Sernik z wiaderka na kruszonce z żurawiną

 




Wykorzystałam leżący już od 3 tygodni ser w wiaderku ,który zalegał mi w lodówce .Co powstało ?Oczywiście powstał sernik.


Wykorzystałam przepis na...wiaderku!

Każde wiaderko ma inny przepis.

Na moim wiaderku pisało, że trzeba sobie zrobić kruchy spód. Nie miałam weny, nie miałam pomysłu. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam eksperyment.



Mój serniczek jest na pysznej chrupiącej kruszonce!

I bez wysiłku!

Spróbujcie!

 

sernik,sernik z wiaderka,łatwy sernik który nie oada, pyszny sernik,z kuchni do kuchni, sernik z żurawiną, łatwy sernik,najlepszy blog kulinarny

Składniki na kruszonkę

-150 g mąki tortowej

-100 g miałkiego cukru ale nie cukru pudru + łyżka cukru waniliowego

-80 g zimnego masła 82% tłuszczu

 

Masa twarogowa

-1 opakowanie twarogu sernikowego z wiaderka 1 kg

-300 g cukru pudru

-7 jajek

-100 g masła

-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

-1 cukier waniliowy

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szklanka lub więcej żurawiny

sernik,sernik z wiaderka,łatwy sernik który nie oada, pyszny sernik,z kuchni do kuchni, sernik z żurawiną, łatwy sernik,najlepszy blog kulinarny

 

Najpierw z podanych składników przygotuj kruszonkę .

  I wysyp na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij dobrze do dna. Odłóż blachę na bok. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, masło, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia utrzeć na puszystą masę. Dodać twaróg, połączyć delikatnie mieszając ,ale już nie miksować. Z białek ubić  pianę na sztywno.

Połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki.

Przygotować żurawinę suszoną.

 Wmieszać w masę serową.

Wyłożyć na kruszonkę.

Piec w 180 stopniach około 80- 90 minut. Tak pisze na wiaderku. Ja piekłam godzinę i 10 minut.  Każdy piekarnik jest inny, spróbujcie.


 

Na wierzch przygotować polewę. Jedna trzecią masła rozpuścić z dwoma łyżkami wody, 4 łyżkami cukru i 3 łyżkami kakao.

 

Następnie wierzch sernika posypujemy siekanymi drobno migdałami.

Migdały wcześniej prażymy na patelni.

I sernik gotowy.

Naturalnie schłodzony w lodówce, dnia następnego , smakuje najlepiej.

sernik,sernik z wiaderka,łatwy sernik który nie oada, pyszny sernik,z kuchni do kuchni, sernik z żurawiną, łatwy sernik,najlepszy blog kulinarny

sernik,sernik z wiaderka,łatwy sernik który nie oada, pyszny sernik,z kuchni do kuchni, sernik z żurawiną, łatwy sernik,najlepszy blog kulinarny



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!