Zupa krem z warzyw
Zupa krem z warzyw to chyba najprostsze tak zwane pierwsze
danie. U mnie zupa krem z warzyw powstała z 750 gramowej torebki mrożonek.
Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet nastolatka. Zupa krem
z warzyw to również sposób na to aby ukryć w środku wszystko to, czego Twoje
dziecko w wersji oryginalnej nie zje.
Zatem do dzieła!
Składniki na zupę krem z warzyw:
- 750 g mrożonek, u mnie mieszanka wiosenna
-3 ząbki czosnku
-pół pęczka natki pietruszki
-mały kubeczek słodkiej śmietany
-kilka łyżek oliwę z oliwek najwyższej jakości
-sól i pieprz do smaku
-szczypta gałki muszkatołowej
-pół laski bardzo dobrej wiejskiej kiełbasy
-opcjonalnie granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem,
możesz pominąć ten krok i zamiast granoli dodać grzanek lub groszku ptysiowego
Do garnka wrzuć kiełbasę wsyp mrożonki, dodaj czosnek, natkę
pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wlej wody tak, aby nieznacznie pokryła
warzywa. Przykryj i duś wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania wyciągnij
kiełbasę i przypraw śmietaną. Całość wlej do blendera i zmiksuj na aksamitny
krem oliwą z oliwek. Podawaj z granolą gryczaną lub grzankami czy groszkiem
ptysiowym. Zupa krem z warzyw sprawdzi się zawsze wtedy, kiedy nie masz pomysłu
na obiad.
Smacznego!
WOW, o ile smaczniejszy jest taki krem z warzyw dzięki duszeniu ich razem z kiełbasą:) Świetne rozwiązanie!
OdpowiedzUsuń