Sernik z wiaderka na kruszonce z żurawiną
Wykorzystałam leżący już od 3 tygodni ser w wiaderku ,który
zalegał mi w lodówce .Co powstało ?Oczywiście powstał sernik.
Wykorzystałam przepis na...wiaderku!
Każde wiaderko ma inny przepis.
Na moim wiaderku pisało, że trzeba sobie zrobić kruchy
spód. Nie miałam weny, nie miałam pomysłu. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam
eksperyment.
Mój serniczek jest na pysznej chrupiącej kruszonce!
I bez wysiłku!
Spróbujcie!
Składniki na kruszonkę
-150 g mąki tortowej
-100 g miałkiego cukru ale nie cukru pudru + łyżka
cukru waniliowego
-80 g zimnego masła 82% tłuszczu
Masa twarogowa
-1 opakowanie twarogu sernikowego z wiaderka 1 kg
-300 g cukru pudru
-7 jajek
-100 g masła
-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-1 cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka lub więcej żurawiny
Najpierw z podanych składników przygotuj kruszonkę .
I wysyp na blachę uprzednio wyłożoną papierem do
pieczenia. Dociśnij dobrze do dna. Odłóż blachę na bok. Żółtka, cukier puder,
cukier waniliowy, masło, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia utrzeć na
puszystą masę. Dodać twaróg, połączyć delikatnie mieszając ,ale już nie miksować. Z białek ubić pianę na sztywno.
Połączyć ją z masą serową za
pomocą łyżki.
Przygotować żurawinę suszoną.
Wmieszać w masę serową.
Wyłożyć na kruszonkę.
Piec w 180 stopniach około 80- 90 minut. Tak pisze na
wiaderku. Ja piekłam godzinę i 10 minut.
Każdy piekarnik jest inny, spróbujcie.
Na wierzch przygotować polewę. Jedna trzecią masła
rozpuścić z dwoma łyżkami wody, 4 łyżkami cukru i 3 łyżkami kakao.
Następnie wierzch sernika posypujemy siekanymi drobno
migdałami.
Migdały wcześniej prażymy na
patelni.
I sernik gotowy.
Naturalnie schłodzony w
lodówce, dnia następnego , smakuje najlepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!