Sernik królewski

 Sernik królewski.

Najlepszy przepis na sernik królewski.

 
Sernik królewski
Sernik królewski 

Nie wiem, czy jest na tej planecie człowiek, który nie lubi sernika. Nie znam osobiście i ciężko mi stwierdzić czym kierują się pojedyncze osoby odrzucające ten zacny wypiek. Z jednej strony pyszny, a z drugiej strony zdrowy, jak by na to nie patrzeć. Sernik królewski to drugi po serniku z rosą sernik, który uwielbiam. Nie ma opcji, aby nie wyszedł, opadł. Ten właściwie rośnie jak szalony.

Sernik królewski
Sernik królewski 

Składniki na ciasto:

- 250 g masła extra

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

- 3 pełne szklanki mąki pszennej luksusowej

- 4 duże żółtka ( białka odłóż na bok, będą potrzebne do masy serowej)

- 3 łyżki jogurtu greckiego

- 3 łyżki ciemnego kakao

- 1 szklanka cukru pudru


Składniki na masę serową:


- 1250 - 1300 s sera wiejskiego (zmiel lub rozetrzyj w mikserze końcówką elastyczną )
- 150 g masła
- 5 jaj 
- szklanka drobnego cukru
- 2 budynie u mnie kokosowe 2 x 60 g
- białka które zostały ze składników do zrobienia ciasta


 Potrzebujesz również papieru do pieczenia i okrągłej tortownicy. Wysmaruj ją masłem, a z papieru wytnij pasy, którymi przedłużysz wysokość rantu tortownicy, to zabezpieczy sernik przed wylaniem i deformacją. Sernik będzie rósł jak szalony i nie opadnie.

Jak zrobić sernik królewski?

Ze składników na ciasto wyrób kulę, podziel na dwie części i pokrój na kawałki, tak aby łatwiej Ci było je zetrzeć na tarce o dużych oczkach kiedy będą już dobrze zamrożone. Zawiń w folię do żywności, włóż do zamrażarki do czasu, aż ciasto stwardnieje. 

Przygotuj formę do pieczenia uprzednio smarując ją masłem, papier lepiej się przyklei. 

Jak zrobić masę serową?

Zmielony lub utarty ser odłóż na bok. Żółtka oddziel od białek. Białka odłóż i połącz z białkami pozostałymi ze składników na ciasto. Masło rozpuść, pozostaw do ostygnięcia. Białka ubij ze szczyptą soli, ale nie na sztywną pianę, dodawaj o kolei o jednym żółtku. Ciągle miksując wsyp obydwa cukry. Wsyp proszek budyniowy i wlej chłodne masło. Na końcu dodaj zmielony ser. Miksuj na niezbyt szybkich obrotach tylko do połączenia się składników i do gładkiej masy.

Jak zrobić sernik?

Wyciągnij połowę kakaowego ciasta i zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. Lekko dociśnij. Wylej masę serową i wyrównaj. Następnie zetrzyj na ser drugą porcję ciasta. 

Włóż sernik do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz godzinę. Sernik wystudź przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika.

Lepiej nie kombinować przy wcześniejszym wyciąganiu go z formy. Niech się ustanie i przestygnie. Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień prosto z lodówki.

Sernik królewski
Sernik królewski 

Sernik królewski
Sernik królewski 

Sernik królewski
Sernik królewski 

Sernik królewski
Sernik królewski 


Cheesecake reale. 

Come fare una torta deliziosa alla ricotta?

Non so se c'e' un uomo su questo ianeta a cui non piace la cheesecake- dolce molto salutare e buonissimo.

Ingredienti per l'impasto:

- 250 g di burro 

- 2 cucchiaini rasi di lievito in olvere per i dolci

- 2 cucchiaini di zucchero vanigliato

- 3 bicchieri pieni di farina per i dolci

- 4 tuorli grandi ( tenete da aprte gli albumi, serviranno per crema di ricotta)

- 3 cucchiai di yogurt greco

- 3 cucchiai di cacao crudo, fondente

- 1 tazza di zucchero a velo


Ingredienti per crema di ricotta:

- 1300 g di ricotta 

- 150 g di burro

- 5 uova

- un bicchiere di zucchero finissimo per dolci

- 2 buste di budino- polvere 2 x 60 g.

- albumi rimasti 


Ti servono anche carta da forno e una teglia rotonda a cerniera. Ungetela con burro, e tagliate delle strisce di carta da forno per allungare i bordi della cerniera, questo evitera che la cheesecake si rovesci e di deformi. La cheesecake crescera come un matto. 

Con gli ingredienti per l'impasto formare una palla, dividetela in due parti e mettete questi pezzi in freezer fino che si congelano. Sara piu facile a grattarli. Ora preparate una teglia ungendola prima con il burro, la carta aderira meglio. 

Adesso facciamo ripieno di ricotta. Searate i tuorli dagli albumi. Mettete da parte gli albumi e unite con i albumi rimasti. Sciogliete il burro e lasciatelo a intiepidire. Montate gli albumi con izzico di sale, ma non a neve, aggiungete un tuorlo a sua volta. Sempre trattando con sbattitore, aggiungete zucchero e zucchero vanigliato. Mettete ricotta e burro sciolto tiepido. Unite con sbattitore tutti ingredienti.

Estrarre meta della pasta di cacao e gratuggiatela direttamente nello stampo. Gratuggia deve avere buchi grandi.Premete leggermente. Versate la massa di ricotta e dopo gratuggiate di soppra un altra porzione di pasta al cacao. Mettete la cheesecake pronta nel forno preriscaldato a 180 grammi per  20 minuti, poi abbassare la temperatura a 150 gradi e infornate per un'ora. Spegnete poi il forno e raffreddate la vostra cheesecake con la porta del forno socchiusa. Appena diventa tiepido vostro dolcetto, toglietelo dalla pirofila e mettetelo nel frigo.


Sernik królewski
Sernik królewski 

Sernik królewski
Sernik królewski 












Komentarze

  1. Sernik marzenie. Bardzo jestem sernikowa i widok Twojego dzieła wzbudza u mnie silne emocje kulinarne...Oj bym poszalała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, serniki uwielbiam! Też nie wiem jak można nie kochać tego wypieku. Twój sernik wygląda smakowicie I spektakularnie! Niczym sernik królewski :-) Bardzo żałuję, że w Hiszpanii nie ma twarogu, który nadawałby się do takich serników :-( To największa wada tego kraju ;-) Serniczek piekę oczywiście, ale z serków homogenizowanych. To nie to samo, ale zawsze namiastka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj moja Ola męczyła mnie o sernik, a że one mi nie wychodzą oddałm jej paleczke i coś tam ustrugala ;) nie powoem wyszedł jej bo dziś juz go nie ma ;)
    Zaraz dam jej Twoj przepis Kasiu i powoem żeby na weekend zrobiła kolejny ;) majac twaróg pod nosem od jakiegoś czasu trzeba wykorzystać :)
    Serniczek wyglada zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, jesteś sadystką! Jak możesz takie pyszności serwować...przez monitor?!
    Ach...jakież to apetyczne! Poezja sernikowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, sernik wygląda tak wspaniale, że czuję zapach:) Królewski to mój ulubiony sernik i bardzo mi się podoba Twój przepis. Tyle ich jest w internecie, że już zapomniałam który jest najlepszy. Zwykle proponują ciasto z jednym jajkiem, a Twoje musi być pyszne. Zapisuję i wypróbuję jak tylko kupię ser, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulubione ciasto mojego Męża, sernik mógłby jeść każdego dnia i o każdej porze

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik królewski to od lat najlepszy świąteczny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten serniczek zagości na moim stole wielkanocnym i chociaż wypatrzyłam go najpierw na Twoim insta, to nareszcie mogę śmiało powiedzieć, czuje pismo nosem, ze to będzie gwóźdź programu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem czy poprzednio dodał się moj komentarz, akurat jestem gdzieś tam w drodze i moj tablet z jakiegoś powodu nie loguje mnie tutaj na konto Google. Wiec jeszcze raz powtórzę, ten serniczek będzie moim gwoździem programu w czasie tej Wielkanocy i wszystkie komórki mojego ciała mówią to będzie pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu, jaką wielkość ma tortownica.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu, w jakiej tortownicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, 26-28 cm średnica. Tak na serio nie ma to znaczenia, będzie niższy lub wyższy ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!