Fusilli al forno
Makaron jest zawsze na czasie i makaron jest zawsze
dobry Warto zrobić go nawet dwa dni
wcześniej , zawsze będzie mile widziany.
Oto przepis na mój przepis na pyszną zapiekankę
U mnie świderki w roli głównej .
Składniki na sos, który najlepiej zrobić dzień
wcześniej ,aby się przegryzł np. całą noc w lodówce:
pół kilograma mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego lub samego wołowego jak chcecie
2 szalotki i jedna marchewka
2 ząbki czosnku
bazylia- u mnie cała mała
doniczka
pół szklanki wina
naturalnie- sól i pieprz do smaku
,oliwa z oliwek
2 butelki sosu pomidorowego tzw.
passaty di pomodoro
kilka plastrów (u mnie 15
)mozzarelli
grana padano , pecorino Romano
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć posiekaną
drobno szalotkę i czosnek, podsmaż chwileczkę i dodaj mięso ,sól oraz pieprz
.Smaż przez chwilę ,wlej wino -nie przykrywaj , mówią, że wtedy alkohol
wyparuje może i wyparuje z garnka, ale
wino w kieliszku obok to już na pewno.
Dodaj utartej marchewki i dodaj poszarpanej bazylii,
przykryj .Po chwili zalej pomidorami i niech to wszystko pyrka na malutkim
ogniu kilka godzin .U mnie sos dusił się 3 godziny ,a może i dłużej ?
W ostatniej godzinie gotowania ściągnęłam pokrywkę
.Wychłodzony sos wstawiłam do lodówki na całą noc ,a na drugi dzień ugotowałam
makaron ,wymieszałam go z zimnym sosem , ale wcześniej zostawiłam sobie
szklankę sosu . Przygotowałam brytfannę ,którą wysmarowałam masłem ,a dno
brytfanny pokryłam sosem ze szklanki. Wysypałam makaron .Całość posypałam
pecorino i grana padano. Przykryłam plasterkami mozzarelli i wstawiłam do
piekarnika na około pół godziny.
Zapiekałam w temperaturze mniej więcej 175 stopni .
Gdy się upiekł, wychłodziłam zawinęłam w folię i jako, że była sobota wstawiłam
do lodówki ....Wyciągnęłam dzisiaj i miałam obiad gotowy . Podgrzałam go w
piekarniku .
A drugą taką samą porcję moi Drodzy, sprytnie, po
prostu zamroziłam , będzie na inne czasy!
Pyszne i proste! Aż się głodna zrobiłam, o matko!
OdpowiedzUsuńWszystko co najprostsze jest najlepsze!
Usuń