Sałatka śledziowa z selerem

Sałatka śledziowa z selerem. 

Przepis na sałatkę imprezową ze śledziem.



Insalata di aringhe
Sałatka śledziowa 

    Ta sałatka powstała z tego co akurat było pod ręką, wysprzątałam lodówkę, bo nie lubię marnować niczego, co się w niej znajduje. Podchodzę ekonomicznie, ekologicznie i zerowaste. Sałatka śledziowa wyszła przepyszna i słowo daję, że powtórzę. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu!

Jak zrobić sałatkę śledziową z selerem konserwowym i porem? 

Składniki:

- 2 słoiczki selera konserwowego odciśniętego z zalewy i poszatkowanego

- duża czerwona cebula

- ok. 10 płatów śledzi pokrojonych w paski, nie muszą być matjasy

- puszka kukurydzy

- 5 - 8 jajek ugotowanych na twardo 

- słoik ogórka konserwowego

- por krojony na paseczki

- pół szklanki siekanej natki pietruszki

- 1 jabłko pokrojone w kosteczkę


Na zalewę:

- 3 ząbki czosnku

- pieprz, sól do smaku

- olej rzepakowy

- musztarda

- majonez

- chrzan tarty ze słoiczka


Insalata di aringhe
Insalata di aringhe


Przepis na sałatkę śledziową.

Najpierw gotujemy jaja, chłodzimy, kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w paseczki. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski. Ogórka konserwowego ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Dodajemy do miski razem z kukurydzą, cebulą pokrojoną bardzo drobno i sparzoną. Następnie kroimy na paseczki pora i zalewamy go wrzątkiem, po 5 minutach odciskamy i dodajemy do miski. Mieszamy wszystkie składniki razem.

Do drugiego naczynia dodajemy majonez , musztardę wedle upodobania, chrzan ze słoiczka około łyżeczki, Dodajemy łyżkę, dwie oleju rzepakowego, wyciskamy czosnek przez praskę, solimy, pieprzymy do smaku i miksujemy na sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy dokładnie.

Dla wzbogacenia smaku dodajemy około poł szklanki siekanej natki pietruszki pod koniec mieszania. Ja dodałam mrożony. Od razu schłodził całość.

Sałatkę wkładamy do lodówki, aby się przegryzła.


Insalata di aringhe
Najlepsza sałatka śledziowa z selerem konserwowym


Insalata di aringhe, un'abbinamento che arriva dall'est.

Ingredienti per 4 persone:

- 300 g di filetti di aringha sott'olio

- una cipolla rossa tritata

- mezzo bicchiere di prezzemolo tritato

- scatola di mais

- 200 g di amionese o di yogurt greco

- una mela verde tagliata a dadini

- cetrioli sotto aceto

- 3 spicchi di aglio tritato finemente

- pepe, sale, olio di semi q.b


Tagliate aringa a strisce. Mettete in una ciotola capiente e aggiungete mais, mele, cipolle, cetrioli tagliati a dadanini. In un bicchierone alto mettete maionese, lo yogurt se volete, sale, pepe, aglio e olio e e mescolate meglio con lo sbattitore. Se volete aggiungete anche pepe nero. Mettete la salsa con altri ingredienti e mescolate tutto bene. Fate riposare nel frigo qualche oretta ,meglio tutta la notte e servite.



Komentarze

  1. Czasem myślę, że jadłam już wszystkie możliwe kombinacje sałatek śledziowych, a tu proszę - nowa kompozycja do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy przepis na dobrą sałatkę śledziową chętnie przygarnę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam śledzie, więc Twoja sałatka pewnie też trafi na mój stół. Jest taka urozmaicona, że żaden dodatek już nie jest potrzebny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla amatorów śledzi przepis idealny. Podzielę się przepisem z moją mamą, ona jest wielką amatorką śledzia :-) Niestety ja nie lubię śledzi a w Galicji nigdzie ich nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego połączenia ze śledziem też jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!