Tort kawowy z bitą śmietaną
Lekki tort kawowy z bitą śmietaną.
Jak zrobić prosty tort kawowy?
Tort kawowy z bitą śmietaną |
Jeśli kochacie kawę, to ten tort kawowy jest idealny dla Was!
Jak zrobić tort kawowy?
Składniki:
Krem:
- 300 ml śmietany 30-36 % + 1 łyżka drobnego cukru
- opcjonalnie mielone orzechy do posypania po wierzchu
Pyszny tort kawowy |
Najlepszy tort kawowy |
Jak wykonać tort kawowy?
Ilość składników jest na okrągłą tortownicę, Jeśli jednak chcesz zrobić tort kwadratowy lub po prostu placek kawowy, to aby łatwiej go było kroić i dzielić, po prostu podwój składniki tak jak ja.
Zmiksuj jaja z cukrem na puch i dodaj podczas ubijania cukier lub ekstrakt waniliowy. Zajmie Ci to około 10 minut. Dodaj mąkę, proszek do pieczeni, szczyptę soli, skrobię ziemniaczaną, szybko zmiksuj i dodaj rozpuszczone masło, a na końcu kawę, kakao i kawę w proszku. Szybko zmieszaj tylko do połączenia składników. Wylej do tortownicy pokrytej papierem i piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Wyciągnij i po wychłodzeniu przekrój na pół. Ubij na sztywno śmietanę z cukrem, odłóż trochę na wierzch do dekoracji. Przełóż blaty bitą śmietaną. Lekko dociśnij, wysmaruj górę i posyp mielonymi orzechami. Pyszny tort gotowy.
Najlepiej podawać z kawą.
Wpis powstał we współpracy z CAFITESSE
Pyszny tort kawowy |
Tort kawowy z bitą śmietaną prosty i pyszny |
Torta al caffe e panna.
Come fare una torta delicata e buonissima al caffe e panna.
Questa torta e'molto semplice e del sapore unico. Sarete sorprendenti come e'buona e soffice. Se siete amanti del buon caffe, questa torta fa proprio per voi! Provatela!
Ingredienti:
- 2 uova intere, temperatura ambiente
- 200 g di zucchero di canna
- 1 cucchiaino di estratto vanilia
- 200 g di farina 00
- 50 g di fecola
- 12 g di lievito per dolci
- 100 ml di espresso
- 1 cucciaio di caffe in olvere e 1 cucchiaio di cacao amaro
- 100 g di burro fuso tiepido
Per la farcitura:
- 300 ml di anna frescaa, o di piu, 1 cucciaio di zucchero a velo
Torta al caffe e panna montata |
Torta al caffe e panna |
Procedimento:
In un robot planetario montate le uova con lo zucchero e estratto di vaniglia fino a quando non avrete ottenuto un composto chiaro e spumoso. Aggiungete la farina, cacao, caffe in polvere, fecola, lievito per dolci e un pizzico di sale. Mescolate tutto e in fine aggiungete caffe liquido e burro fuso. Versate il comosto ottenuto in una tortiera e infornate a 180 gradi per circz 35- 40 minuti. Quando lo sfornate. lasciate per raffreddare. Tagliate meta e farcite con la panna montata. Potete mettere uno strato fine soppra la torta e spolverare con noci gratuggiati finemente.
Mettete nel frigo! Buon apetito!
Taki tort to bym zjadła, ale narobiłaś mi smaku.
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńTwój tort wygląda wspaniale! Muszę poszukać czegoś słodkiego w domu na pocieszenie :)
OdpowiedzUsuńTort kawowy to klasyka wśród deserów! Po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKasiu to brzmi jak prawdziwa uczta dla miłośników kawy, cxyli dla mnie :) Twój tort kawowy z bitą śmietaną wydaje się nie tylko delikatny, ale i rozkosznie aromatyczny. Składniki są proste, a kawa espresso Piazza D'Oro Forza dodaje mu z pewnością intensywnego smaku. A wiesz ze ostatnio przywiozłam kawe z Włoch to mogłabym uzyc kek do tego tortu :) Pewnie zniknie z talerzy w mig :)
OdpowiedzUsuńTo idealny tort dla mnie! Kawowy, lekki i w dodatku z bitą śmietaną. Ale mi apetytu narobiłaś!
OdpowiedzUsuńKawowe ciasta uwielbiam. Tak samo jak kawę. Pyszny tort. Nikt nie musiałby mnie namawiać do sięgania po kolejne kawałki...
OdpowiedzUsuńJesteś kulinarna kusicielką! Nie dość, że robisz rzeczy niewykonalne, to pokazujesz je pięknie, podajesz przepis i twierdzisz, że "dacie radę", zrób kiedyś konkurs na zdjęcia osób, które zrobiły twoje danie (zdjęcia dania oczywiście nie samych osób), ciekawe co by wszyło, bo dania pewnie by się udały, przepisy sa świetne, ale wygląd pewnie był czymś w rodzaju, ;"przepraszam, rozdeptałam ciasteczko". Nie, no cudne po prostu masz wszystko :D
OdpowiedzUsuń