Grillowana sałatka

 Grillowana sałatka.

Pyszna sałatka z grillowanych warzyw. 

Pomysł na pyszną sałatkę.



Grillowana sałatka
Grillowana sałatka

Grillowana sałatka, bo tak ją nazwałam, będzie jedną z Waszych ulubionych pozycji w sałatkowym menu. Jest bardzo prosta do wykonania, a przy tym pyszna i nietuzinkowa. Grillowanej sałatki nie musicie sobie żałować, z pewnością zastąpi nie tylko kolację, ale i obiad. Świetnie sprawdza się w pociągu, czy na pikniku. Jest soczysta i pięknie pachnie. Zrobicie ją nawet na patelni grillowej. Nie musicie od razu odpalać grilla ogrodowego. 


Składniki na sałatkę:

- długa słodka papryka

- kilka papryczek padron

- biała papryka

- pomidorki koktajlowe, śliwkowe, czereśniowe

- garść roszponki i garść bazylii

- czerwona cebula lub cebula biała, sałatkowa

- oliwa z oliwek i sól do smaku, pieprz

- mała garstka żółtej fasolki szparagowej, która została z obiadu

- opcjonalnie ocet balsamiczny DOP z Modeny


Jak zrobić sałatkę grillowaną?

Papryki umyj, pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki i ugrilluj razem z papryczkami padron. Na talerzu poukładaj roszponkę, dodaj warzywa, pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową, pomidorki okrojone na pół, listki bazylii, sól, pieprz, oliwę z oliwek, a przed podaniem- opcjonalnie- ocet balsamiczny z Modeny DOP. Sałatka jest przepyszna, niesamowicie prosta do wykonania i będziecie nią po prostu zachwyceni.

Grillowana sałatka
Grillowana sałatka


Insalata alla griglia.

Deliziosa insalata di verdure grigliate.

Idea per una deliziosa insalata da gustare in buona compagnia.

Questa insalata sara uno dei tuoi iatti preferiti. E' molto semlice da preparare e allo stesso tempo e' molto deliziosa e straordinaria, profumata e puoi anche farla in una adella antiaderente. Non e'neccessario accendere subito il barbecue da giardino.


Ingredienti:

- peperone rosso dolce

- alcuni padron

- peperone giallo o bianco

- ciglieggino di Pachino

- una manciata di valeriana e una manciata di basilico fresco

- cipolla rossa o bianca

- olio evo e aceto balsamico di Modena DOP


Come fare un'insalata alla griglia?


Grillowana sałatka



Lavate i peperoni, tagliateli per il lungoa pezzi piu piccoli e grigliateli insieme ai adron. Disporrete la lattuga su iattone di portata, aggiungete tutti altri ingredienti ben tagliati e aggiungete in fine l'olio evo e aceto balsamico. Vosyta insalata e'pronta! Vi innamorate di quel tipo d'insalata. 



Grillowana sałatka

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!