Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur
Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur.
Pyszne ciasto marchewkowe z okolic Bazylikaty.
Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur |
Proste i smaczne ciasto, typowo regionalne, starożytnego pochodzenia, między innymi dlatego, że receptury potrafią sięgać nawet do czasów średniowiecza. Wtedy to marchewki, a nawet buraki były powszechnym składnikiem wielu deserów. Nie oszczędzano również na kaszach. Biedota włoska wychowała się na tych super deserach, stąd też podejrzewam włoski sekret długowieczności. Szkoda, że zamieniliśmy wartościowe słodkości na śmieciowe i puste kalorie dające tylko chwilę przyjemności i przelatujące przez nas bez zbytniej wartości. Słodki smak marchewki zastępował Włochom słodziki- rzadkie i drogie, jak cukier czy miód.
Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur |
Moje ciasto z odrobiną osobistej modyfikacji, jest ciastem pochodzącym z okolic Bazylikaty, ale znajdziecie je również jak włoski but długi i szeroki w zasadzie wszędzie, z drobnymi modyfikacjami. Różnice dotyczą zazwyczaj dodanych składników typu orzechy laskowe, figi, orzeszki pinii, mak suchy oraz proporcje tychże składników. Migdały zastąpiłam kaszą bulgur i dodałam mak. Ciasto idealne na włoskie śniadania do cappuccino z pianką, czy gorącego kakao.
Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur |
Składniki na ciasto:
- 200 g pulpy marchewkowej ( marchewka starta na oczkach do placków ziemniaczanych )
- 180 g mąki tortowej
- 150 g rozpuszczonego masła, lub zamień na olej rzepakowy
- 5 łyżek suchego maku
- pół szklanki ugotowanej kaszy bulgur
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- łyżka kopiasta cynamonu
- łyżeczka kardamonu
Składniki na polewę:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- opcjonalnie posypka, u mnie jagły ekspandowane
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kaszą bulgur?
Składniki, które podałam wyżej, podwoiłam, gdyż zamiast okrągłej tortownicy 22-23 średnicy, wybrałam formę prostokątną, aby ciasta było po prostu więcej. Jeśli chcesz go mniej, skorzystaj z podanych proporcji, jeśli chcesz ciasta więcej, wystarczy, że podwoisz wszystko. Marchewka jest podana w opcjonalnej gramaturze, możesz dać jej więcej, to samo się tyczy kaszy bulgur. Kuchnia to nie apteka.
Pulpę z marchewki oraz chłodne rozpuszczone masło odłożyłam na bok. Jaja ubiłam na puch z cukrem, dodałam mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie wsypałam mak, dodałam pulpę, kaszę bulgur i wlałam masło, na koniec dodałam mleko. Miksowałam tylko do połącznia składników.
Masę wyłożyłam do formy posmarowanej masłem i i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 175 stopniach przez 40 minut.
Jak zrobić polewę czekoladową?
Do rondelka włóż wszystkie składniki za wyjątkiem posypki. Rozpuść, nie dopuść do przypalenia. Polej ciasto, posyp posypką. Delektuj się do kawy z mlekiem czy kakao.
Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur |
Torta di carote e bulgur.
Come preparare una gustosa torta a base di carote e bulgur.
Questo semplice dolce contadino e' una ricetta che proviene dalla Basilicata, ma ovviamente anche un dolce relativamente presente su tutto il territario italiano. Tuttavia ci sono molte ricette di questo tipo di dolce con qualche variazione sugli ingredienti. La differenza sta nella frutta aggiunta. Bulgur e' un grano spezzato dalle orgini antiche.
Il bulgur arriva dalla cucina mediorientale ed è un alimento base della cucina naturale: deriva dal frumento integrale, dal grano duro, i cui chicchi vengono cotti al vapore e fatti seccare, per poi essere macinati e spezzati in pezzi piccoli. E’ un ingrediente estremamente versatile, che si può utilizzare per minestre, al posto del riso, o come variante del cous cous, per piatti freddi ricchi e sostanziosi.
Ricetta della torta di carote e bulgur.
Ingredienti per impasto:
- 200 g di polpa di carote
( carote grattugiate )
- 180 g di farina per dolci
- 150 g di burro fuso
- 5 cucchiai di semi di papavero secchi
- mezzo bicchiere di bulgur cotto
- 3 uova
- mezza tazza di zucchero
- mezzo bicchiere di latte fresco
- un cucchiaio colmo di cannella
- un cucchiaino di cardamomo
Ingredienti per la glassa del cioccolato:
- 2 cucchiai di cacao
- 2 cucchiai di burro
- 2 cucchiai zucchero
- 2 cucchiai di latte
- qualche decorazione
Come fare la torta di carote con il bulgur?
HO raddoppiato gli ingredienti. Se volete uno stampo rotondo classico dello diametro di circa 22-23 centimetri, allora ingredienti sono giusti. Invece se prendete la forma rettangolare dovete raddoppiare ingredienti. Peso delle carote e bulgur possono variare, perche le puoi mettere piu o meno.
Ho messo da parte la polpa di carota e burro fuso freddo. Ho sbattuto le uova con lo zucchero, ho aggiunto la farina con il cardamomo, il lievito e la cannella. Poi ho messo i semi di papavero, la polpa, il bulgur e il burro, in fine anche il latte fresco. Ho usato il sbattitore fino ad unire tutti i ingredienti. Ho messo la massa in una teglia unta di burro e foderata di carta da forno. Ho infornato il nostro dolcetto a 175 gradi per 40 minuti.
Come fare la glassa al cioccolato?
Mettete tutti gli ingredienti in una casseruola, tranne le decorazioni giustamente. ciogliete tutto facendo attenzione a non farlo bruciare. Versare il cioccolato sulla torta e decorare a piacere.
Tagliare appena si raffredda, ma sara un po difficile, perche la torta e'golosa anche calda.
Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur |
Bardzo ciekawa receptura. Interesuje mnie historia tego ciasta, muszę poszperać.
OdpowiedzUsuńPewnie kiedyś je upiekę, bo brzmi oryginalnie.
Podoba mi się Twoje stwierdzenie, że kuchnia to nie apteka. Często robię na oko i wychodzi super.
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię na mój blog, może coś Cię zainspiruje przed Wielkanocą.
Takiego marchewkowego z kaszą
OdpowiedzUsuńi makiem jeszcze nie jadłam. Ciekawie wygląda i już przepis podesunełam córce bo ona w marchewkowym jest najlepsza :)
Bardzo ciekawe ciasto. Marchewkowe bardzo lubię i dosyć często robię, z różnych przepisów, jednak z kaszą spotykam po raz pierwszy. Bardzo chętnie spróbuję i tę wersję :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo ciekawa propozycja na zdrowy I niebanalny deser. Zaciekawiło mnie jego pochodzenie I chętnie bym spróbowała jak smakuje. Najlepiej w jakiejś przytulnej, włoskiej kawiarance... Rozmarzyłam się :-)
OdpowiedzUsuń