Zupa grzybowa z botwinką
Niecodzienna zupa o wspaniałym smaku. Wspomnienie
lata i wejście w jesień! Pyszna, prosta w przygotowaniu. Polecam zupę grzybową
z botwinką. Będziecie zachwyceni!
Składniki:
- jedna laska białej kiełbasy pozbawionej skóry
- mała cebula
- kilogram leśnych grzybów
- olej do smażenia, sól i pieprz
- pęczek botwinki
- pół selera korzeniowego
- duża marchewka
- ząbek czosnku
- 2 szczypty mielonego kminku + ziele angielskie
około 4 ziarenka, które później wyciągamy po ugotowaniu zupy
- około litra lub więcej bulionu warzywnego lub z
obgotowania kiełbasy
- śmietanka 30 % mały kubek
Zalej wrzątkiem pokrojoną w plastry kiełbasę, dodaj
przyprawy, gotuj aż zacznie się rozpadać. Cebulę pokrojoną drobno zeszklij.
Kiełbasę wyjmij i zmiksuj. Włóż ponownie do wywaru. Do cebuli dodaj umyte i
pokrojone drobno grzyby, które po obsmażeniu dodaj do bulionu i wszystko
pięknie zmiksuj na gładko. Nie zapomnij wyciągnąć ziela angielskiego! Obierz
marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach , to samo zrób z selerem. Całość wrzuć do
zupy. Pokrój drobno botwinkę i dodaj do całości. Ugotuj do miękkości. Na koniec wlej śmietankę 30 % . Wymieszaj.
Do zupy możesz użyć suszonych grzybów, ale trzeba
je wcześniej namoczyć kilka godzin i następnie ugotować, zmiksować i dopiero
dodać grzybowy wywar do całości.
Zupa jest przepyszna, ma niezapomniany smak!
Ciekawe połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńTak jeszcze nigdy nie robiłam, a lubimy jedno i drugie, czyli grzyby i botwinkę, świetne połączenie :-)
OdpowiedzUsuń