Hummus

 

hummus


 

Hummus to bardzo odżywcze pożywienie, bardzo bogate w witaminy, składniki mineralne i oczywiście w białko. Dlatego hummus tak bardzo kochają wegetarianie i weganie i jest on ich nieodzownym elementem diety. Istotną kwestią jest połączenie ziaren ciecierzycy z pastą z sezamu (tahini)- ta ostatnia dostarcza aminokwasu metioniny, czyniąc białko z całej potrawy bardziej przyswajalnym dla organizmu.

 

Przepis na hummus w trzech odsłonach poznałam podczas niezwykle inspirujących warsztatów kulinarnych "Olej rzepakowy skarbem Europy ", których ambasadorami byli : Monika Mrozowska i Andrzej Polan. We wspomnianym hummusie istotną rolę odgrywa olej rzepakowy.

hummus

hummus



hummus



hummus

hummus


Tłuszcze w naszej diecie są kolosalne ważne, a olej rzepakowy jest niezwykle wartościowy. To nasze złoto północy i dlatego przyjrzeliśmy się mu bliska przygotowując masę pyszności, w których znajdował się ten drogocenny olej.

hummus


 

Wiedzieliście, że codzienne spożywanie około dwóch łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas alfa -linolenowy z rodziny omega-3? Nasz organizm go nie wytwarza dlatego musi być dostarczony z pożywieniem. Zawarte w oleju rzepakowym nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 wpływają na prawidłowy rozwój mózgu i komórek nerwowych. Olej rzepakowy sprawdza się w profilaktyce miażdżycy i dzięki zawartym w nim kwasom omega-3 wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, ułatwia On również wchłanianie i transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak ADEK . Olej rzepakowy zawiera aż 10 razy więcej kwasu omega-3 niż oliwa z oliwek

 



Aby powstał pełnowartościowy hummus nie potrzebujemy zbyt wielu składników!

Zatem zróbmy hummus razem!

 

Przepis na hummus:

 

- słoik ciecierzycy (ok. 500 ml)

-4 łyżki oleju rzepakowego

-sok z połowy z cytryny

-pół łyżeczki mielonego kminu

-2 łyżki tahini

 

Jak zrobić hummus:

 

Ciecierzycę zmiksować z odrobiną wody z zalewy, olejem, sokiem z cytryny, kminem i tahini.

 

Jeśli chcemy uzyskać inne smaki i kolory to wystarczy podzielić nasz hummus na trzy porcje. Jedną zostawić w wersji oryginalnej. Do kolejnego dodać sporą ilość papryki słodkiej i wędzonej i zmiksować. Trzecią wzbogacić natką pietruszki, którą wcześniej drobno siekamy. Miksujemy wszystko na zielono i hummus gotowy!

 

Możemy użyć blendera kielichowego lub po prostu zrobić to blenderem ręcznym.

 

hummus

Olej rzepakowy skarbem Europy

 

Warsztaty z ambasadorami były niezwykle potrzebne . Program edukacyjno -promocyjny Olej rzepakowy skarbem Europy zaplanowany jest na 3 lata (2021-2022) , realizowany w Polsce i we Francji. Ma wymiar międzynarodowy. Olej rzepakowy to płynne złoto ,które z roku na rok jest coraz chętniej używane przez rzeszę osób świadomie odżywiających się zdrowo. Odkrycie wartości odżywczych i trwałości otrzymanego z niego oleju pozwoliło wykorzystywać go na ogromną skalę w gastronomii i przemyśle spożywczym. Olej rzepakowy zawiera najmniej spośród wszystkich olejów roślinnych niekorzystnych z punktu widzenia żywieniowego nasyconych kwasów tłuszczowych. Możliwość zastosowania oleju rafinowanego w wysokich temperaturach w kuchni wynika z faktu, że w wyniku oczyszczenia został on pozbawiony substancji, które nie powinny być podgrzewane, ale zawiera dużo antyoksydantów, które chronią go przed utlenianiem. Dlatego czasami zastanawiamy się czym różnią się oleje rzepakowe rafinowane od tych tłoczonych na zimno. Olej tłoczony na zimno najlepiej stosować na zimno, a więc do sałatek lub dodawać dosłownie pod koniec gotowania. Natomiast na oleju rafinowanym możemy smażyć i piec w wysokich temperaturach, ale również stosować do sałatek.

Olej rzepakowy stosowany w kuchni na szeroką skalę -do pieczenia, smażenia, na zimno, na ciepło, to doskonały sprzymierzeniec, który dodatkowo nie obciąży naszego portfela. Jest bardzo wysokiej jakości i stale kontrolowany przy jednoczesnym zachowaniu niskiej , w porównaniu z innymi tłuszczami ceny.

 

hummus

hummus

Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Europejska Agencja Wykonawcza ds. Badań Naukowych (REA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!