Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami.
Szybki pomysł na makaron ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami |
U nas w domu makaron pojawia się dosyć często, czasem nawet codziennie, a to wszystko za sprawą mojej córki Marysi, która ma już takie predyspozycje genetyczne. Oprócz tradycyjnej kuchni, lubię po prostu kombinować, łączyć nowe smaki, odchudzać te bardziej kaloryczne. Dlatego dziś u nas danie proste, szybkie, kolorowe i lekkie. Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i z dodatkiem suszonych pomidorów z oleju.
Składniki na makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami:
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej
- kilka suszonych pomidorów
- ok. 3 ząbków czosnku
- sól, pieprz i oliwa z oliwek
Nastawcie wodę na makaron, forma jaką wolicie, ale nie spaghetti. Fusilli, penne, kokardki też będą dobre. Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę, a na niej podduście czosnek, dodajcie szpinak, dosmaczcie solą, pieprzem. Wymieszajcie wszystko z makaronem, dodajcie tuńczyka oraz pokrojone suszone pomidory.
Podawajcie z ulubionym tartym włoskim serem!
Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami |
Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami |
Pasta con spinaci, tonno e pomodori secchi.
Come preparare la pasta con spinaci, tonno e pomodori secchi?
La pasta e'sempre un'idea veloce per il pranzo! A casa nostra la pasta si mangia abbastanza spesso, avvolte tutti i giorni, e tutto questo e'dovuto a mia figlia, che ha gia una tale predisposizione genetica. Oltre alla cucina tradizionale, mi piace semplicemente cambiare le ricette, mettere nuovi ingredienti, togliere quello che non mi piace. Ecco perche oggi abbiamo un piatto semplice, veloce, colorato e leggerissimo. Facciamo la pasta con spinacie, tonno e pomodori secchi sott'olio.
Ingredienti:
- 300 g di spinaci freschi (anche piu)
- 2 scatolette di tonno al naturale
- qualche pomodoro secco
- circa 3 spicchi d'aglio
sale, pepe e olio evo
Come fare la pasta con spinaci, tonno e pomodori secchi?
Metti l'acqua per la pasta, usa la forma che preferisci, ma non gli saghetti. Vanno bene fusilli, penne, farfalle etc. Scalda olio evo in una padella larga e stufa l'aglio, aggiungi gli spinaci, aggiusta con il sale e pepe. Amalga tutto e unisci con la pasta, aggiungi il tonno e i pomodori secchi tritati. Servite con il vostro formaggio preferito.
Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!