Risotto z groszkiem
W taką pogodę to tylko risotto na białym winie. Wykonanie około 30 minut maksymalnie i będziecie mieli pełnowartościowy pyszny obiadek.
Podaję składniki
na dwie osoby:
✔ 100 g ryżu do risotto arborio
✔ jedna cebulka dymka i dwie łyżeczki
posiekanego szczypiorku
✔ trochę mrożonego groszku jeśli nie
macie ewentualnie dodajcie groszek z puszki
✔ 3 łyżki masła i jedna szklanka mleka
kokosowego
✔ bulion drobiowy ewentualnie woda
✔ pół szklanki białego wina
✔ pół szklanki lub więcej tartego
parmezanu oraz opcjonalnie jedna płaska łyżeczka szafranu
✔ przyprawy do smaku Jakie lubicie
zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól
Rozgrzej na patelni masło ,a gdy się rozpuści dodaj dymkę, zmielony kolorowy pieprz i wymieszaj. Gdy cebulka zmięknie dodaj ryż i smaż go przez chwilę. Wlej około pół szklanki białego wina i odparuje alkohol smaż przez chwilę, po czym dodaj pół szklanki bulionu i mieszaj aż porcja zostanie wchłonięta. Spróbuj jeżeli ryż potrzebuję dodatkowego gotowania dodaj kolejną porcję bulionu. Wsyp groszek dodaj przyprawy, mleko kokosowe oraz ser. Dokładnie wymieszaj i smaż dotąd aż risotto nabierze odpowiedniej konsystencji. Serwuj natychmiast z dobrym winem.
Smaczności!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!