Hummus
Hummus to bardzo odżywcze pożywienie,
bardzo bogate w witaminy, składniki mineralne i oczywiście w białko. Dlatego hummus tak bardzo kochają
wegetarianie i weganie i jest on ich nieodzownym elementem diety. Istotną kwestią jest połączenie
ziaren ciecierzycy z pastą z sezamu (tahini)- ta ostatnia dostarcza aminokwasu metioniny, czyniąc białko z całej potrawy
bardziej przyswajalnym dla organizmu.
Przepis na hummus w trzech odsłonach poznałam podczas
niezwykle inspirujących warsztatów kulinarnych "Olej rzepakowy skarbem Europy ", których
ambasadorami byli : Monika Mrozowska i Andrzej Polan. We wspomnianym hummusie
istotną rolę odgrywa olej rzepakowy.
Tłuszcze w naszej diecie są kolosalne ważne, a olej rzepakowy jest niezwykle wartościowy. To nasze złoto północy i dlatego przyjrzeliśmy się mu bliska przygotowując masę pyszności, w których znajdował się ten drogocenny olej.
Wiedzieliście, że codzienne spożywanie około dwóch łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas alfa -linolenowy z rodziny omega-3? Nasz organizm go nie
wytwarza dlatego musi być dostarczony z pożywieniem. Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 wpływają na prawidłowy rozwój mózgu i komórek nerwowych. Olej rzepakowy sprawdza się w profilaktyce miażdżycy i dzięki zawartym w nim kwasom omega-3 wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, ułatwia On również wchłanianie i transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak ADEK . Olej rzepakowy zawiera aż 10 razy więcej kwasu omega-3 niż oliwa z oliwek
Aby powstał pełnowartościowy hummus nie potrzebujemy zbyt
wielu składników!
Zatem zróbmy hummus razem!
Przepis na hummus:
- słoik ciecierzycy (ok. 500 ml)
-4 łyżki oleju rzepakowego
-sok z połowy z cytryny
-pół łyżeczki mielonego kminu
-2 łyżki tahini
Jak zrobić hummus:
Ciecierzycę zmiksować z odrobiną wody z zalewy, olejem, sokiem z cytryny, kminem i tahini.
Jeśli chcemy uzyskać inne smaki i kolory to wystarczy podzielić nasz
hummus na trzy porcje. Jedną zostawić w wersji oryginalnej. Do kolejnego dodać sporą ilość papryki słodkiej i wędzonej i
zmiksować. Trzecią wzbogacić natką pietruszki, którą wcześniej drobno
siekamy. Miksujemy wszystko na zielono i hummus gotowy!
Możemy użyć blendera kielichowego lub po prostu zrobić to
blenderem ręcznym.
Olej rzepakowy skarbem Europy
Warsztaty z ambasadorami były niezwykle potrzebne . Program edukacyjno -promocyjny Olej rzepakowy
skarbem Europy zaplanowany jest na 3 lata (2021-2022) , realizowany w Polsce i
we Francji. Ma wymiar międzynarodowy. Olej rzepakowy to płynne złoto ,które z roku
na rok jest coraz chętniej używane przez rzeszę osób świadomie odżywiających się zdrowo. Odkrycie wartości odżywczych i trwałości otrzymanego z niego oleju pozwoliło
wykorzystywać go na ogromną skalę w gastronomii i przemyśle spożywczym. Olej rzepakowy zawiera najmniej spośród
wszystkich olejów roślinnych niekorzystnych z punktu widzenia żywieniowego
nasyconych kwasów tłuszczowych.
Możliwość zastosowania oleju rafinowanego w wysokich temperaturach w kuchni wynika z
faktu, że w wyniku oczyszczenia został on
pozbawiony substancji, które nie
powinny być podgrzewane, ale zawiera dużo
antyoksydantów, które chronią go przed
utlenianiem. Dlatego czasami zastanawiamy się czym różnią się oleje rzepakowe rafinowane od tych tłoczonych na
zimno. Olej tłoczony na zimno najlepiej stosować na zimno,
a więc do sałatek lub dodawać dosłownie pod koniec gotowania. Natomiast na oleju rafinowanym możemy smażyć i piec w
wysokich temperaturach, ale również stosować do sałatek.
Olej rzepakowy stosowany w kuchni na szeroką skalę -do
pieczenia, smażenia, na zimno, na ciepło, to doskonały sprzymierzeniec, który dodatkowo nie obciąży naszego
portfela. Jest bardzo wysokiej jakości i stale
kontrolowany przy jednoczesnym zachowaniu niskiej , w porównaniu z innymi tłuszczami
ceny.
Treść niniejszej kampanii
promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani
Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji
Uwielbiam hummus i robię go bardzo często. Miłego dnia 😃
OdpowiedzUsuńBuziaki Marzenko!
Usuń