Pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Jak zrobicie te
pyszne pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami to przepadniecie z kretesem. Są
przepyszne. Jak zwykle najlepsze dzień później!
Są trochę
pracochłonne jeśli chodzi o farsz, ale wierzcie mi, że warto zrobić pierogi z
kaszą gryczaną !
Farsz można
przygotować dzień wcześniej.
Możecie je również
zamrozić, ale bez sosu.
Składniki
· ciasto na pierogi wykorzystajcie z mojego starego przepisu klik tutaj!
- kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden
woreczek wystarczy
- garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w
małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa
- kilka małych ziemniaczków, ugotowanych,
przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy
- sól i pieprz do smaku
- siekana natka pietruszki
Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia.
Jeśli jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi
wyrabiana jest w robocie.
Następnie robimy ciasto. Wałkujemy ,wykrawamy kółka od szklanki i na każde
kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch
wszystkich pierogów.
Pyszne polane masłem od razu.
Ale mistrzostwo świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z
kartonu dajemy na brytfannę. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy
pierogi, sypiemy mozzarellę tartą. Wkładamy do piekarnia, zapiekamy, dusimy
około 20 minut.
Wino? Czemu nie.
Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi z kaszą gryczaną i z
grzybami. Warto zrobić więcej. Dziecinnie proste!
Wow 😍 ale bym zjadła 🤤 niestety moje pasibrzuchy wolą tradycyjne pierogi 🤷♀️
OdpowiedzUsuńCo za wyrafinowanie Kasiu! Nie dość, ż epierożki wyśmienite, to jeszcze sos. Ach sosy takie kocham całą piersią mą!
OdpowiedzUsuńJadłam podobne i to kupione w sklepie, ale bez sosu, więc te twoje powinny być naprawdę wspaniałe. Czasami zostaje trochę kaszy z obiadu i mozna wykorzystać.
OdpowiedzUsuńTak smacznie wyglądają, że nawet to czasochłonne przygotowanie farszu mnie nie odstrasza. Zrobię akcję w weekend :) w tygodniu nie mam niestety kiedy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie kasz z grzybami. Ostatnio robiłam kolejny raz gołąbki z takim nadzieniem. Pierożkami nie pogardzę, wiesz gdzie wysłać ;)))
OdpowiedzUsuńCudo samo w sobie :) robilam juz pierogi z kasza gryczana i grzybami ale nie w sosie pomidorowym :) to coś nowego dla mnie. Ciekawa jestem tego smaku, takze nie zostaje nic innego jak zrobić po Twojemu...
OdpowiedzUsuńPierogi uwielbiam w każdej postaci, a Twoje zapowiadają się bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńNo takie podanie musi dobrze smakować. Mniam. Pomysł na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuń☺️ Nie przepadam z kaszą gryczaną, ale ten dodatek grzybów bardzo do mnie przemawia