Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio.
Spotkanie w gronie kochających BIO.
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Jasiek Kuroń, syn znanego kucharza Macieja Kuronia, odziedziczył po ojcu pasję, zamiłowanie do regionalności dań i poczucie humoru nie tylko w kuchni.
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Na warsztat wjechały produkty Jamar BIO, znane nie tylko w kraju, ale również za granicą. Firma współpracuje tylko z certyfikowanymi, profesjonalnymi polskimi plantatorami, ludźmi, którzy gwarantują firmie produkt o najwyższej jakości spełniające wymagania certyfikatu IFS.
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Produkty, na których pracowaliśmy spełniają oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów. Zostały one wyróżnione prestiżowym certyfikatem Rolnictwa Ekologicznego, jedynym obowiązującym na terenie UE certyfikatem potwierdzającym ekologiczne pochodzenie, a także gwarantującym najwyższą jakość oraz stale kontrolowaną żywność. Tu nie ma miejsca na kompromisy, dzięki temu mamy pewność, że od momentu otwarcia butelki czy słoiczka znajdziemy oryginalny smak, najwyższą jakość i bezpieczeństwo i zdrowie, bo każdy z produktów to ogromna dawka cennych składników odżywczych, a zarazem porcja niezbędnej codziennej energii.
Warsztaty odbyły się pod hasłem: "Kochaj Energię z BIOwarzyw i owoców! Aktywnie wykorzystaj moc EKOnatury!"
Zobaczcie jak bardzo smakowicie było!
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Przystawka:
Shakshouka
Składniki :
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 posiekana papryczka chili
- 1 obrany ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 500 ml passaty Jamar BIO
- puszka odsączonej ciecierzycy Jamar BIO
- 1 łyżka mielonego kuminu
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry, sól, pieprz
- 6 jajek zerówek
- sos chili do smaku
- świeża kolendra lub szczypior do podania
Jak zrobić shaksoukę:
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w piórka cebulę oraz chili i smaż 3 minuty. Dodaj posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w paski. Wszystko duś na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż składniki zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlej passatę, dodaj kolendrę i kumin. Dopraw solą, peiprzem do smaku. Duś całość około 10 minut, możesz opcjonalnie dodać ciecierzycę jeśli sos okaże się za rzadki lub jeśli chcesz uzyskać danie bardziej syte. Za pomocą łyżki zrób 6 miejsc w sosie, i tam wbij jaja. Duś wszystko do chwili, aż jaja zetną się w sposób zadowalający Ciebie.
Serwuj na patelni lub talerzu z dodatkiem chili oraz/lub kolendry ewentualnie szczypiorku.
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Danie główne:
Kurczak po tajsku z bazylią i papryką.
Składniki :
- ćwierć szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego Jamar BIO
-2 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 kg udek z kurczaka bez skóry, bez kości
- około połowę szklanki siekanej szalotki lub więcej
- 2 różnokolorowe papryki pokrojone w paski
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonego tajskiego chili, serrano lub innej ostrej papryki
- 1 szklanka bardzo cienko pokrojonych świeżych liści bazylii
Jak zrobić kurczaka po tajsku z bazylią i papryką:
W misce połącz bulion, sos sojowy, ocet jabłkowy Jamar BIO, sos rybny, cukier i sos ostrygowy. NA patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do delikatnego zrumienienia, dodaj szalotkę i czosnek oraz paprykę i pokrojone chili. Kiedy warzywa zaczną się karmelizować zalej całość bulionem z dodatkami. Kiedy sos zacznie oblepiać mięso, dodaj posiekaną bazylię i zdejmij z ognia. Serwuj z ryżem.
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Warsztaty kulinarne z Jaśkiem Kuroniem i produktami Jamar Bio |
Deser:
Voille au vent z karmelizowanymi jabłkami ze śmietaną
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 jajka zerówki
- 700 g musu jabłkowego Jamar BIO
- 50 g masła
- pół szklanki cukru
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 400 g śmietany 30% lub 36%
- 200 g mascarpone
- laska wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić voille au vent :
Z ciasta francuskiego wytnij koła o szerokości 5-6 cm i pasy o szerokości 3-4 mm. Boki okręgów posmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i ułóż na nich wycięte paski. Piecz w temperaturze 180 stoni C. do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia. Na rozpuszczonym maśle smaż delikatnie przecier jabłkowy przez kilka minut, do zgęstnienia. Dodaj cukier i mieszaj. Na koniec dodaj cynamon. W mikserze ubij śmietanę, następnie podczas ubijania dodawaj partiami mascarpone i nasiona wanilii oraz cukier puder.
Ciekawe warsztaty :)
OdpowiedzUsuń