Karmelizowane miodem marchewki
Dzień dobry Kruszynki,
poranek powitał nas błękitnym niebem i słońcem ,a teraz mój świat zasnuły białe
chmurzynska. Pogoda wariuje, ciśnienie wariuje.
Ale nic to! Wywołujemy słoneczko kolorami, witaminami! Oto przepis na pyszny i naturalny obiadek!
Młode ziemniaczki pozbawiamy cienkiej skórki pod bieżącą wodą, gotujemy do miękkości, dodajemy masło i świeży koperek. Gotowane na parze buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach lekko solimy i dodajemy koperek. Całość dania dopełnia młoda marchewka i pietruszka karmelizowane miodem! Jak ją zrobić? Nic prostszego czyścimy marchewkę i pietruszkę, kroimy na pół lub na 4 wzdłuż siebie.
Wrzucamy dwie łyżki masła (może być mniej), dwie łyżki miodu( też może
być mniej )i delikatnie obracając warzywa pokrywamy je karmelem .Dusimy do
momentu, aż praktycznie marchewka wchłonie cały sos i pokryje się przepysznym
sosikiem. Posypujemy świeżą natką pietruszki, przekładamy na talerz i obiad
gotowy!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!