Zakwas żytni na żur

 Zakwas żytni na żurek.

Prosty przepis na zakwas.


Zakwas żytni na żur
Zakwas żytni na żur


Robicie zakwas żytni na żur, nie tylko na Święta, ale i w ciągu roku? My bardzo często. Żur smakuje o każdej porze roku, szczególnie wtedy, kiedy jest szaro i smutno na dworze. Taki żur z jajem potrafi zdziałać cuda. Zresztą jest nie tylko zdrowy, ale smaczny! Na takie nie wiadomo jakie dni będzie idealny. 


Zakwas żytni na żur
Zakwas żytni na żur


Składniki na zakwas:

- 500 ml przegotowanej wody

- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000

- 5 ząbków czosnku

- 4 listki laurowe

- 10 ziaren ziela angielskiego

Zakwas żytni na żur
Zakwas żytni na żur


Zakwas żytni na żur
Zakwas żytni na żur


Jak zrobić zakwas na żurek?

Do czystego i wyparzonego najlepiej litrowego słoika wsyp mąkę. Dodaj przegotowaną i wystudzoną wodę, przekrój obrane ząbki czosnku na pół, dodaj, zamieszaj wszystko. Dodaj ziele angielskie i listki. Przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na kuchennym blacie, na kilka dni.  Jeśli chcesz przyśpieszyć fermentację możesz dodać łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków. Zakwas zazwyczaj miesza się codziennie, najlepiej drewnianą łyżką uważając, aby nie przetransportować do zakwasu niepotrzebnych bakterii, które mogłyby zepsuć cały zakwas. Zepsutego zakwasu już nie uratujesz.  Kiedy zakwas zacznie pachnieć kwaskowato to znak, że jest gotowy.
















Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!