Sernik królewski
Sernik królewski.
Najlepszy przepis na sernik królewski.
Sernik królewski |
Składniki na ciasto:
- 250 g masła extra
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 pełne szklanki mąki pszennej luksusowej
- 4 duże żółtka ( białka odłóż na bok, będą potrzebne do masy serowej)
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru pudru
Składniki na masę serową:
Jak zrobić sernik królewski?
Ze składników na ciasto wyrób kulę, podziel na dwie części i pokrój na kawałki, tak aby łatwiej Ci było je zetrzeć na tarce o dużych oczkach kiedy będą już dobrze zamrożone. Zawiń w folię do żywności, włóż do zamrażarki do czasu, aż ciasto stwardnieje.
Przygotuj formę do pieczenia uprzednio smarując ją masłem, papier lepiej się przyklei.
Jak zrobić masę serową?
Zmielony lub utarty ser odłóż na bok. Żółtka oddziel od białek. Białka odłóż i połącz z białkami pozostałymi ze składników na ciasto. Masło rozpuść, pozostaw do ostygnięcia. Białka ubij ze szczyptą soli, ale nie na sztywną pianę, dodawaj o kolei o jednym żółtku. Ciągle miksując wsyp obydwa cukry. Wsyp proszek budyniowy i wlej chłodne masło. Na końcu dodaj zmielony ser. Miksuj na niezbyt szybkich obrotach tylko do połączenia się składników i do gładkiej masy.
Jak zrobić sernik?
Wyciągnij połowę kakaowego ciasta i zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. Lekko dociśnij. Wylej masę serową i wyrównaj. Następnie zetrzyj na ser drugą porcję ciasta.
Włóż sernik do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz godzinę. Sernik wystudź przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika.
Lepiej nie kombinować przy wcześniejszym wyciąganiu go z formy. Niech się ustanie i przestygnie. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień prosto z lodówki.
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Cheesecake reale.
Come fare una torta deliziosa alla ricotta?
Non so se c'e' un uomo su questo ianeta a cui non piace la cheesecake- dolce molto salutare e buonissimo.
Ingredienti per l'impasto:
- 250 g di burro
- 2 cucchiaini rasi di lievito in olvere per i dolci
- 2 cucchiaini di zucchero vanigliato
- 3 bicchieri pieni di farina per i dolci
- 4 tuorli grandi ( tenete da aprte gli albumi, serviranno per crema di ricotta)
- 3 cucchiai di yogurt greco
- 3 cucchiai di cacao crudo, fondente
- 1 tazza di zucchero a velo
Ingredienti per crema di ricotta:
- 1300 g di ricotta
- 150 g di burro
- 5 uova
- un bicchiere di zucchero finissimo per dolci
- 2 buste di budino- polvere 2 x 60 g.
- albumi rimasti
Ti servono anche carta da forno e una teglia rotonda a cerniera. Ungetela con burro, e tagliate delle strisce di carta da forno per allungare i bordi della cerniera, questo evitera che la cheesecake si rovesci e di deformi. La cheesecake crescera come un matto.
Con gli ingredienti per l'impasto formare una palla, dividetela in due parti e mettete questi pezzi in freezer fino che si congelano. Sara piu facile a grattarli. Ora preparate una teglia ungendola prima con il burro, la carta aderira meglio.
Adesso facciamo ripieno di ricotta. Searate i tuorli dagli albumi. Mettete da parte gli albumi e unite con i albumi rimasti. Sciogliete il burro e lasciatelo a intiepidire. Montate gli albumi con izzico di sale, ma non a neve, aggiungete un tuorlo a sua volta. Sempre trattando con sbattitore, aggiungete zucchero e zucchero vanigliato. Mettete ricotta e burro sciolto tiepido. Unite con sbattitore tutti ingredienti.
Estrarre meta della pasta di cacao e gratuggiatela direttamente nello stampo. Gratuggia deve avere buchi grandi.Premete leggermente. Versate la massa di ricotta e dopo gratuggiate di soppra un altra porzione di pasta al cacao. Mettete la cheesecake pronta nel forno preriscaldato a 180 grammi per 20 minuti, poi abbassare la temperatura a 150 gradi e infornate per un'ora. Spegnete poi il forno e raffreddate la vostra cheesecake con la porta del forno socchiusa. Appena diventa tiepido vostro dolcetto, toglietelo dalla pirofila e mettetelo nel frigo.
Sernik królewski |
Sernik królewski |
Sernik marzenie. Bardzo jestem sernikowa i widok Twojego dzieła wzbudza u mnie silne emocje kulinarne...Oj bym poszalała.
OdpowiedzUsuńAch, serniki uwielbiam! Też nie wiem jak można nie kochać tego wypieku. Twój sernik wygląda smakowicie I spektakularnie! Niczym sernik królewski :-) Bardzo żałuję, że w Hiszpanii nie ma twarogu, który nadawałby się do takich serników :-( To największa wada tego kraju ;-) Serniczek piekę oczywiście, ale z serków homogenizowanych. To nie to samo, ale zawsze namiastka.
OdpowiedzUsuńWczoraj moja Ola męczyła mnie o sernik, a że one mi nie wychodzą oddałm jej paleczke i coś tam ustrugala ;) nie powoem wyszedł jej bo dziś juz go nie ma ;)
OdpowiedzUsuńZaraz dam jej Twoj przepis Kasiu i powoem żeby na weekend zrobiła kolejny ;) majac twaróg pod nosem od jakiegoś czasu trzeba wykorzystać :)
Serniczek wyglada zjawiskowo :)
Kasiu, jesteś sadystką! Jak możesz takie pyszności serwować...przez monitor?!
OdpowiedzUsuńAch...jakież to apetyczne! Poezja sernikowego smaku :)
Kasiu, sernik wygląda tak wspaniale, że czuję zapach:) Królewski to mój ulubiony sernik i bardzo mi się podoba Twój przepis. Tyle ich jest w internecie, że już zapomniałam który jest najlepszy. Zwykle proponują ciasto z jednym jajkiem, a Twoje musi być pyszne. Zapisuję i wypróbuję jak tylko kupię ser, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojego Męża, sernik mógłby jeść każdego dnia i o każdej porze
OdpowiedzUsuńSernik królewski to od lat najlepszy świąteczny wypiek.
OdpowiedzUsuńTen serniczek zagości na moim stole wielkanocnym i chociaż wypatrzyłam go najpierw na Twoim insta, to nareszcie mogę śmiało powiedzieć, czuje pismo nosem, ze to będzie gwóźdź programu.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy poprzednio dodał się moj komentarz, akurat jestem gdzieś tam w drodze i moj tablet z jakiegoś powodu nie loguje mnie tutaj na konto Google. Wiec jeszcze raz powtórzę, ten serniczek będzie moim gwoździem programu w czasie tej Wielkanocy i wszystkie komórki mojego ciała mówią to będzie pyszne !!!
OdpowiedzUsuńKasiu, jaką wielkość ma tortownica.
OdpowiedzUsuńKasiu, w jakiej tortownicy
OdpowiedzUsuńWitaj, 26-28 cm średnica. Tak na serio nie ma to znaczenia, będzie niższy lub wyższy ;-)
Usuń