Klasyczne ciasto dyniowe

 Klasyczne ciasto dyniowe.

Łatwe ciasto z dodatkiem dyni.


Klasyczne ciasto dyniowe
Klasyczne ciasto dyniowe



Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można ją jeść na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną, a nawet na surowo! Na słodko i słono! Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty . Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli jak i dzieci.

Dziś polecę Wam fantastyczne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto z pulpą dyniową! Zakochaj się w dyni na nowo i zrób dyniowe ciasto już dziś! 

Klasyczne ciasto dyniowe
Klasyczne ciasto dyniowe


Klasyczne ciasto dyniowe
Klasyczne ciasto dyniowe


Czy wiecie, że istnieje aż 20 gatunków dyni, a każdy z nich ma kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt odmian! Nie sposób ich zliczyć, bo ciągle powstają nowe. Z roku na rok dynia staje się coraz popularniejsza w Polsce, więc jeśli spotkasz w sklepie odmianę, której nie znasz, to dopytaj sprzedawcę o jej zastosowanie. Do dyniowego ciasta użyła dyni Hokkaido. Ta japońska odmiana dyni olbrzymiej, która co zabawne, charakteryzuje się niewielkim rozmiarem. Ma ciemnopomarańczową, wpadającą w czerwień skórkę, a kształtem przypomina cebulę. Jest idealna do ciasta dyniowego. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, a jemy ją razem ze skórką. Nie trzeba jej zatem obierać, ani do smażenia, ani do duszenia, tym bardziej do pieczenia.

Ciasto dyniowe jest zrobione z dodatkiem puree z dyni.

Klasyczne ciasto dyniowe
Klasyczne ciasto dyniowe


Jak zrobić puree z dyni?

Puree z dyni można zrobić na dwa sposoby. Dynię Hokkaido i dynię piżmową przed obróbką nie obieramy ze skóry, pozostałe odmiany wymagają obrania. Dyniowe puree możemy przygotować samemu- albo dynię pokroić na kawałki, ugotować do miękkości, a później zblendować, albo przyrządzić ją w piekarniku. Pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy, ale tak przygotowane puree będzie mniej intensywne w smaku i bardziej wodniste. Jeśli zdecydujesz się na upieczenie, wydrąż ją i pokrój w kostkę i piec około 50 minut w 120 stopniach. Kiedy wystygnie- zblenduj na mus. Możesz zamrozić, przechowywać w słoiku zawekowaną. Przygotuj od razu więcej porcji, aby mieć ją zawsze pod ręką.


Przepis na klasyczne ciasto dyniowe - składniki:

- 250 g puree z dyni

- 200 g masła

- 200 g cukru trzcinowego

-  4 jajka

- 300 g mąki pszennej

- 16 g cukru z prawdziwą wanilią 

- 100 g gorzkiej czekolady

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka cynamonu

- łyżeczka przyprawy do piernika

- skórka otarta z 1 pomarańczy



Jak zrobić klasyczne ciasto dyniowe?

- Nagrzej piekarnik do 185 stopni. W misce utrzyj ciepłe masło, a ucierając dodawaj po 1 jajku. Do mikstury dorzuć puree z dyni i wszystkie przyprawy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Wsyp mąkę, posiekaną drobno czekoladę i ponownie wymieszaj. 
Keksówkę- obojętnie jaka długość, ale raczej dłuższą, wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto.
Piecz około 45 minut.

Przepis pochodzi z książki Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień. Dziękuję serdecznie Grupie Wydawniczej FOKSAL za egzemplarz do skosztowania.  Książka jest poręczna, w oprawie twardej, idealna na jesień i nie tylko, a w tej chwili ma super cenę!


Klasyczne ciasto dyniowe
Klasyczne ciasto dyniowe



Classica torta di zucca. Ingredienti:

- 250 g di purea di zucca

- 200 g di burro

- 200 g di zucchero di canna

- 4 uova

- 300 g di farina di frumento

- 16 grammi di zucchero vanigliato

- 100 g di cioccolato fondente

- 1 cucciaino di lievito in polvere

- 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio

- 1 cucchiaino di cannella maccinata

- 1 cucchiaino di spezie per pan di zenzero

- bucia strofinata da un arancia


Come fare una classica torta di zucca?

reriscaldate il forno a 185 gradi. In una ciotola sbattete il burro caldo e mettete le uova uno alla volta. Aggiungete la purea di zucca e le spezie assieme al lievito e al bicarbonato di sodio. Mescolate fino ad ottenere una massa omogenea. Versate la farina, il cioccolato tritato finemente e mescolate ancora. Versate il composto in una pirofila lunga foderata con carta da forno. Cuocete per circa 45 minuti.


Klasyczne ciasto dyniowe
Klasyczne ciasto dyniowe















Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!