Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów.
Przepis na bakłażany w sosie pomidorowym.
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów |
Delikatny gulasz z bakłażanów lub jak kto woli bakłażany w sosie pomidorowym idealnie się sprawdzą jako typowe antipasto bądź dodatek do kopytek, gnocchi, czy pierogów. Zapewniam, że smakują wybornie również z chrupiącą skórką chleba, tak na ciepło, jak i na zimno.
Nie należą do najlżejszych dań włoskich, dlatego postanowiłam je nieco odchudzić. Zamiast smażenia naszego bakłażana, będziemy go piekli w piekarniku, co nie ujmuje mu niczego. Możecie go przygotować w większej ilości i posłuży Wam jako baza pod pasta alla norma.
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów |
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów |
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów |
Jak zrobić bakłażany w sosie?
Składniki:
- długie bakłażany (ilość zależy od Was ile sosu chcecie przygotować) u mnie 4 sztuki
- 2-3 puszki pomidorów w zalewie. Nie ma znaczenia czy są całe czy krojone, wszystko i tak się rozpadnie.
- dużo listków bazylii
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek , sól i pieprz
- marchewka pokrojona w cieniutkie plasterki
- czerwona cebula
- 2 łyżki mielonego mięsa opcjonalnie
Umyjcie bakłażany i pokrójcie je w kostkę. Rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni lub więcej. Bakłażany pokrojone w kostkę wrzućcie do miski, posólcie, dodajcie oliwy z oliwek, wymieszajcie, aby obkleić oliwą każdą kostkę bakłażana. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie około 20 minut.
Międzyczasie w garnku podsmażcie pokrojoną w paski cebulkę, czosnek i marchewkę, dodajcie opcjonalnie mięso mielone. Ja się Wam przyznam, że nie robiłam tego w garnku, ale w robocie planetarnym z funkcją gotowania indukcyjnego. Gdy marchewka okazała się mięciutka, wrzuciłam 3 puszki pomidorów i 5 daktyli, bo pomidory w puszce były kwaśne. Daktylami zawsze uratujecie kwaśne pomidory. Poza tym lubię kiedy sos ma ciemną barwę. Gotowałam do 4 godzin. Przełożyłam sos do garnka, wrzuciłam świeżą bazylię i upieczone bakłażany. Gotowałam jeszcze około 20 minut do przegryzienia się smaków. I gulasz gotowy.
Wytrzyma spokojnie nawet tydzień w lodówce, z dnia na dzień zmieniając swój smak na wyraźniejszy i głębszy. Polecam do wszelkiego rodzaju ravioli, pierogów, klusek, kopytek, etc. Od razu zobaczycie jak ten prosty i aromatyczny sos ma wiele zastosowań w kuchni. Jeśli pokusicie się na większe kawałki bakłażana i mniejszą ilość sosu, to już będziecie mieli idealne antipasto z chrupiącym chlebem włoskim i czerwonym winem. Nie zapominajcie o dodatku solonego mocno dojrzałego sera owczego i aromatycznej oliwie z oliwek.
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów |
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów |
Melanzane a funghetto.
Gulash di melanzane al forno in una salsa di pomodoro e datteri.
Le melanzane di quel tipo possono essere antipasto o un contorno molto gustoso. Potete accompagnarlo con un semplice pane con crosta croccante, con bicchierino di vino e ricotta salata! Potete usare questa ietanza come la base e condimento per la pasta alla norma.
Ingredienti:
- melanzane lunghe circa 8 pezzi
- olio ev. d'oliva
- 3-4 spicchi d'aglio
- cipolla rossa
- foglie di basilico
- 4 datteri
- 3 scatole di pomodoro
- 1 carota grande
- 200 g di carne maccinata
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów |
Lavate bene e asciugate con un panno da cucina le melanzane e tagliatele a cubetti. Riscaldate il forno a 180 gradi. Prendete una ciotola e buttate cubetti di melanzane dentro con sale e olio d 'oliva e mescolate bene per coprirle. Mettete melanzane dentro una teglia antiaderente e infornate per 20 minuti. Dopo di che spegnete il forno e uscite le melanzane.
Prendete una pentola antiaderente, mettete un po d'olio d'oliva, ciolla tritata, aglio e la carota tagliata a dischetti fini fini. Friggete tutto finche la carota non vi risultera morbida e ben cotta, buttate quindi la carne macinata e poi dopo 30 minuti il pomodoro dalle scatole. Insaporite con il sale e pepe. Cucinate 3 ore e poi buttate melanzane e qualche fogliolina di basilico. Servono altri venti minuti di cottura e poi...le vostre melanzane a funghetto sono pronte per essere gustate in modi che preferite!
Delikatny gulasz z pieczonych bakłażanów |
Bardzo pysznie się prezentuje. Zjadłabym w każdej wersji. Bakłażany to dla mnie fenomen warzywny.
OdpowiedzUsuńJakbyś czytała mi w myślach Kasiu :-) Ostatnio stwierdziłam, że brakuje mi przepisów z wykorzystaniem bakłażana. A tu proszę, piękne I aromatyczne danie :-) Lecę do sklepu I zabieram się do robienia gulaszu!
OdpowiedzUsuńBaklażany lubię i czesto je uzywam go kurdyjskiego dania bakluba. Takiego gulaszu niestety nie miałam okazji jeść chodz do bakluby też się piecze bakłażany :) może to coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńPasta z takich warzyw bardzo mi się podoba. Jak widać nie zawsze trzeba jeść mięso.
OdpowiedzUsuńZawsze opalam bakłażan na palniku, w naczyniu żaroodpornym nie robiłam. Chętnie spróbuję. Dzięki za przepis! Po prostu MAMA
OdpowiedzUsuń