Szybka sałatka z karczochami i oliwkami

Szybka sałatka z karczochami i oliwkami. 

Przepis na szybką sałatkę z karczochami.

Szybka sałatka z karczochami i oliwkami
Szybka sałatka z karczochami i oliwkami 


KARCZOCHY – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I LECZNICZE

W XX wieku naukowcy odkryli, czemu zawdzięczamy zbawienny wpływ karczochów na nasze zdrowie – substancji o nazwie cynaryna. Według badaczy odpowiada ona za hamowanie syntezy cholesterolu w wątrobie, przyspiesza usuwanie trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz wspiera proces przemiany cholesterolu w kwasy żółciowe. Dzięki temu karczochy pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie oraz pomagają zapobiegać zmianom miażdżycowym, które najczęściej pojawiają się w tętnicach dużego układu krążenia. Cynaryna wspiera też leczenie schorzeń układu pokarmowego – zaburzeń trawienia czy zespołu jelita drażliwego – oraz przyczynia się do regeneracji i poprawy ukrwienia wątroby.

Karczochy zawierają także wiele antyoksydantów: kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę oraz wymienioną już cynarynę. Stanowią one naturalną barierę dla wolnych rodników, dlatego są częstym polecane w ramach profilaktyki chorób nowotworowych. Za sprawą obecności antyoksydantów, karczochy opóźniają również procesy starzenia.

Karczochy mogą być też sprzymierzeńcem osób chorujących na cukrzycę. Zawierają one inulinę – znajdziemy ją także w topinamburze – która pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. W karczochach znajdziemy również kwas chlorogenowy, który zwiększa tolerancję glukozy i ogranicza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Warto przy tym wspomnieć, że warzywa te mają bardzo niski indeks glikemiczny – wynosi on 18.

Karczochy sprawdzą się też jako element diety odchudzającej. Mają niską kaloryczność, niskie stężenie tłuszczu i zawierają dużą błonnika, dzięki czemu sprzyjają redukcji masy ciała. Wspierające odchudzanie właściwości karczochów są także zasługą:

  • cynaryny – usprawnia procesy trawienna i przyspiesza metabolizm lipidów;
  • inuliny – posiada zdolność wiązana dużych ilości wody, a następnie pęcznienia w żołądku, zapewniając uczucie sytości na długi czas;
  • kwasu chlorogenowego – jako antyoksydant zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym;
  • niacyny – czyli witaminy B3, która uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych. ( źródło wiedzy od wapteka.pl) 


Szybka sałatka z karczochami i oliwkami
Szybka sałatka z karczochami


Kocham karczochy w oleju i zawsze kiedy tylko mam okazję jechać do Włoch przywożę ze sobą kilka słoiczków lub proszę kogoś, aby zakupił je dla mnie. W oleju zawieszone są pyszne "serca karczocha" czyli już obrany z liści środek karczocha. 

Dziś przygotowałam z nich pyszną i bardzo szybką sałatkę. 

Składniki na 4 osoby :

- mix sałat z przewagą roszpunki warzywnej

- kilka rzodkiewek

- karczochy w zalewie

- ser feta pokrojony w kostkę

- opcjonalnie i z mojej inicjatywy dodałam awokado 

- łyżka czarnuszki

- garść oliwek

- sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek


Z podanych składników skomponuj sałatkę na dużym płaskim talerzu, tak aby łatwo je było zsuwać z talerza. W przypadku tego typu sałat unikam wsypania wszystkich składników do jednej miski i unikam mieszania. 

Szybka sałatka z karczochami i oliwkami
Szybka sałatka z karczochami i oliwkami 


Insalata di lattuga, soncino e rapanelli. 

Tempo di esecuzione 15 minuti, calorie 143, proteine 2, carboidrati 3, grassi 13.


Ingredienti per 4 persone :

- 1 cespo di lattuga o un mix delle insalate pronte a condirle

- 100 g si soncino

- 2- 3 rapanelli ( e'una opzione)

- un pugno delle olive

- olio extravergine di oliva, sale e pepe

- carciofi sott'olio


Mondare la lattuga e il soncino, spuntare rapanelli e tagliare a forma di fiammiferi se volete. Tagliare anche l'avocado e scolare i carciofi dal olio. Mettere tutto sora un piatto di portata, condirli con olio, sale e pepe. Antipasto e'pronto!

















Komentarze

  1. Mniam :) Sałatka wygląda naprawdę apetycznie, nawet bym spróbowała przekonać się do tych karczochów

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!