłążana, dania z młodych ziemniakó,polski obiad,szybki obiad,danie jednogarnkowe,botwinka,sałatka z liści bowiny,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,lista najlepszych blogów

dania z bakłążana, dania z młodych ziemniakó,polski obiad,szybki obiad,danie jednogarnkowe,botwinka,sałatka z liści bowiny,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,lista najlepszych blogów


dania z bakłążana, dania z młodych ziemniakó,polski obiad,szybki obiad,danie jednogarnkowe,botwinka,sałatka z liści bowiny,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,lista najlepszych blogów

dania z bakłążana, dania z młodych ziemniakó,polski obiad,szybki obiad,danie jednogarnkowe,botwinka,sałatka z liści bowiny,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,lista najlepszych blogów

Bakłażana umyj, pokrój w paski (gruba zapałka), odłóż. Ziemniaki umyj i obierz pokrój w talarki. Wrzuć je do miski, skro oliwą z oliwek, posól i dodaj pieprzu, natki pietruszki i marchewki oraz miętę.  Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego bakłażana, poszarpane liście botwiny i duś. Dodaj ziemniaki z dodatkami, w razie potrzeby skrop oliwą z oliwek i dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Duś pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając. Podawaj z ulubioną sałatką, np. z ogórka, pomidora i liści botwiny.
Całość dania posypałam parmezanem. Pyszności!


dania z bakłążana, dania z młodych ziemniakó,polski obiad,szybki obiad,danie jednogarnkowe,botwinka,sałatka z liści bowiny,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,lista najlepszych blogów


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!