Najprostsza szarlotka
Najprostsza szarlotka.
Bardzo prosta szarlotka z musem jabłkowym.
Najprostsza szarlotka |
Właśnie zaczął padać śnieg, a ja już myślałam, że wiosna zawitała na dobre. Nie szkodzi. Będzie typowe ciasteczko na poprawienie humoru! Czyli? Szarlotka! Z dużą ilością puchu czyli cukru pudru!
W sam raz na pogodę -niepogodę!
Ta szarlotka jest o tyle prosta, że wykorzystałam do niej mus jabłkowy, który masowo produkowałam na wakacjach z podarowanych mi ton papierówek.
Najprostsza szarlotka |
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 3 kopiaste łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 1 bardzo duże jajo
Składniki na mus jeśli nie masz gotowego:
- półtora kg jabłek, typ Szara Reneta
- 2 łyżeczki cynamonu lub więcej jeśli lubisz
- 3 łyżki cukru
- dodatkowo cukier puder do posypania szarlotki
Najprostsza szarlotka |
Jak zrobić szybką szarlotkę?
Najpierw przygotowujemy ciasto kruche. Ze składników na ciasto przygotowujemy kulę ciasta, albo ręcznie, albo w robocie. Uformować wałek i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Umyj jabłka, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsypać do garnka z cukrem i gotować do powstania musu i odparowania nadmiaru płynu. Dodać cynamon i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Formę o wymiarach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wylepić spód i dokładnie ponakłuwać w kilku miejscach. Wyłożyć chłodny mus jabłkowy. Możesz przed wyłożeniem musu posypać ciasto grysikiem ( kasza manna ) i zrobić to samo na wierzchu musu. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na jabłka lub rozwałkować, odrywać kawałki i wykładać na jabłka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 50- 60 minut, grzanie góra i dół 180 stopni. Ciasto jest gotowe o ostygnięciu. Ale jak znam życie nikt się jeszcze nie oparł na ciepło. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Najprostsza szarlotka |
Torta di mele.
La torta di mele piu semplice.
Una semlicissima torta di mele con mousse di mele. In Polonia ppena cominciato a nevicre, pensavo che gia e' arrivata la primavera, mi sbagliavo. Questa torta di mele e'cosi semplice che ve la imparate a memoria.
Ingredienti per la pasta frolla:
- 300 g di farina per dolci
- 3 cucciai colmi di zucchero
- 2 cucchiaini di lievito per dolci
- 250 g di burro freddo
- 1 uovo grande
Ingredienti per la mousse di mele:
Najprostsza szarlotka |
Come fare una torta di mele?
Per prima cosa prepariamo la pasta frolla. Dagli ingredienti per l'impasto, prepariamo una palla di asta, a mano o in un robot. Formate un panetto e mettetelo in frigo mentre preparate la purea di mele. Lavate le mele, sbuciatele e grattugiatele su una gratuggia a maglie larghe, mettete le mele in una pentola con lo zucchero e fate cuocere fino a formare una spuma e fate evaporare il liquido in eccesso. Aggungete la cannella e mettete da parte. Fate raffreddare mouse completamente.
Foderate uno stampo 24x24 con carta da forno. Mettete meta dell'impasto sul fondo e buctelo con cura. Metteteci la salsa di mela e poi altra meta di pasta frolla. Prima stiratela sul tavolo con mattarello e poi pezzo dopo pezzo coprite la salsa di mela.
Mettete tutto in forno per circa un ora in 180 gradi. Dopo che cuoce cospargete zucchero avelo. Buonissimo!
Szarlotka prezentuje się obłędnie! Bardzo podoba mi się pomysł wykorzystania musu jabłkowego bowiem i z mojej spiżarce zalega kilka słoików musu, ale z odmiany jabłek chopin. Dodanie cynamonu na pewno dodaje temu ciastu pysznego smaku. Instrukcje są proste do wykonania, więc nawet początkujący w kuchni powinni sobie z tym poradzić. Nie mogę się doczekać, aby spróbować tego wspaniałego przepisu na szarlotkę!
OdpowiedzUsuń