Risotto z groszkiem

 

risotto z groszkiem,risotto,cucina italiana,włoska kuchnia,ryż do risotto,kupiec,pyszne risotto,z kuchni do kuchni,dania z ryżu,dania fit,najelpszy blog kulinarny,dieta,insulinooporność,cukrzyca,zdrowy obiad


 

W taką pogodę to tylko risotto na białym winie. Wykonanie około 30 minut maksymalnie i będziecie mieli pełnowartościowy pyszny obiadek. 


Podaję składniki na dwie osoby:
100 g ryżu do risotto arborio
jedna cebulka dymka i dwie łyżeczki posiekanego szczypiorku
trochę mrożonego groszku jeśli nie macie ewentualnie dodajcie groszek z puszki
3 łyżki masła i jedna szklanka mleka kokosowego
bulion drobiowy ewentualnie woda
pół szklanki białego wina
pół szklanki lub więcej tartego parmezanu oraz opcjonalnie jedna płaska łyżeczka szafranu
przyprawy do smaku Jakie lubicie zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól


risotto z groszkiem,risotto,cucina italiana,włoska kuchnia,ryż do risotto,kupiec,pyszne risotto,z kuchni do kuchni,dania z ryżu,dania fit,najelpszy blog kulinarny,dieta,insulinooporność,cukrzyca,zdrowy obiad

risotto z groszkiem,risotto,cucina italiana,włoska kuchnia,ryż do risotto,kupiec,pyszne risotto,z kuchni do kuchni,dania z ryżu,dania fit,najelpszy blog kulinarny,dieta,insulinooporność,cukrzyca,zdrowy obiad



Rozgrzej na patelni masło ,a gdy się rozpuści dodaj dymkę, zmielony kolorowy pieprz i wymieszaj. Gdy cebulka zmięknie dodaj ryż i smaż go przez chwilę. Wlej około pół szklanki białego wina i odparuje alkohol smaż przez chwilę, po czym dodaj pół szklanki bulionu i mieszaj aż porcja zostanie wchłonięta. Spróbuj jeżeli ryż potrzebuję dodatkowego gotowania dodaj kolejną porcję bulionu. Wsyp groszek dodaj przyprawy, mleko kokosowe oraz ser. Dokładnie wymieszaj i smaż dotąd aż risotto nabierze odpowiedniej konsystencji. Serwuj natychmiast z dobrym winem.

Smaczności!


risotto z groszkiem,risotto,cucina italiana,włoska kuchnia,ryż do risotto,kupiec,pyszne risotto,z kuchni do kuchni,dania z ryżu,dania fit,najelpszy blog kulinarny,dieta,insulinooporność,cukrzyca,zdrowy obiad

risotto z groszkiem,risotto,cucina italiana,włoska kuchnia,ryż do risotto,kupiec,pyszne risotto,z kuchni do kuchni,dania z ryżu,dania fit,najelpszy blog kulinarny,dieta,insulinooporność,cukrzyca,zdrowy obiad


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!