Carpaccio z buraka i serka koziego

 Carpaccio z buraka i serka koziego.

Przystawka na imprezę.


carpaccio z buraka,carpaccio,sałatka z buraka i zera koziego,przystawka na imprezę z buraków i sera koziego,sałatka na grilla,anipasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,top blog,

Carpaccio z buraka tu nic innego jak bardzo cienko pokrojone gotowane buraki. Możesz się ugotować na parze możesz je również upiec w folii. Są one bazą a reszta zależy tylko od Twojej fantazji.


 Fantastycznie komponują się jako dodatek do mięsa, ale również służą jako wykwintna przystawka. Kilka dobranych składników, odpowiednie orzechy sprawią że tą sałatkę będziecie powtarzać bardzo często. Carpaccio z buraka podajemy mocno schłodzone. Będzie fantastycznym wstępem do innych głównych dań. Jeśli nie macie ochoty ani czasu na przygotowanie i wychłodzenie buraka ,to proponuję zakup gotowego buraka gotowanego na parze. Pokroicie go tylko w cieniutkie plasterki i dołożycie fantastyczne dodatki.


carpaccio z buraka,carpaccio,sałatka z buraka i zera koziego,przystawka na imprezę z buraków i sera koziego,sałatka na grilla,anipasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,top blog,

carpaccio z buraka,carpaccio,sałatka z buraka i zera koziego,przystawka na imprezę z buraków i sera koziego,sałatka na grilla,anipasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,top blog,

Jak zrobić carpaccio z buraka i serka koziego?

Oto składniki na carpaccio z buraka:

-2 średniej wielkości ugotowane buraki ćwikłowe

-spora garść orzechów włoskich posiekanych bardzo drobno

-garść delikatnej sałatki lub jeszcze lepiej rukoli

-kilka łyżek oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny

-świeżo mielony pieprz

-wasz ulubiony ser kozi

 

 

 

carpaccio z buraka,carpaccio,sałatka z buraka i zera koziego,przystawka na imprezę z buraków i sera koziego,sałatka na grilla,anipasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,top blog,

Jak zrobić carpaccio z buraka? 


Nic trudnego . Zacznijmy od pokrojenia buraka w bardzo cienkie plasterki. Możemy posłużyć się nożem ,ale najlepiej jakby to była mandolina do warzyw. Uważajcie na palce. Plasterki buraka układamy na talerzu i możecie je włożyć na chwilkę do lodówki. Na bardzo gorącej patelni prażymy posiekane drobno orzechy ,tak mniej więcej około 5 minut i odstawiamy je na bok. Buraki posypujemy sałatą lub rukolą, dodajemy ser kozi i orzechy. Sok z limonki mieszamy z oliwą z oliwek i polewamy nasze carpaccio z buraka. Jeszcze sól pieprz do smaku i ulubiony ser kozi i nasza przystawka jest już gotowa. Przed podaniem warto ją bardzo mocno słodzić, smacznego.


carpaccio z buraka,carpaccio,sałatka z buraka i zera koziego,przystawka na imprezę z buraków i sera koziego,sałatka na grilla,anipasto,z kuchni do kuchni najlepszy blog kulinarny,top blog,



Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na takie upały. Lubię zarówno buraki, jak i kozi ser więc chętnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym wszystko oprócz orzechów. Uwielbiam takie warzywne uczty. Świetnie skomponowałaś to danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna inspiracja na pyszną przekąskę. Serków kozich unikam, ale myślę, że każdy inny tez się nada. Jakie to malownicze i smakowicie wygladąjące danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu pycha, uwielbiam tę sałatkę i często ją robię. Czasami z serem kozim, ale i bardzo lubię z fetą :) Idę na łatwiznę i kupuję na targu buraki, które są parowane w prawdziwym parniku :))) Są pyszne :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz akurat zastanawiałam się co zrobić jutro na kolację. W ostatnim czasie zrezygnowałam z robinia kanapek na rzecz sałatek lub surówek. Carpaccio wydaje sie świetna propozycją, mam do tego wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam carpaccio z buraka z dodatkiem sera koziego. Najbardziej z rukolą I orzechami. Twoje wygląda przepysznie 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!