Placki ziemniaczane ze szczypiorem i cukinią
Sezon na cukinię jeszcze się nie skończył. Dostałam jedną
olbrzymią i postanowiłam ją wykorzystać. Urozmaiciłam zwykłe placki
ziemniaczane. Przygotowane w ten sposób są niezwykle aromatyczne i po prostu
pyszne!
Składniki:
- 10 ziemniaków
-cukinia
- duży pióropusz szczypiora
- 3 jaja5 łyżek mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Umyj i obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce o średnich
oczkach. Mnie pomaga robot z przystawką. Cukinię obierz i również zetrzyj na
tarce. Poszatkuj szczypior i dodaj do masy, a potem kolejno jaja i mąkę. Wymieszaj.
Rozgrzej na patelni olej i smaż cieniutkie placuszki na złoty kolor z obu
stron.
Podawaj z kleksem śmietany. Smacznego
Moje ukochane placuszki ziemniaczane. Palce lizać. Ja uwielbiam w daniu po zbujnicku.
OdpowiedzUsuń