Cheese cake al caffe
Cheese cake al caffe.
Bardzo proste ciasto serowo-kawowe.
Cheese cake al caffe |
Cheese cake w tej wersji jest prawdziwie wyrafinowaną wersją sernika z efektem marmurkowym. Ten mały myk pozwoli przeistoczyć zwykłe ciasto serowe w istne arcydzieło.
Ten sernik sam w sobie nie potrzebuje dekoracji, ale jeśli chcecie nadać mu bardziej świąteczny i ekskluzywny wygląd udekorujcie go tak, jak ja.
Do dekoracji wykorzystałam praliny i gorzką czekoladę.
Bardzo proste ciasto serowo-kawowe |
Ciasto serowo-kawowe |
Składniki na cheese cake al caffe:
Spód:
- 200 g pełnoziarnistych ciastek typu digestive
- 80 g rozpuszczonego masła i szczyptę
Masa serowa:
- 2 żółtka
- 8 łyżek cukru
-400 g ricotty
- 400 g mascarpone
- 2 jaja
- 3 łyżki sypkiej kawy u mnie kawa mielona Charles Liegeois "Magnifico" Przyjaciele Kawy
Do ozdoby:
- praliny Galler "Les Rawetes"
- gorzka czekolada 70 % . Użyłam gorzkiej czekolady z kakao odmiany trinitario+odrobina śmietanki 30%
Jak zrobić cheese cake al caffe?
Zmiksuj ciasteczka na piasek i wlej do nich wychłodzone masło ze szczyptą soli, wymieszaj tak, aby powstał piasek mokry. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp piasek i rozmieść go równomiernie tworząc zbity spód do ciasta. Włóż tortownicę do lodówki.
Wyciągnięte wcześniej z lodówki jajka umyj, a następnie oddziel białko od żółtka. Żółtka zmiksuj z cukrem na puch, następnie dodawaj po łyżce ricotty, a następnie mascarpone. Ubij białka na pianę ze szczyptą soli i wmieszaj pianę w masę serową. Około szklanki lub więcej masy serowej odłóż do innego naczynia i wsyp kawę. Wymieszaj.
Do masy kawowo-serowej użyłam kawy ze sklepu Przyjaciele Kawy.
sernik śmietankowo-kawowy |
"Magnifico" to jeden z bestsellerów Charlesa Liegeois. Dominują w niej nuty ciemnej czekolady, drewna i opiekanego zboża. Aromat jest silny, a sama kawa naturalnie słodka. Po wypiciu ostatniego łyku na podniebieniu pozostaje długotrwały posmak czekolady. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy preferują klasyczny smak kawy. Mieszanka ta stanowi doskonałe połączenie kaw pochodzących z różnych regionów - Brazylii, Sumatry i Gwatemali- a kluczowe nuty smakowe są wynikiem zastosowania kolumbijskiej odmiany.
Wylejcie masę białą do tortownicy, a następnie, na środek białej wylejcie kawową i za pomocą widelca lub noża zróbcie zawijasy, zygzaki, itp. Pieczcie ciasto około 45 minut w 175 stopniach, grzanie góra i dół bez termoobiegu. Po wychłodzeniu sernika udekoruj jak chcesz. Ja rozpuściłam gorzką czekoladę z odrobiną śmietanki 30% i olałam sernik jeszcze gorącą. Następnie pokroiłam praliny w plastry i posypałam po wierzchu. Ciasto włożyłam do lodówki, by się schłodziło.
Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy
Cheese cake al caffe |
Cheese cake al caffe
La classica cheese cake in questa versione e'davvero raffinata, l'effetto marmorizzato e'un piccolo trucco per rendere una torta semplice un capolavoro.
Ingredienti per 12 persone.
Per la base :
- 200 g di biscotti tipo Digestive
- 80 g di burro
- pizzico di sale
Per la guarnizione:
- 2 tuorli
- 8 cucchiai di zucchero
- 400 g di ricotta
- 400 g di mascarpone
- 2 uova- 2 cucchiai di caffe in polvere
Sernik |
Cheese cake al caffe |
Mettete i biscotti nel mixer e riduceteli in briciole, unitevi il burro fuso e un pizzico di sale, e versate tutto in uno stampo a cerniera da 26 cm di diametro foderato con della carta da forno. Schiacciate bene la base di biscotti e mettete in frigo a indurire. Intanto sbattete i tuorli con lo zucchero, poi incorporatevi la ricotta e il mascarpone, infine gli albumi montati a neve. relevate un paio di mestoli di crema e unitevi il caffe fatto sciogliere in 2 cucchiai di acqua calda. Versate la crema bianca sulla base di biscotti, poi versatevi anche la crema al caffe a grosse cucchiaiate. Passate la lama di un coltello nella crema per rendere l'effetto marmorizzato, poi infornate la torta a 170 gradi C per circa 45 min. Lasciate raffreddare la cheese cake, poi trasferitela su uno piatto di portata e conservatela in frigorifero fino al momento di servirla.
Przyjaciele Kawy |
Wygląda fantastycznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy ten sernik z kawa na sucho. Chętnie bym się nim poczęstowała. Uwielbiam kawowe smaki.
OdpowiedzUsuńW czwartek moja córka ma urodziny i to będzie powód żeby zrobić to pyszne ciasteczko :) dziekuje za przepis na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo marmurkowe ciasto wygląda przepysznie. W przyszłym tygodniu będę miała gości, już wiem czym ich zaskoczę 🙂
OdpowiedzUsuńCzy wiesz,że ostatnio marzy mi się nauczenie się języka włoskiego? Tym bardziej z rozkoszą wchodzę na Twojego bloga a tu po prostu cudo. Przepis zawierający dwie moje miłości sernik i kawę. No po prostu muszę to zrobić ❤️❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuń