Fusilli al forno

 


 

pasta al forno, fusilli al forno, makaron z sosem bolońskim zapiekany, pasta bolognese, z kuchni do kuchni,kuchnia włoska, makraon włoski,pasta durum,top blog,dania z makaronu,cucina italiana

Makaron jest zawsze na czasie i makaron jest zawsze dobry 🤤🤤🤤Warto zrobić go nawet dwa dni wcześniej , zawsze będzie mile widziany. ☝

Oto przepis na mój przepis na pyszną zapiekankę ☝

U mnie świderki w roli głównej .

 

Składniki na sos, który najlepiej zrobić dzień wcześniej ,aby się przegryzł np. całą noc w lodówce:

 

✔pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub samego wołowego jak chcecie

✔2 szalotki i jedna marchewka

✔2 ząbki czosnku

✔bazylia- u mnie cała mała doniczka

✔pół szklanki wina

✔naturalnie- sól i pieprz do smaku ,oliwa z oliwek

✔2 butelki sosu pomidorowego tzw. passaty di pomodoro

✔kilka plastrów (u mnie 15 )mozzarelli

*     grana padano , pecorino Romano

*      

pasta al forno, fusilli al forno, makaron z sosem bolońskim zapiekany, pasta bolognese, z kuchni do kuchni,kuchnia włoska, makraon włoski,pasta durum,top blog,dania z makaronu,cucina italiana

pasta al forno, fusilli al forno, makaron z sosem bolońskim zapiekany, pasta bolognese, z kuchni do kuchni,kuchnia włoska, makraon włoski,pasta durum,top blog,dania z makaronu,cucina italiana

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć posiekaną drobno szalotkę i czosnek, podsmaż chwileczkę i dodaj mięso ,sól oraz pieprz .Smaż przez chwilę ,wlej wino -nie przykrywaj , mówią, że wtedy alkohol wyparuje🤔🤔 może i wyparuje z garnka, ale wino w kieliszku obok to już na pewno. 🙄🙄🙄

Dodaj utartej marchewki i dodaj poszarpanej bazylii, przykryj .Po chwili zalej pomidorami i niech to wszystko pyrka na malutkim ogniu kilka godzin .U mnie sos dusił się 3 godziny ,a może i dłużej 🤔?

W ostatniej godzinie gotowania ściągnęłam pokrywkę .Wychłodzony sos wstawiłam do lodówki na całą noc ,a na drugi dzień ugotowałam makaron ,wymieszałam go z zimnym sosem , ale wcześniej zostawiłam sobie szklankę sosu . Przygotowałam brytfannę ,którą wysmarowałam masłem ,a dno brytfanny pokryłam sosem ze szklanki. Wysypałam makaron .Całość posypałam pecorino i grana padano. Przykryłam plasterkami mozzarelli i wstawiłam do piekarnika na około pół godziny.

Zapiekałam w temperaturze mniej więcej 175 stopni . Gdy się upiekł, wychłodziłam zawinęłam w folię i jako, że była sobota wstawiłam do lodówki ....Wyciągnęłam dzisiaj i miałam obiad gotowy . Podgrzałam go w piekarniku .

A drugą taką samą porcję moi Drodzy, sprytnie, po prostu zamroziłam , będzie na inne czasy!


pasta al forno, fusilli al forno, makaron z sosem bolońskim zapiekany, pasta bolognese, z kuchni do kuchni,kuchnia włoska, makraon włoski,pasta durum,top blog,dania z makaronu,cucina italiana

pasta al forno, fusilli al forno, makaron z sosem bolońskim zapiekany, pasta bolognese, z kuchni do kuchni,kuchnia włoska, makraon włoski,pasta durum,top blog,dania z makaronu,cucina italiana


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!