Klasyczne ciasto dyniowe
Klasyczne ciasto dyniowe.
Łatwe ciasto z dodatkiem dyni.
Klasyczne ciasto dyniowe |
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można ją jeść na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną, a nawet na surowo! Na słodko i słono! Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty . Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli jak i dzieci.
Dziś polecę Wam fantastyczne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto z pulpą dyniową! Zakochaj się w dyni na nowo i zrób dyniowe ciasto już dziś!
Klasyczne ciasto dyniowe |
Klasyczne ciasto dyniowe |
Czy wiecie, że istnieje aż 20 gatunków dyni, a każdy z nich ma kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt odmian! Nie sposób ich zliczyć, bo ciągle powstają nowe. Z roku na rok dynia staje się coraz popularniejsza w Polsce, więc jeśli spotkasz w sklepie odmianę, której nie znasz, to dopytaj sprzedawcę o jej zastosowanie. Do dyniowego ciasta użyła dyni Hokkaido. Ta japońska odmiana dyni olbrzymiej, która co zabawne, charakteryzuje się niewielkim rozmiarem. Ma ciemnopomarańczową, wpadającą w czerwień skórkę, a kształtem przypomina cebulę. Jest idealna do ciasta dyniowego. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, a jemy ją razem ze skórką. Nie trzeba jej zatem obierać, ani do smażenia, ani do duszenia, tym bardziej do pieczenia.
Ciasto dyniowe jest zrobione z dodatkiem puree z dyni.
Klasyczne ciasto dyniowe |
Jak zrobić puree z dyni?
Puree z dyni można zrobić na dwa sposoby. Dynię Hokkaido i dynię piżmową przed obróbką nie obieramy ze skóry, pozostałe odmiany wymagają obrania. Dyniowe puree możemy przygotować samemu- albo dynię pokroić na kawałki, ugotować do miękkości, a później zblendować, albo przyrządzić ją w piekarniku. Pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy, ale tak przygotowane puree będzie mniej intensywne w smaku i bardziej wodniste. Jeśli zdecydujesz się na upieczenie, wydrąż ją i pokrój w kostkę i piec około 50 minut w 120 stopniach. Kiedy wystygnie- zblenduj na mus. Możesz zamrozić, przechowywać w słoiku zawekowaną. Przygotuj od razu więcej porcji, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Przepis na klasyczne ciasto dyniowe - składniki:
- 250 g puree z dyni
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Jak zrobić klasyczne ciasto dyniowe?
Przepis pochodzi z książki Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień. Dziękuję serdecznie Grupie Wydawniczej FOKSAL za egzemplarz do skosztowania. Książka jest poręczna, w oprawie twardej, idealna na jesień i nie tylko, a w tej chwili ma super cenę!
Klasyczne ciasto dyniowe |
Classica torta di zucca. Ingredienti:
- 250 g di purea di zucca
- 200 g di burro
- 200 g di zucchero di canna
- 4 uova
- 300 g di farina di frumento
- 16 grammi di zucchero vanigliato
- 100 g di cioccolato fondente
- 1 cucciaino di lievito in polvere
- 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
- 1 cucchiaino di cannella maccinata
- 1 cucchiaino di spezie per pan di zenzero
- bucia strofinata da un arancia
Come fare una classica torta di zucca?
reriscaldate il forno a 185 gradi. In una ciotola sbattete il burro caldo e mettete le uova uno alla volta. Aggiungete la purea di zucca e le spezie assieme al lievito e al bicarbonato di sodio. Mescolate fino ad ottenere una massa omogenea. Versate la farina, il cioccolato tritato finemente e mescolate ancora. Versate il composto in una pirofila lunga foderata con carta da forno. Cuocete per circa 45 minuti.
Klasyczne ciasto dyniowe |
Tak Kasiu! To dyniowe ciasto koniecznie musi zawitać na moim stole :-) Uwielbiam dynię w różnej postaci, a teraz, kiedy jest na nią sezon często wykorzystuję. Chętnie wypróbuję to pyszne, pachnące ciacho :-)
OdpowiedzUsuńNo i mówiłaś mnie :) będzie ciasto dniowe na weekend. Kolor jest obłedny a zapach ciasta musi być powalajacy :) Kasiu dzieki za przepis...
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, ze bardzo rzadko sięgam po dynię - taka pozycja z przepisami by mi się przydała :) Ciasto chętnie wypróbuję :) Lubię wszelkie ciasta z dodatkiem warzyw :) Twoje wygląda przepysznie i te aromaciki jesienne - cudo :)
OdpowiedzUsuńAch ta dynia ! Będzie mi się śniła po nocach. Ja bardzo lubię dynie i często wykorzystuje jesienią w swojej kuchni. W angielskim domu cały rok można spotkać dynie piżmowe, najczęściej są wykorzystywane do zup czy warzywnych gulaszy. Jednak to wybrana przez Ciebie dynia hokkaido skradła moje serce. Jak byłam z wizyta w domu na Wszystkich Świętych to robiłyśmy z mamą dyniowe placuszki, szkoda że nie wpadł mi wtedy w ręce Twój przepis bo miałyśmy sporo pulpy. No nic, dzisiaj mam dzień zakupów i zgadnij co kupię. Na weekend takie ciasto będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten piękny dyniowy kolor i smak. Ciasto dla mnie idealne na jesień. Chętnie bym się nim uraczyła.
OdpowiedzUsuń