Cheese cake al caffe

 Cheese cake al caffe.

Bardzo proste ciasto serowo-kawowe.




cheese-cake-al-caffe
Cheese cake al caffe


Cheese cake w tej wersji jest prawdziwie wyrafinowaną wersją sernika z efektem marmurkowym. Ten mały myk pozwoli przeistoczyć zwykłe ciasto serowe w istne arcydzieło. 


Ten sernik sam w sobie nie potrzebuje dekoracji, ale jeśli chcecie nadać mu bardziej świąteczny i ekskluzywny wygląd udekorujcie go tak, jak ja. 

Do dekoracji wykorzystałam praliny i gorzką czekoladę.

cheese-cake-al-caffe
Bardzo proste ciasto serowo-kawowe

cheese-cake-al-caffe
Ciasto serowo-kawowe


Składniki na cheese cake al caffe:

Spód:

- 200 g pełnoziarnistych ciastek typu digestive

- 80 g rozpuszczonego masła i szczyptę

Masa serowa:

- 2 żółtka

- 8 łyżek cukru

-400 g ricotty

- 400 g mascarpone

- 2 jaja

- 3 łyżki sypkiej kawy u mnie kawa mielona Charles Liegeois "Magnifico" Przyjaciele Kawy

Do ozdoby:

- praliny Galler "Les Rawetes"

- gorzka czekolada 70 % . Użyłam gorzkiej czekolady z kakao odmiany trinitario+odrobina śmietanki 30%

Jak zrobić cheese cake al caffe?

Zmiksuj ciasteczka na piasek i wlej do nich wychłodzone masło ze szczyptą soli, wymieszaj tak, aby powstał piasek mokry. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp piasek i rozmieść go równomiernie tworząc zbity spód do ciasta. Włóż tortownicę do lodówki. 

Wyciągnięte wcześniej z lodówki jajka umyj, a następnie oddziel białko od żółtka. Żółtka zmiksuj z cukrem na puch, następnie dodawaj po łyżce ricotty, a następnie mascarpone. Ubij białka na pianę ze szczyptą soli i wmieszaj pianę w masę serową. Około szklanki lub więcej masy serowej odłóż do innego naczynia i wsyp kawę. Wymieszaj.

Do masy kawowo-serowej użyłam kawy ze sklepu Przyjaciele Kawy. 


cheese-cake-al-caffe
sernik śmietankowo-kawowy


"Magnifico" to jeden z bestsellerów Charlesa Liegeois. Dominują w niej nuty ciemnej czekolady, drewna i opiekanego zboża. Aromat jest silny, a sama kawa naturalnie słodka. Po wypiciu ostatniego łyku na podniebieniu pozostaje długotrwały posmak czekolady. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy preferują klasyczny smak kawy. Mieszanka ta stanowi doskonałe połączenie kaw pochodzących z różnych regionów - Brazylii, Sumatry i Gwatemali- a kluczowe nuty smakowe są wynikiem zastosowania kolumbijskiej odmiany.


Wylejcie masę białą do tortownicy, a następnie, na środek białej wylejcie kawową i za pomocą widelca lub noża zróbcie zawijasy, zygzaki, itp. Pieczcie ciasto około 45 minut w 175 stopniach, grzanie góra i dół bez termoobiegu. Po wychłodzeniu sernika udekoruj jak chcesz. Ja rozpuściłam gorzką czekoladę z odrobiną śmietanki 30% i olałam sernik jeszcze gorącą. Następnie pokroiłam praliny w plastry i posypałam po wierzchu. Ciasto włożyłam do lodówki, by się schłodziło. 

Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy


cheese-cake-al-caffe
Cheese cake al caffe



Cheese cake al caffe

La classica cheese cake in questa versione e'davvero raffinata, l'effetto marmorizzato e'un piccolo trucco per rendere una torta semplice un capolavoro.

Ingredienti per 12 persone.

Per la base :

- 200 g di biscotti tipo Digestive

- 80 g di burro

- pizzico di sale


Per la guarnizione:

- 2 tuorli

- 8 cucchiai di zucchero 

- 400 g di ricotta

- 400 g di mascarpone

- 2 uova- 2 cucchiai di caffe in polvere


cheese-cake-al-caffe
Sernik

cheese-cake-al-caffe
Cheese cake al caffe

Mettete i biscotti nel mixer e riduceteli in briciole, unitevi il burro fuso e un pizzico di sale, e versate tutto in uno stampo a cerniera da 26 cm di diametro foderato con della carta da forno. Schiacciate bene la base di biscotti e mettete in frigo a indurire. Intanto sbattete i tuorli con lo zucchero, poi incorporatevi la ricotta e il mascarpone, infine gli albumi montati a neve. relevate un paio di mestoli di crema e unitevi il caffe fatto sciogliere in 2 cucchiai di acqua calda. Versate la crema bianca sulla base di biscotti, poi versatevi anche la crema al caffe a grosse cucchiaiate. Passate la lama di un coltello nella crema per rendere l'effetto marmorizzato, poi infornate la torta a 170 gradi C per circa 45 min. Lasciate raffreddare  la cheese cake, poi trasferitela su uno piatto di portata e conservatela in frigorifero fino al momento di servirla.

cheese-cake-al-caffe
Przyjaciele Kawy







Komentarze

  1. Wygląda fantastycznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy ten sernik z kawa na sucho. Chętnie bym się nim poczęstowała. Uwielbiam kawowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. W czwartek moja córka ma urodziny i to będzie powód żeby zrobić to pyszne ciasteczko :) dziekuje za przepis na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To marmurkowe ciasto wygląda przepysznie. W przyszłym tygodniu będę miała gości, już wiem czym ich zaskoczę 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy wiesz,że ostatnio marzy mi się nauczenie się języka włoskiego? Tym bardziej z rozkoszą wchodzę na Twojego bloga a tu po prostu cudo. Przepis zawierający dwie moje miłości sernik i kawę. No po prostu muszę to zrobić ❤️❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!