Chleb bananowy
Odkryłam w spiżarce 5 super dojrzałych bananów o których po
prostu zapomniałam. Trzeba było coś z nimi zrobić. I tak oto powstał chleb
bananowy, pyszny i zdrowy, dodatkowo bardzo szybki do wykonania.
Taki chlebek może zastąpić
pieczywo na śniadanie do kubka kawy.
Składniki można zapamiętać:
• 4 dojrzałe banany
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 70 g roztopionego masła
• 80 g cukru
• 1 jajko
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
Banany rozgnieść widelcem, rozpuść masło. Dodaj do
bananów i masła wszystkie składniki, a potem ubij jak na zwykłe ciasto
ucierane. Keksówkę obłóż papierem, Przełóż do niej ciasto i piecz w 180
stopniach przez jedną godzinę. Ciasto chlebek gotowe do spożycia. Do mojego
chlebka dołożyłam w szklankę zblenderowanej mieszanki studenckiej . Możesz
pominąć.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!