Mousse czekoladowo- kawowy
Mousse czekoladowo-kawowy
Przepis na mus czekoladowo-kawowy
Mousse czekoladowo-kawowy doda Ci energii, postawi na nogi. Możesz się nim zajadać bez ograniczeń! Jest to jeden z moich ulubionych deserów serwowanych na Sycylii.
Ten mus to naprawdę zdrowy sposób na rozkosz bez poczucia winy. Przepis na 4 porcje, przygotujesz wszystko w 15 minut, 3 godziny potrzeba, aby całość schłodzić w lodówce.
Jak zrobić mus czekoladowo-kawowy?
Składniki :
- 150 g kakao- u mnie czekolada do ekspresów Cocoa Fantasy Milk Smoofy&Creamy
- 3 łyżki espresso
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jaja
- 3 łyżki brązowego cukru
- 200 g jedwabistego tofu sojowego
- opcjonalnie dekoracja z frużeliny malinowej, śmietanki czy świeżych owoców
Jak przygotować mus?
Kawę, kakao i czekoladę włóż do miseczki i rozpuść na krem w kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie aksamitna ściągnij z ognia. Przetrzyj tofu przez sitko, a następnie przełóż do miksera razem z kremem kawowo-czekoladowym. Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż, a żółtka wrzuć do masy i zmiksuj wszystko na gładki krem. W osobnej misce ubijaj pianę z białek dodając powoli cukier. Delikatnie przełóż pianę do masy i wymieszaj wszystko łopatką powoli i dokładnie.
Gotowy mus przełóż do czterech salaterek i włóż do lodówki na około trzy godziny, aż zastygnie. Przed podaniem możesza przyozdobić wedle uznania i gustu!
Smacznego!
Wykorzystana przeze mnie czekolada do ekspresów to idealnie gładkie i kremowe kakao 14% z perfekcyjnie zbilansowanym smakiem. Starannie wyselekcjonowane ziarna kakaowe gwarantują szlachetny i niezstąpiony smak kakao. Można ją nabyć na CAFITESSE
Mousse al cioccolato e caffe.
Ricetta golosa ma poco calorica.
Preparata senza panna, questa mousse e'davvero un modo salutare di concedervi una delizia senza sensi di colpa.
Ingredienti per 4 porzioni:
- 150 grammi di cacao fondente
- 3 cucchiai di caffe ristretto
- 100 g di cioccolato fondente
- 200 g di tofu silk
- 3 uova
- 3 cucchiai di zucchero
- lamponi freschi o surgelati, facoltativi per guarnire, o altra frutta , marmellate etc
Mettete cioccolato, caffe e cacao in una ciottola resistente al calore che porrete su una casseruola d'acqua bollente, assicurandovi che la base della ciotola non sia a contatto con l'acqua. Mescolate in continuazione per 8-10 minuti, finche il cioccolato si sara ben sciolto e il composto risultera omogeneo,poi togliete dal fuoco.
Pressandolo con il dorso di una forchetta, passate il tofu attraverso un setaccio, trasferendolo poi in un mixer insieme al composto di cioccolato e ai truoli delle uova ( conservate gli albumi ). Azionate fino a ottenere un composto liscio e omogeneo, che trasferirete in una caiente ciotola.
In una ciotola a parte, battete gli albumi con le fruste elettriche per un minuto, quindi unite lo zucchero, un cucciaio alla volta, finche gli albumi saranno montati a neve. COn una spatola incoroporateli delicatamente al comosto di cioccolato.
Sudividete la mousse in 4 ciotole individuali e fatela raffreddae in frigorifero per circa tre ore, finche sara ben ferma.
Guarnite, a piacere, con i lamponi.
Mniam, mniam. Jak apetycznie. Dziś w taką brzydką pogodę przyda mi się taki smakołyk:-)
OdpowiedzUsuń