Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty
Jak zrobić bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.
Prosty przepis na pyszny bigos.
Ile gospodyń, tyle przepisów na bigos. Bigos to danie, do którego można dodać wszystko, każdy rodzaj mięsa, czy grzybów. Jak zrobić bigos by był w miarę lekki, a jednocześnie bardzo smaczny?
Składniki na bigos:
- 1,5 kg żeberek mięsnych
- 600 g surowego boczku
- 2 laski wiejskiej kiełbasy
- 6 cebul
- 2,5 kg surowej kapusty
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- liście laurowe, ziele angielskie, kminek, 2 goździki, sól i pieprz do smaku
- przecier pomidorowy
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty |
Jak zrobić bigos?
Poszatkuj słodką kapustę i przełóż do garnka. Zalej wodą, ale tylko tyle, aby pokryła kapustę. Załącz gaz. Pokrój cebulę podsmaż z pokrojonym w kostkę boczkiem. Żeberka pokrój w pasy i włóż do pyrkającej już kapusty.
Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do kapusty razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy przyprawy wedle uznania. Kiszoną kapustę natomiast dodajemy do całości, wtedy kiedy wszystko w garnku będzie mięciutkie i się znacznie zredukuje. Dusimy tak wszystko ponad godzinę. Możemy dodać wcześniej namoczonych grzybów.
Jeśli chcemy możemy dodać przecier pomidorowy wcześniej zmieszany z wodą.
Prosty przepis na bigos |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!