Pollo (kurczak) alla cacciatora
Kurczak alla cacciatora pochodzi z włoskiego regionu Emilia-Romagna choć wielu twierdzi, że jego korzenie są toskańskie .
Kurczak alla cacciatora według Cristiny Catese , rodowitej
rzymianki , szefowej kuchni włoskiej Akademii Kulinarnej, która w Polsce
mieszka już prawie 20 lat , to przepis rodzinny, nieskomplikowany i przede
wszystkim wprowadzający w dobre samopoczucie. Z całą pewnością mogę powiedzieć,
że kurczak alla cacciatora może dorównać z powodzeniem przepysznemu carne alla
pizzaiola. Dlatego oba te przepisy tak pollo alla cacciatora jak i carne alla pizzaiola
śmiało można nazwać flagowymi daniami kuchni włoskiej ,a dla tych którzy nie
znają tego wspaniałego przepisu, w wolnym tłumaczeniu to kurczak cacciatore (
cacciatore to po włosku myśliwy) I to nic innego jak kurczak pokrojony na
kawałki, przyrumieniony na patelni i pachnący klasycznymi zapachami takimi jak
cebula, seler, oliwki i czosnek. Razem z Cristiną i Sarą przygotowałyśmy
kurczaka w tzw. wersji białej.
zdjęcie dzięki uprzejmości Cztery Fajery
Tę wersję miałam okazję
poznać dzięki fantastycznym i inspirującym warsztatom kulinarnym prowadzonym przez
Cristina Catese, Jaśka Kuronia i Sebastiana Krauzowicza, ambasadorów
Europejskiej Kampanii „To jest nasz drób”, która ma na celu promocją zdrowego i rygorystycznie
kontrolowanego europejskiego drobiu. Unia Europejska uznaje dobrostan zwierząt
za jeden ze swoich priorytetów. Europejski sektor mięsa drobiowego kierując się
zasadą "od pola do stołu" zobowiązany jest do stosowania bardzo
surowych norm unijnych obowiązujących na przestrzeni całego łańcucha produkcji
żywności. Przede wszystkim hoduje się drób w systemie podłogowym co umożliwia
ptakom swobodne poruszanie się. Warto podkreślić i obalić pewien mit na temat
antybiotyków i hormonów wzrostu. Podawanie tych dwóch czynników jest surowo
zakazane w całej Unii Europejskiej! Razem z Sarą znalazłam się w teamie Cristiny i
przygotowałyśmy pollo alla cacciatora .
Kurczaka alla cacciatora możesz serwować od lunchu, poprzez
obiad ,kończąc na kolacji!
Przepis na kurczaka alla cacciatora:
- 500 g udek z kurczaka pozbawionych kości i skór
- bagietka
- 3 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 3 gałązki
selera naciowego, 8 listków szałwii, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku
- 200 ml białego wina
- 100 g czarnych i 100 g zielonych oliwek bez
pestek
-oliwa z oliwek
Jak zrobić kurczaka alla cacciatora:
Bagietkę pokrój na kromki i wysusz na grzanki na
suchej patelni.
Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj
drobno siekaną cebulę z siekanym selerem naciowym. Dołóż gałązkę rozmarynu
szałwii oraz liście laurowe. Pod koniec smażenia dołóż czosnek. Gdy wszystko
ładnie się zarumieni - zdejmij z ognia. Udka pokrój na większe kawałki, np. na
trzy porcje i podsmaż na złoty kolor na drugiej patelni, uważając ,aby były ładnie
zarumienione z każdej strony, wlej wino do mięsa i odparuj je. Dodaj pokrojone
w plasterki oliwki, sól i pieprz. Wymieszaj, duś jeszcze chwilę. Podawaj z
grzankami skroplonymi oliwą z oliwek i z rozmarynem. Buon appetito!
Treść
niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą
ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska
Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności
za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.
Bardzo fajne warsztaty i pyszne dania :-)
OdpowiedzUsuń