Zupa grzybowa z botwinką

 

bowinka,zupa grzybowa z botwinką,jak ugotować zupę grzybową, jak ugotować botwinkę, szybka zupa,elegancka zupa,zupy na lato,zupy na jesień,z kuchni do kuchni

Niecodzienna zupa o wspaniałym smaku. Wspomnienie lata i wejście w jesień! Pyszna, prosta w przygotowaniu. Polecam zupę grzybową z botwinką. Będziecie zachwyceni!


Składniki:

- jedna laska białej kiełbasy pozbawionej skóry

- mała cebula

- kilogram leśnych grzybów

- olej do smażenia, sól i pieprz

- pęczek botwinki

- pół selera korzeniowego

- duża marchewka

- ząbek czosnku

- 2 szczypty mielonego kminku + ziele angielskie około 4 ziarenka, które później wyciągamy po ugotowaniu zupy

- około litra lub więcej bulionu warzywnego lub z obgotowania kiełbasy

- śmietanka 30 % mały kubek

 

bowinka,zupa grzybowa z botwinką,jak ugotować zupę grzybową, jak ugotować botwinkę, szybka zupa,elegancka zupa,zupy na lato,zupy na jesień,z kuchni do kuchni

Zalej wrzątkiem pokrojoną w plastry kiełbasę, dodaj przyprawy, gotuj aż zacznie się rozpadać. Cebulę pokrojoną drobno zeszklij. Kiełbasę wyjmij i zmiksuj. Włóż ponownie do wywaru. Do cebuli dodaj umyte i pokrojone drobno grzyby, które po obsmażeniu dodaj do bulionu i wszystko pięknie zmiksuj na gładko. Nie zapomnij wyciągnąć ziela angielskiego! Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach , to samo zrób z selerem. Całość wrzuć do zupy. Pokrój drobno botwinkę i dodaj do całości. Ugotuj do miękkości.  Na koniec wlej śmietankę 30 % . Wymieszaj.

Do zupy możesz użyć suszonych grzybów, ale trzeba je wcześniej namoczyć kilka godzin i następnie ugotować, zmiksować i dopiero dodać grzybowy wywar do całości.

Zupa jest przepyszna, ma niezapomniany smak!

bowinka,zupa grzybowa z botwinką,jak ugotować zupę grzybową, jak ugotować botwinkę, szybka zupa,elegancka zupa,zupy na lato,zupy na jesień,z kuchni do kuchni


Komentarze

  1. Ciekawe połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jeszcze nigdy nie robiłam, a lubimy jedno i drugie, czyli grzyby i botwinkę, świetne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!