Zakwas żytni na żur
Zakwas żytni na żurek.
Prosty przepis na zakwas.
Zakwas żytni na żur |
Robicie zakwas żytni na żur, nie tylko na Święta, ale i w ciągu roku? My bardzo często. Żur smakuje o każdej porze roku, szczególnie wtedy, kiedy jest szaro i smutno na dworze. Taki żur z jajem potrafi zdziałać cuda. Zresztą jest nie tylko zdrowy, ale smaczny! Na takie nie wiadomo jakie dni będzie idealny.
Zakwas żytni na żur |
Składniki na zakwas:
- 500 ml przegotowanej wody
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 5 ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
Zakwas żytni na żur |
Zakwas żytni na żur |
Jak zrobić zakwas na żurek?
Do czystego i wyparzonego najlepiej litrowego słoika wsyp mąkę. Dodaj przegotowaną i wystudzoną wodę, przekrój obrane ząbki czosnku na pół, dodaj, zamieszaj wszystko. Dodaj ziele angielskie i listki. Przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na kuchennym blacie, na kilka dni. Jeśli chcesz przyśpieszyć fermentację możesz dodać łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków. Zakwas zazwyczaj miesza się codziennie, najlepiej drewnianą łyżką uważając, aby nie przetransportować do zakwasu niepotrzebnych bakterii, które mogłyby zepsuć cały zakwas. Zepsutego zakwasu już nie uratujesz. Kiedy zakwas zacznie pachnieć kwaskowato to znak, że jest gotowy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!