Sałatka warstwowa ze śledziem i burakiem
Popularna sałatka warstwowa ze śledziem i burakiem, uwielbiam ją.
Łatwa w przygotowaniu sałatka na każde spotkanie, zawsze się
sprawdzi. Dodatek chrupiącego selera naciowego doda świeżości całej przekąsce!
Prosta w przygotowaniu i zjawiskowa.
Składniki
·
6 lub więcej łyżek majonezu
·
5 filetów śledziowych
·
3 szt ogórka konserwowego
·
kilka łodyg selera naciowego
·
1 cebula
·
3 sztuki ziemniaków ugotowanych w
mundurkach
·
3 ugotowane czerwone buraki
·
3 jaja ugotowane na twardo
·
ser żółty tarty do dekoracji
·
szczypiorek
·
Sól i pieprz do smaku
·
Opcjonalnie jogurt grecki do złagodzenia majonezu
·
Sałatkę możesz przygotować w jednym
przeźroczystym wysokim naczyniu.
·
Filety śledziowe należy moczyć około
godziny w zimnej wodzie, następnie przepłukać i pokroić w kostkę.
·
Wszystkie warzywa , pozbawione skórki
również kroimy w kostkę.
·
Na dnie naczynia układamy kolejno,
warstwami- śledzie, seler naciowy, majonez,pieprz,cebulę,ogórki,ziemniaki,majonez,pieprz,buraki,majonez,pieprz
,jajka, lub jak chcesz, wedle uznania. Za każdym razem robię to inaczej.
·
Koniecznie posyp sałatkę tartym żółtym
serem, u mnie jest również sporo szczypiorku.
·
Włóż do lodówki, podawaj na drugi dzień.
·
·
Pysznie!
Bardzo chętnie spróbuję Twojej wersji. Nie dodaję selera naciowego. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńZnam te sałatkę pod nazwa śledzie pod pierzynką szuba i ją uwielbiam. Robię na imprezy i zawsze szybko schodzi.
OdpowiedzUsuńOd lat robię taką sałatkę. I właśnie sobie uświadomiłam, że tylko na święta :D A szkoda, bo przeciez jest taka pyszna.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna. Bardzo urozmaicona smakowo. Dobrych świąt Kasiu.
OdpowiedzUsuń