Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatoinsalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Sałatka grecka - pomysł na treściwe i wartościowe danie.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Sałatka grecka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami, to feeria nie tylko barw, ale i smaków. Zanurzycie się w Atenach i zasmakujecie Grecji nie tylko tą sałatką, ale również dzięki innym propozycjom płynącym z książki "Ateny do zjedzenia", której autorem jest Bartek Kieżun, dziennikarz, miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Bartek gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Jego osoba przepełniona jest miłością i szacunkiem do jedzenia, żywi- świetnie się przy tym bawiąc smakiem i jak na prawdziwego przewodnika przystało prowadzi po smakach, niejednokrotnie tak wysublimowanych i autentycznych, że człowiek ma wrażenie, że znajduje się w tym konkretnym miejscu i smakuje delicji, zdawać by się mogło, zarezerwowanych tylko dla wybranych.
Przed wiekami mieszkańcy Aten otrzymali od córy Zeusa drzewo oliwne, dziś inny wspaniały dar trafia w nasze ręce: niezawodny Bartek Kieżun pisze dla nas o najpiękniejszych smakach i zapachach tego miasta, szykujmy się na boską ucztę! (Julia Wollner- redaktorka naczelna ,magazynu śródziemnomorskiego "Lente".
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Składniki na sałatkę grecką dla 8- 10 osób:
- 1, 5 kg niedużych młodych ziemniaków
- 200 g oliwek kalamata z pestką
- 200 g oliwek zielonych z pestką
- 2 łyżki kaparów
- 6 filecików anchois
- garść koperku
- pęczek dymki
- skórka starta z 2 cytryn
- sól
SOS:
- 100 ml oliwy evo
- 50 ml octu winnego
- 25 ml OUZO
-łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Jak zrobić sałatkę z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami? Jak zrobić sałatkę grecką?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Duże możemy pokroić na pół. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne wrzucamy do dużej miski. Dodajemy oliwki i posiekane zioła. Anchois kroimy w nieduże kawałeczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki. Całość nieco solimy i posypujemy startą skórką z cytryny. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, pilnując, by miód się rozpuścił. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę, by smaki się połączyły.
Po przeczytaniu tej książki nabrałam apetytu na Ateny, miasto które bardzo zyskuje przy bliższym poznaniu, świetna lektura dla osób poszukujących podróżniczo-kulinarnych inspiracji. ( Agnieszka Franus- redaktor naczelna "National Geographic Polska".
Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia” zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce. Za gezemlarz do degustacji i smakowania dziękuję Wydawnictwu Buchman
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Insalata greca di patate, olive e capperi.
Ingredienti per un'insalata greca piena di sapori.
Ricetta er 8- 10 persone:
- 1,5 kg di patate novelle piccole
- 200 g di olive kalamata
- 200 g di olive verdi
- 2 cucchiai di capperi
- 6 filetti di acciughe
- una manciata di aneto
- un mazzetto di cipolle verdi
- scorza grattugiata di 2 limoni
- sale
Condimento:
- 100 g do olio evo
- 50 ml di aceto di vino
- 25 ml di OUZO
- un cucchiaio di miele liquido
- sale e pepe
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami. |
Come fare un'insalata di patate con olive, aneto e capperi?Come fare un'insalata greca?
Cuocete le patate con la bucia finche sono tenere. Potete tagliare a meta quelli grandi. A cottura ultimata, scolateli e teneteli da parte a raffreddare, Metteteli quindi freddi in una ciotola ben capiente. Aggiungete le olive e le erbe aromatiche tritate. Tagliate le acciughe a pezzetti e aggiungetele all'insalata insieme ai capperi. Condite il tutto con un po di sale e spolverizzate con la scorza di limone grattuggiata. Mescolate insieme tutti gli ingredienti della salsa, facendo in modo che il miele si sciolga. Condite con sale e pepe. Mescolete delicatamente ma bene l'insalata e lasciatela da parte per un'ura per far amalgamare i sapori.
Lubię kuchnię grecką. Pyszna propozycja na sałatkę.
OdpowiedzUsuńTą książkę chętnie bym przygarnęła. Świetna sałatka :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Bardzo lubię takie salatki
OdpowiedzUsuń