Pollo (kurczak) alla cacciatora


kurczak alla cacciatora

Kurczak alla cacciatora pochodzi z włoskiego regionu Emilia-Romagna choć wielu twierdzi, że jego korzenie są toskańskie . 


Kurczak alla cacciatora według Cristiny Catese , rodowitej rzymianki , szefowej kuchni włoskiej Akademii Kulinarnej, która w Polsce mieszka już prawie 20 lat , to przepis rodzinny, nieskomplikowany i przede wszystkim wprowadzający w dobre samopoczucie. Z całą pewnością mogę powiedzieć, że kurczak alla cacciatora może dorównać z powodzeniem przepysznemu carne alla pizzaiola. Dlatego oba te przepisy tak pollo alla cacciatora jak i carne alla pizzaiola śmiało można nazwać flagowymi daniami kuchni włoskiej ,a dla tych którzy nie znają tego wspaniałego przepisu, w wolnym tłumaczeniu to kurczak cacciatore ( cacciatore to po włosku myśliwy) I to nic innego jak kurczak pokrojony na kawałki, przyrumieniony na patelni i pachnący klasycznymi zapachami takimi jak cebula, seler, oliwki i czosnek. Razem z Cristiną i Sarą przygotowałyśmy kurczaka w tzw. wersji białej.

kurczak alla cacciatora

kurczak alla cacciatora

kurczak alla cacciatora


kurczak alla cacciatora

kurczak alla cacciatora

kurczak alla cacciatora
zdjęcie dzięki uprzejmości Cztery Fajery

Tę wersję miałam okazję poznać dzięki fantastycznym i inspirującym warsztatom kulinarnym prowadzonym przez Cristina Catese, Jaśka Kuronia i Sebastiana Krauzowicza, ambasadorów Europejskiej Kampanii „To jest nasz drób”, która ma na celu promocją zdrowego i rygorystycznie kontrolowanego europejskiego drobiu. Unia Europejska uznaje dobrostan zwierząt za jeden ze swoich priorytetów. Europejski sektor mięsa drobiowego kierując się zasadą "od pola do stołu" zobowiązany jest do stosowania bardzo surowych norm unijnych obowiązujących na przestrzeni całego łańcucha produkcji żywności. Przede wszystkim hoduje się drób w systemie podłogowym co umożliwia ptakom swobodne poruszanie się. Warto podkreślić i obalić pewien mit na temat antybiotyków i hormonów wzrostu. Podawanie tych dwóch czynników jest surowo zakazane w całej Unii Europejskiej! Razem z Sarą znalazłam się w teamie Cristiny i przygotowałyśmy pollo alla cacciatora .


kurczak alla cacciatora


kurczak alla cacciatora
zdjęcie dzięki uprzejmości Cztery Fajery


Kurczaka alla cacciatora możesz serwować od lunchu, poprzez obiad ,kończąc na kolacji!

 

Przepis na kurczaka alla cacciatora:


- 500 g  udek z kurczaka pozbawionych kości i skór
- bagietka
- 3 ząbki czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 3 gałązki selera naciowego, 8 listków szałwii, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku
- 200 ml białego wina
- 100 g czarnych i 100 g zielonych oliwek bez pestek
-oliwa z oliwek


Jak zrobić kurczaka alla cacciatora:


Bagietkę pokrój na kromki i wysusz na grzanki na suchej patelni.
Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj drobno siekaną cebulę z siekanym selerem naciowym. Dołóż gałązkę rozmarynu szałwii oraz liście laurowe. Pod koniec smażenia dołóż czosnek. Gdy wszystko ładnie się zarumieni - zdejmij z ognia. Udka pokrój na większe kawałki, np. na trzy porcje i podsmaż na złoty kolor na drugiej patelni, uważając ,aby były ładnie zarumienione z każdej strony, wlej wino do mięsa i odparuj je. Dodaj pokrojone w plasterki oliwki, sól i pieprz. Wymieszaj, duś jeszcze chwilę. Podawaj z grzankami skroplonymi oliwą z oliwek i z rozmarynem. Buon appetito!

 

kurczak alla cacciatora

 

kurczak alla cacciatora

 

Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!