Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.

Patatoinsalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.


Sałatka grecka - pomysł na treściwe i wartościowe danie.


Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.



Sałatka grecka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami, to feeria nie tylko barw, ale i smaków. Zanurzycie się w Atenach i zasmakujecie Grecji nie tylko tą sałatką, ale również dzięki innym propozycjom płynącym z książki "Ateny do zjedzenia", której autorem jest Bartek Kieżun, dziennikarz, miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Bartek gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Jego osoba przepełniona jest miłością i szacunkiem do jedzenia, żywi-  świetnie się przy tym bawiąc smakiem i jak na prawdziwego przewodnika przystało prowadzi po smakach, niejednokrotnie tak wysublimowanych i autentycznych, że człowiek ma wrażenie, że znajduje się w tym konkretnym miejscu i smakuje delicji, zdawać by się mogło, zarezerwowanych tylko dla wybranych.

Przed wiekami mieszkańcy Aten otrzymali od córy Zeusa drzewo oliwne, dziś inny wspaniały dar trafia w nasze ręce: niezawodny Bartek Kieżun pisze dla nas o najpiękniejszych smakach i zapachach tego miasta, szykujmy się na boską ucztę! (Julia Wollner- redaktorka naczelna ,magazynu śródziemnomorskiego  "Lente". 


Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.


Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.

 


Składniki na sałatkę grecką dla 8- 10 osób:

-  1, 5 kg niedużych młodych ziemniaków

- 200 g oliwek kalamata z pestką

- 200 g oliwek zielonych z pestką

- 2 łyżki kaparów

- 6 filecików anchois 

- garść koperku

- pęczek dymki

- skórka starta z 2 cytryn

- sól  


SOS:

- 100 ml oliwy evo

- 50 ml octu winnego

- 25 ml OUZO

-łyżka płynnego miodu

- sól i pieprz


Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.

Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.


Jak zrobić sałatkę z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami? Jak zrobić sałatkę grecką?

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Duże możemy pokroić na pół.  Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne wrzucamy do dużej miski. Dodajemy oliwki i posiekane zioła. Anchois kroimy w nieduże kawałeczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki. Całość nieco solimy i posypujemy startą skórką z cytryny. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, pilnując, by miód się rozpuścił. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę, by smaki się połączyły.

 Po przeczytaniu tej książki nabrałam apetytu na Ateny, miasto które bardzo zyskuje przy bliższym poznaniu, świetna lektura dla osób poszukujących podróżniczo-kulinarnych inspiracji. ( Agnieszka Franus- redaktor naczelna "National Geographic Polska".


    Ateny nie są łatwym kąskiem. Wysyłają chaotyczne wibracje, ale żyją pełnią życia. Potrafią zmęczyć ale i oczarować. „Ateny do zjedzenia”  zabiera nas w kulinarną podróż po zakątkach greckiej stolicy. To album o historii miasta, o greckich bogach, o drogach i bezdrożach, o owcach i kozach oraz o kościołach i świątyniach, a także - a może przede wszystkim – o wspaniałej greckiej kuchni, która potrafi skraść niejedno serce. Za gezemlarz do degustacji i smakowania dziękuję  Wydawnictwu Buchman 



Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.

Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.


Insalata greca di patate, olive e capperi.

Ingredienti per un'insalata greca piena di sapori.


Ricetta er 8- 10 persone:


- 1,5 kg di patate novelle piccole

- 200 g di olive kalamata 

- 200 g di olive verdi 

- 2 cucchiai di capperi

- 6 filetti di acciughe

- una manciata di aneto

- un mazzetto di cipolle verdi

- scorza grattugiata di 2 limoni

- sale 

Condimento:

- 100 g do olio evo

- 50 ml di aceto di vino

- 25 ml di OUZO

- un cucchiaio di miele liquido

- sale e pepe


Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.

Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.
Patatosalata. Sałatka z ziemniaków z oliwkami, koperkiem i kaparami.


Come fare un'insalata di patate con olive, aneto e capperi?Come fare un'insalata greca?

Cuocete le patate con la bucia finche sono tenere. Potete tagliare a meta quelli grandi. A cottura ultimata, scolateli e teneteli da parte a raffreddare, Metteteli quindi freddi in una ciotola ben capiente. Aggiungete le olive e le erbe aromatiche tritate. Tagliate le acciughe a pezzetti e aggiungetele all'insalata insieme ai capperi. Condite il tutto con un po di sale e spolverizzate con la scorza di limone grattuggiata. Mescolate insieme tutti gli ingredienti della salsa, facendo in modo che il miele si sciolga. Condite con sale e pepe. Mescolete delicatamente ma bene l'insalata e lasciatela da parte per un'ura per far amalgamare i sapori.


Komentarze

  1. Lubię kuchnię grecką. Pyszna propozycja na sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tą książkę chętnie bym przygarnęła. Świetna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie. Bardzo lubię takie salatki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!