Pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami w sosie pomidorowym z mozzarellą.

 

pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami,pierogi z grzybami,pierogi z kaszą,ciasto na pierogi,z kuchni do kuchni,łatwe pierogi,najlepszy blog kulinarnay,kuchnia polska,kuchnia włoska,idealne pierogi,

Jak zrobicie te pyszne pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami to przepadniecie z kretesem. Są przepyszne. Jak zwykle najlepsze dzień później!

 

Są trochę pracochłonne jeśli chodzi o farsz, ale wierzcie mi, że warto zrobić pierogi z kaszą gryczaną !


pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami,pierogi z grzybami,pierogi z kaszą,ciasto na pierogi,z kuchni do kuchni,łatwe pierogi,najlepszy blog kulinarnay,kuchnia polska,kuchnia włoska,idealne pierogi,


Farsz można przygotować dzień wcześniej.

Możecie je również zamrozić, ale bez sosu.



Składniki

·                  ciasto na pierogi wykorzystajcie z mojego starego przepisu klik tutaj!

  • kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy
  • garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa
  • kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy
  • sól i pieprz do smaku
  • siekana natka pietruszki

 

Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia.

Jeśli jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.

Następnie robimy ciasto. Wałkujemy ,wykrawamy kółka od szklanki i na każde kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy.

Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch wszystkich pierogów.

Pyszne polane masłem od razu.

Ale mistrzostwo świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na brytfannę. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, sypiemy mozzarellę tartą. Wkładamy do piekarnia, zapiekamy, dusimy około 20 minut.


pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami,pierogi z grzybami,pierogi z kaszą,ciasto na pierogi,z kuchni do kuchni,łatwe pierogi,najlepszy blog kulinarnay,kuchnia polska,kuchnia włoska,idealne pierogi,

pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami,pierogi z grzybami,pierogi z kaszą,ciasto na pierogi,z kuchni do kuchni,łatwe pierogi,najlepszy blog kulinarnay,kuchnia polska,kuchnia włoska,idealne pierogi,


Wino? Czemu nie.

 

Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami. Warto zrobić więcej. Dziecinnie proste!


pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami,pierogi z grzybami,pierogi z kaszą,ciasto na pierogi,z kuchni do kuchni,łatwe pierogi,najlepszy blog kulinarnay,kuchnia polska,kuchnia włoska,idealne pierogi,

pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami,pierogi z grzybami,pierogi z kaszą,ciasto na pierogi,z kuchni do kuchni,łatwe pierogi,najlepszy blog kulinarnay,kuchnia polska,kuchnia włoska,idealne pierogi,


 

Komentarze

  1. Paulina Kowalska22 września 2020 10:47

    Wow 😍 ale bym zjadła 🤤 niestety moje pasibrzuchy wolą tradycyjne pierogi 🤷‍♀️

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za wyrafinowanie Kasiu! Nie dość, ż epierożki wyśmienite, to jeszcze sos. Ach sosy takie kocham całą piersią mą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam podobne i to kupione w sklepie, ale bez sosu, więc te twoje powinny być naprawdę wspaniałe. Czasami zostaje trochę kaszy z obiadu i mozna wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak smacznie wyglądają, że nawet to czasochłonne przygotowanie farszu mnie nie odstrasza. Zrobię akcję w weekend :) w tygodniu nie mam niestety kiedy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię połączenie kasz z grzybami. Ostatnio robiłam kolejny raz gołąbki z takim nadzieniem. Pierożkami nie pogardzę, wiesz gdzie wysłać ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo samo w sobie :) robilam juz pierogi z kasza gryczana i grzybami ale nie w sosie pomidorowym :) to coś nowego dla mnie. Ciekawa jestem tego smaku, takze nie zostaje nic innego jak zrobić po Twojemu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogi uwielbiam w każdej postaci, a Twoje zapowiadają się bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  8. No takie podanie musi dobrze smakować. Mniam. Pomysł na pewno wykorzystam.
    ☺️ Nie przepadam z kaszą gryczaną, ale ten dodatek grzybów bardzo do mnie przemawia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!