Tort kawowy z bitą śmietaną

 Lekki tort kawowy z bitą śmietaną. 

Jak zrobić prosty tort kawowy?


Tort-kawowy-z-bita-smietana
Tort kawowy z bitą śmietaną



Tort kawowy z bitą śmietaną jest delikatny, lekki i bardzo prosty w wykonaniu. Ma wyjątkowy smak. Jest puszysty, mocno kawowy i skrywa w sobie śnieżnobiałą lekkość bitej śmietany.

Jeśli kochacie kawę, to ten tort kawowy jest idealny dla Was! 

Jak zrobić tort kawowy?

 Składniki:


- 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru trzcinowego
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru wanilinowego
- 200 g mąki tortowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła rozpuszczonego, wychłodzonego
- 1 łyżka mielonej kawy + 1 łyżka kakao
- 100 ml mocnej kawy espresso u mnie KAWA ZIARNISTA PIAZZA D'ORO FORZA

Krem:

- 300 ml śmietany  30-36 % + 1 łyżka drobnego cukru

- opcjonalnie mielone orzechy do posypania po wierzchu


Tort-kawowy-z-bita-smietana
Pyszny tort kawowy

Tort-kawowy-z-bita-smietana
Najlepszy tort kawowy


Jak wykonać tort kawowy?

Ilość składników jest na okrągłą tortownicę, Jeśli jednak chcesz zrobić tort kwadratowy lub po prostu placek kawowy, to aby łatwiej go było kroić i dzielić, po prostu podwój składniki tak jak ja.

Zmiksuj jaja z cukrem na puch i dodaj podczas ubijania cukier lub ekstrakt waniliowy. Zajmie Ci to około 10 minut. Dodaj mąkę, proszek do pieczeni, szczyptę soli, skrobię ziemniaczaną, szybko zmiksuj i dodaj rozpuszczone masło, a na końcu kawę, kakao i kawę w proszku. Szybko zmieszaj tylko do połączenia składników. Wylej do tortownicy pokrytej papierem i piecz około 40 minut w 180 stopniach.

Wyciągnij i po wychłodzeniu przekrój na pół. Ubij na sztywno śmietanę z cukrem, odłóż trochę na wierzch do dekoracji. Przełóż blaty bitą śmietaną. Lekko dociśnij, wysmaruj górę i posyp mielonymi orzechami. Pyszny tort gotowy.

Najlepiej podawać z kawą.

Wpis powstał we współpracy z CAFITESSE

Tort-kawowy-z-bita-smietana
Pyszny tort kawowy

Tort-kawowy-z-bita-smietana
Tort kawowy z bitą śmietaną prosty i pyszny


Torta al caffe e panna. 

Come fare una torta delicata e buonissima al caffe e panna.

Questa torta e'molto semplice e del sapore unico. Sarete sorprendenti come e'buona e soffice. Se siete amanti del buon caffe, questa torta fa proprio per voi! Provatela!

Ingredienti:

- 2 uova intere, temperatura ambiente

- 200 g di zucchero di canna

- 1 cucchiaino di estratto vanilia

- 200 g di farina 00

- 50 g di fecola

- 12 g di lievito per dolci

- 100 ml di espresso

- 1 cucciaio di caffe in olvere e 1 cucchiaio di cacao amaro

- 100 g di burro fuso tiepido

Per la farcitura:

- 300 ml di anna frescaa, o di piu, 1 cucciaio di zucchero a velo

Tort-kawowy-z-bita-smietana
Torta al caffe e panna montata

Tort-kawowy-z-bita-smietana
Torta al caffe e panna


Procedimento:

In un robot planetario montate le uova con lo zucchero e estratto di vaniglia fino a quando non avrete ottenuto un composto chiaro e spumoso. Aggiungete la farina, cacao, caffe in polvere, fecola, lievito per dolci e un pizzico di sale. Mescolate tutto e in fine aggiungete caffe liquido e burro fuso. Versate il comosto ottenuto in una tortiera e infornate a 180 gradi per circz 35- 40 minuti. Quando lo sfornate. lasciate per raffreddare. Tagliate meta e farcite con la panna montata. Potete mettere uno strato fine soppra la torta e spolverare con noci gratuggiati finemente.

Mettete nel frigo! Buon apetito!












Komentarze

  1. Taki tort to bym zjadła, ale narobiłaś mi smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój tort wygląda wspaniale! Muszę poszukać czegoś słodkiego w domu na pocieszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort kawowy to klasyka wśród deserów! Po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!