Tort kawowy z bitą śmietaną
Lekki tort kawowy z bitą śmietaną.
Jak zrobić prosty tort kawowy?
Tort kawowy z bitą śmietaną |
Jeśli kochacie kawę, to ten tort kawowy jest idealny dla Was!
Jak zrobić tort kawowy?
Składniki:
Krem:
- 300 ml śmietany 30-36 % + 1 łyżka drobnego cukru
- opcjonalnie mielone orzechy do posypania po wierzchu
Pyszny tort kawowy |
Najlepszy tort kawowy |
Jak wykonać tort kawowy?
Ilość składników jest na okrągłą tortownicę, Jeśli jednak chcesz zrobić tort kwadratowy lub po prostu placek kawowy, to aby łatwiej go było kroić i dzielić, po prostu podwój składniki tak jak ja.
Zmiksuj jaja z cukrem na puch i dodaj podczas ubijania cukier lub ekstrakt waniliowy. Zajmie Ci to około 10 minut. Dodaj mąkę, proszek do pieczeni, szczyptę soli, skrobię ziemniaczaną, szybko zmiksuj i dodaj rozpuszczone masło, a na końcu kawę, kakao i kawę w proszku. Szybko zmieszaj tylko do połączenia składników. Wylej do tortownicy pokrytej papierem i piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Wyciągnij i po wychłodzeniu przekrój na pół. Ubij na sztywno śmietanę z cukrem, odłóż trochę na wierzch do dekoracji. Przełóż blaty bitą śmietaną. Lekko dociśnij, wysmaruj górę i posyp mielonymi orzechami. Pyszny tort gotowy.
Najlepiej podawać z kawą.
Wpis powstał we współpracy z CAFITESSE
Pyszny tort kawowy |
Tort kawowy z bitą śmietaną prosty i pyszny |
Torta al caffe e panna.
Come fare una torta delicata e buonissima al caffe e panna.
Questa torta e'molto semplice e del sapore unico. Sarete sorprendenti come e'buona e soffice. Se siete amanti del buon caffe, questa torta fa proprio per voi! Provatela!
Ingredienti:
- 2 uova intere, temperatura ambiente
- 200 g di zucchero di canna
- 1 cucchiaino di estratto vanilia
- 200 g di farina 00
- 50 g di fecola
- 12 g di lievito per dolci
- 100 ml di espresso
- 1 cucciaio di caffe in olvere e 1 cucchiaio di cacao amaro
- 100 g di burro fuso tiepido
Per la farcitura:
- 300 ml di anna frescaa, o di piu, 1 cucciaio di zucchero a velo
Torta al caffe e panna montata |
Torta al caffe e panna |
Procedimento:
In un robot planetario montate le uova con lo zucchero e estratto di vaniglia fino a quando non avrete ottenuto un composto chiaro e spumoso. Aggiungete la farina, cacao, caffe in polvere, fecola, lievito per dolci e un pizzico di sale. Mescolate tutto e in fine aggiungete caffe liquido e burro fuso. Versate il comosto ottenuto in una tortiera e infornate a 180 gradi per circz 35- 40 minuti. Quando lo sfornate. lasciate per raffreddare. Tagliate meta e farcite con la panna montata. Potete mettere uno strato fine soppra la torta e spolverare con noci gratuggiati finemente.
Mettete nel frigo! Buon apetito!
Taki tort to bym zjadła, ale narobiłaś mi smaku.
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńTwój tort wygląda wspaniale! Muszę poszukać czegoś słodkiego w domu na pocieszenie :)
OdpowiedzUsuńTort kawowy to klasyka wśród deserów! Po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuń