Lekki sernik cytrynowy bez pieczenia

 Lekki sernik cytrynowy bez pieczenia.

Jak zrobić sernik z serków naturalnych .



Lekki-sernik-cytrynowy-bez-pieczenia


Ten bardzo lekki serniczek przypadnie każdemu miłośnikowi serników tradycyjnych. Jego wersja light zachwyci dbających o linię. Lekki sernik cytrynowy bez pieczenia będzie idealnym uzupełnieniem każdej klasycznej uroczystości, jak i zwykłego popołudnia przy herbacie. Zapach cytryny przywiedzie na myśl najpiękniejsze wakacyjne chwile.


Jak zrobić lekki sernik cytynowy bez pieczenia?

Składniki ( możecie podwoić ilość)



- 60 g masła
- 170 g suchych ciastek, np. petitki
- 14 g żelatyny w płatkach
- 400 g serka light do smarowania pieczywa, może być też ser z wiaderka
- 140 g cukru trzcinowego drobnego
- 2 duże cytryny
- 150 g świeżej śmietanki 30%
- 300 g mleka light


Lekki-sernik-cytrynowy-bez-pieczenia


Przepis na lekki sernik cytrynowy bez pieczenia.

Rozpuściłam najpierw masło w rondelku. Odłożyłam na bok. Zgniotłam, pokruszyłam ciasteczka i wsypałam do masła, wymieszałam. Formę do ciasta - w moim przypadku kiedy podwoiłam ilość składników, wykorzystałam zwykłą brytfannę prostokątną- wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam masę ciasteczkową, wyrównałam, docisnęłam i włożyłam do lodówki. 

Żelatynę zalałam 3 łyżkami wody w naczyniu odpornym na ciepło. Zostawiłam na 5 minut. Następnie przeniosłam żelatynę nad garnek z gotującą się wodą i rozpuściłam żelatynę w kąpieli wodnej. Ściągnęłam z pary. 

W robocie wymieszałam cukier z serkiem, otarłam skórkę z cytryn i dodałam do masy, wycisnęłam sok  i dołączyłam. Następnie wlałam śmietanę, mleko, żelatynę. Miksowałam krótko, tylko do połączenia składników. 

Wylałam masę na spód ciasteczkowy, wyrównałam i włożyłam do lodówki. Jeśli chcecie możecie przykryć ciastkami na wierzchu i posmarować mocną kawą. Moje ciasteczka były kakaowe.

Włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Posypać cukrem pudrem.



Lekki-sernik-cytrynowy-bez-pieczenia


Cheesecake al limone

Come fare il cheesecake al limone?

Versione light di una ricetta tradizionale, questo profumato cheesecake stupira familiari e amici.


Ingredienti:

- 60 g di burro

- 170 g di biscotti secchi

- 14 g di gelatina in fogli

- 400 g di formaggio light spalmabile

- 140 g di zucchero di canna

- 2 limoni non trattati

- 1, 5 dl di panna fresca

- 3 dl di latte scremato


Lekki-sernik-cytrynowy-bez-pieczenia


Preparazione:

In una iccola casseruola fate sciogliere a fiamma bassa il burro. Sbriciolate i biscotti secchi, metteteli in una terrina , versatevi il burro fuso e amalgatene con cura. Mettete la crta da forno nello stampo a cerniera quadrato del lato di 20 cm. Se raddoppiate l'ingredienti, cambiate pure lo stamo per l'uno piu grande. Distribuite sul fondo il composto di biscotti, pressandolo bene per livellarlo, e trasferite in frigorfero.

Versate tre cucchiai di acqua e la gelatina in una ciotola resistente al calore. Lasciate riposare 5 minuti, poi sistemate la ciotola sopra una pentola di acqua bollente e mescolate fino al far sciogliere la gelatina. Rimuovete dal clore.

In un seconda ciotola amalgamateil formaggio e lo zucchero, quindi incorporate la scorza grattuggiata dei limoni e il succo di entrambi, la panna, il latte, e, per ultima, la gelatina.

Distribuete il composto sulla base di biscotti, e riponete in frigorifero per 2- 3 ore, o meglio- per tutta la notte. Sformate il dolce dallo stamo, tagliatelo a quadrotti e decorate al piacere.





Komentarze

  1. Mniam, zapraszam do mnie po muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli sernik na zimno? Bardzo lubię takie serniki latem, kiedy ich lekkość komponuje się z lekkością pory roku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis dla mnie idealny, bo nie muszę się martwić o brak twargu. Jeśli można wykorzystać serek do smarowania pieczywa to koniecznie muszę go wypróbować. Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię serniki i kolekcjonuje przepisy bez pieczenia wiec z dwóch powodów to ciasto jest dla mnie idealne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!