Lekki sernik cytrynowy bez pieczenia
Lekki sernik cytrynowy bez pieczenia.
Jak zrobić sernik z serków naturalnych .
Ten bardzo lekki serniczek przypadnie każdemu miłośnikowi serników tradycyjnych. Jego wersja light zachwyci dbających o linię. Lekki sernik cytrynowy bez pieczenia będzie idealnym uzupełnieniem każdej klasycznej uroczystości, jak i zwykłego popołudnia przy herbacie. Zapach cytryny przywiedzie na myśl najpiękniejsze wakacyjne chwile.
Jak zrobić lekki sernik cytynowy bez pieczenia?
Składniki ( możecie podwoić ilość)
Przepis na lekki sernik cytrynowy bez pieczenia.
Rozpuściłam najpierw masło w rondelku. Odłożyłam na bok. Zgniotłam, pokruszyłam ciasteczka i wsypałam do masła, wymieszałam. Formę do ciasta - w moim przypadku kiedy podwoiłam ilość składników, wykorzystałam zwykłą brytfannę prostokątną- wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam masę ciasteczkową, wyrównałam, docisnęłam i włożyłam do lodówki.
Żelatynę zalałam 3 łyżkami wody w naczyniu odpornym na ciepło. Zostawiłam na 5 minut. Następnie przeniosłam żelatynę nad garnek z gotującą się wodą i rozpuściłam żelatynę w kąpieli wodnej. Ściągnęłam z pary.
W robocie wymieszałam cukier z serkiem, otarłam skórkę z cytryn i dodałam do masy, wycisnęłam sok i dołączyłam. Następnie wlałam śmietanę, mleko, żelatynę. Miksowałam krótko, tylko do połączenia składników.
Wylałam masę na spód ciasteczkowy, wyrównałam i włożyłam do lodówki. Jeśli chcecie możecie przykryć ciastkami na wierzchu i posmarować mocną kawą. Moje ciasteczka były kakaowe.
Włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Posypać cukrem pudrem.
Cheesecake al limone
Come fare il cheesecake al limone?
Versione light di una ricetta tradizionale, questo profumato cheesecake stupira familiari e amici.
Ingredienti:
- 60 g di burro
- 170 g di biscotti secchi
- 14 g di gelatina in fogli
- 400 g di formaggio light spalmabile
- 140 g di zucchero di canna
- 2 limoni non trattati
- 1, 5 dl di panna fresca
- 3 dl di latte scremato
Preparazione:
In una iccola casseruola fate sciogliere a fiamma bassa il burro. Sbriciolate i biscotti secchi, metteteli in una terrina , versatevi il burro fuso e amalgatene con cura. Mettete la crta da forno nello stampo a cerniera quadrato del lato di 20 cm. Se raddoppiate l'ingredienti, cambiate pure lo stamo per l'uno piu grande. Distribuite sul fondo il composto di biscotti, pressandolo bene per livellarlo, e trasferite in frigorfero.
Versate tre cucchiai di acqua e la gelatina in una ciotola resistente al calore. Lasciate riposare 5 minuti, poi sistemate la ciotola sopra una pentola di acqua bollente e mescolate fino al far sciogliere la gelatina. Rimuovete dal clore.
In un seconda ciotola amalgamateil formaggio e lo zucchero, quindi incorporate la scorza grattuggiata dei limoni e il succo di entrambi, la panna, il latte, e, per ultima, la gelatina.
Distribuete il composto sulla base di biscotti, e riponete in frigorifero per 2- 3 ore, o meglio- per tutta la notte. Sformate il dolce dallo stamo, tagliatelo a quadrotti e decorate al piacere.
Mniam, zapraszam do mnie po muffiny!
OdpowiedzUsuńCzyli sernik na zimno? Bardzo lubię takie serniki latem, kiedy ich lekkość komponuje się z lekkością pory roku.
OdpowiedzUsuńPrzepis dla mnie idealny, bo nie muszę się martwić o brak twargu. Jeśli można wykorzystać serek do smarowania pieczywa to koniecznie muszę go wypróbować. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńLubię serniki i kolekcjonuje przepisy bez pieczenia wiec z dwóch powodów to ciasto jest dla mnie idealne.
OdpowiedzUsuń