Carpaccio z buraka i serka koziego
Carpaccio z buraka i serka koziego.
Przystawka na imprezę.
Carpaccio z buraka tu nic innego jak bardzo cienko pokrojone gotowane buraki. Możesz się ugotować na parze możesz je również upiec w folii. Są one bazą a reszta zależy tylko od Twojej fantazji.
Fantastycznie komponują się jako dodatek do mięsa,
ale również służą jako wykwintna przystawka. Kilka dobranych składników,
odpowiednie orzechy sprawią że tą sałatkę będziecie powtarzać bardzo często.
Carpaccio z buraka podajemy mocno schłodzone. Będzie fantastycznym wstępem do
innych głównych dań. Jeśli nie macie ochoty ani czasu na przygotowanie i wychłodzenie
buraka ,to proponuję zakup gotowego buraka gotowanego na parze. Pokroicie go
tylko w cieniutkie plasterki i dołożycie fantastyczne dodatki.
Jak zrobić carpaccio z buraka i serka koziego?
Oto
składniki na carpaccio z buraka:
-2
średniej wielkości ugotowane buraki ćwikłowe
-spora
garść orzechów włoskich posiekanych bardzo drobno
-garść
delikatnej sałatki lub jeszcze lepiej rukoli
-kilka
łyżek oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny
-świeżo
mielony pieprz
-wasz
ulubiony ser kozi
Jak zrobić carpaccio z buraka?
Nic trudnego . Zacznijmy od pokrojenia buraka w
bardzo cienkie plasterki. Możemy posłużyć się nożem ,ale najlepiej jakby to
była mandolina do warzyw. Uważajcie na palce. Plasterki buraka układamy na
talerzu i możecie je włożyć na chwilkę do lodówki. Na bardzo gorącej patelni
prażymy posiekane drobno orzechy ,tak mniej więcej około 5 minut i odstawiamy
je na bok. Buraki posypujemy sałatą lub rukolą, dodajemy ser kozi i orzechy.
Sok z limonki mieszamy z oliwą z oliwek i polewamy nasze carpaccio z buraka.
Jeszcze sól pieprz do smaku i ulubiony ser kozi i nasza przystawka jest już
gotowa. Przed podaniem warto ją bardzo mocno słodzić, smacznego.
Bardzo fajny pomysł na takie upały. Lubię zarówno buraki, jak i kozi ser więc chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystko oprócz orzechów. Uwielbiam takie warzywne uczty. Świetnie skomponowałaś to danie.
OdpowiedzUsuńFantastyczna inspiracja na pyszną przekąskę. Serków kozich unikam, ale myślę, że każdy inny tez się nada. Jakie to malownicze i smakowicie wygladąjące danie:)
OdpowiedzUsuńPo prostu pycha, uwielbiam tę sałatkę i często ją robię. Czasami z serem kozim, ale i bardzo lubię z fetą :) Idę na łatwiznę i kupuję na targu buraki, które są parowane w prawdziwym parniku :))) Są pyszne :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
A wiesz akurat zastanawiałam się co zrobić jutro na kolację. W ostatnim czasie zrezygnowałam z robinia kanapek na rzecz sałatek lub surówek. Carpaccio wydaje sie świetna propozycją, mam do tego wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam carpaccio z buraka z dodatkiem sera koziego. Najbardziej z rukolą I orzechami. Twoje wygląda przepysznie 🙂
OdpowiedzUsuń