Sałatka śledziowa z selerem
Sałatka śledziowa z selerem.
Przepis na sałatkę imprezową ze śledziem.
Sałatka śledziowa |
Jak zrobić sałatkę śledziową z selerem konserwowym i porem?
Składniki:
- 2 słoiczki selera konserwowego odciśniętego z zalewy i poszatkowanego
- duża czerwona cebula
- ok. 10 płatów śledzi pokrojonych w paski, nie muszą być matjasy
- puszka kukurydzy
- 5 - 8 jajek ugotowanych na twardo
- słoik ogórka konserwowego
- por krojony na paseczki
- pół szklanki siekanej natki pietruszki
- 1 jabłko pokrojone w kosteczkę
Na zalewę:
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól do smaku
- olej rzepakowy
- musztarda
- majonez
- chrzan tarty ze słoiczka
Insalata di aringhe |
Przepis na sałatkę śledziową.
Najpierw gotujemy jaja, chłodzimy, kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski. Ogórka konserwowego ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Dodajemy do miski razem z kukurydzą, cebulą pokrojoną bardzo drobno i sparzoną. Następnie kroimy na paseczki pora i zalewamy go wrzątkiem, po 5 minutach odciskamy i dodajemy do miski. Mieszamy wszystkie składniki razem.
Do drugiego naczynia dodajemy majonez , musztardę wedle upodobania, chrzan ze słoiczka około łyżeczki, Dodajemy łyżkę, dwie oleju rzepakowego, wyciskamy czosnek przez praskę, solimy, pieprzymy do smaku i miksujemy na sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy dokładnie.
Dla wzbogacenia smaku dodajemy około poł szklanki siekanej natki pietruszki pod koniec mieszania. Ja dodałam mrożony. Od razu schłodził całość.
Sałatkę wkładamy do lodówki, aby się przegryzła.
Najlepsza sałatka śledziowa z selerem konserwowym |
Insalata di aringhe, un'abbinamento che arriva dall'est.
Ingredienti per 4 persone:
- 300 g di filetti di aringha sott'olio
- una cipolla rossa tritata
- mezzo bicchiere di prezzemolo tritato
- scatola di mais
- 200 g di amionese o di yogurt greco
- una mela verde tagliata a dadini
- cetrioli sotto aceto
- 3 spicchi di aglio tritato finemente
- pepe, sale, olio di semi q.b
Tagliate aringa a strisce. Mettete in una ciotola capiente e aggiungete mais, mele, cipolle, cetrioli tagliati a dadanini. In un bicchierone alto mettete maionese, lo yogurt se volete, sale, pepe, aglio e olio e e mescolate meglio con lo sbattitore. Se volete aggiungete anche pepe nero. Mettete la salsa con altri ingredienti e mescolate tutto bene. Fate riposare nel frigo qualche oretta ,meglio tutta la notte e servite.
Czasem myślę, że jadłam już wszystkie możliwe kombinacje sałatek śledziowych, a tu proszę - nowa kompozycja do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńKażdy przepis na dobrą sałatkę śledziową chętnie przygarnę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie, więc Twoja sałatka pewnie też trafi na mój stół. Jest taka urozmaicona, że żaden dodatek już nie jest potrzebny.
OdpowiedzUsuńDla amatorów śledzi przepis idealny. Podzielę się przepisem z moją mamą, ona jest wielką amatorką śledzia :-) Niestety ja nie lubię śledzi a w Galicji nigdzie ich nie ma.
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia ze śledziem też jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuń