Pierogi z mięsem z Bergamo

Pierogi z mięsem z Bergamo.


Przepis na idealne pierogi.



Pierogi z mięsem z Bergamo
Pierogi z mięsem z Bergamo


Pierogi z mięsem z Bergamo, to przepis z książki Cristiny Catese. W końcu się zabrałam za zrobienie ich. Wprowadziłam tylko kilka modyfikacji, oryginalny przepis przewiduje pancettę i szałwię , pominęłam boczek, dodałam sosu pomidorowego, bazylię. 

Pierogi z mięsem to przepis idealny na pyszne spotkania rodzinne i z przyjaciółmi. Pachnie Włochami. Dla tego przepisu specjalnie zamówiłam mąki przez internet i jestem pozytywnie zaskoczona. Już nigdy nie zrobię ciasta inaczej! Cisto jest mięciutkie i bardzo elastyczne, świetnie się gotuje- wręcz błyskawicznie. Że ja też wcześniej na to nie wpadłam !


Składniki na pierogi z mięsem.

Składniki na ciasto :

- 300 g mąki u mnie Manitoba

- 200 g semoliny

- 4 jaja L

- szczypta soli


Składniki na farsz:

- 150 g salami ( zmieliłam w maszynce do mięs)
- 100 g pieczonego mięsa ( Rostbef ) 
- 50 g bułki tartej 
- 5- 6 ciasteczek Amaretti
- 10 g rodzynek ( pominęłam )
- pół gruszki
- ząbek czosnku
- pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki
- 40 g Grana Padano tartego
- 2 jaja L
- sól i pieprz

Dodatkowo:

- 100 g pancetty ( pominęłam )

- 100 g tartego sera Grana Padano

- 80 g masła

- 1 pęczek szałwii ( zamieniłam na bazylię ) 


Pierogi z mięsem z Bergamo
Pierogi z mięsem z Bergamo

Pierogi z mięsem z Bergamo
Pierogi z mięsem z Bergamo


Jak zrobić pierogi z mięsem?

Pierogi z mięsem zaczynamy od przygotowaniu farszu. Farsz na pierogi z mięsem w tym przypadku będzie się różnił od tradycyjnych pierogów z mięsem. 

Na głębokiej i dużej patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażyłam zmielone w maszynce do mięsa salami, obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, upieczony i zmielony w maszynce do mięsa Rostbef ( nie lubisz? Zastąpi innym mięsem ), posiekany czosnek, natkę pietruszki. Niestety w moim farszu natki nie ma, zapomniałam jej dodać ! Gdy składniki ładnie się podrumienią, przekładamy do miski i mieszamy z tartym Grana Padano, jajami i pokruszonymi ciasteczkami amaretti, posiekanymi rodzynkami ( u mnie ich brak ), solą i pieprzem. Następnie stopniowo dodajemy bułkę tartą. Farsz powinien być miękki i lekko wilgotny, plastyczny.

Sos:

 W oryginale: na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w paseczki pancettę i liście szałwii. U mnie sos z pomidorków koktajlowych z pieprzem, bazylią.

Ciasto:

Ze składników wyróbcie elastyczną kulę ciasta. Pomógł mi robot. Owiń kulę folią spożywczą i odłóż na 30 minut. Po tym czasie urywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienkie placki. Szklanką wycinajcie koła.. Na środku każdego koła kładziemy farsz. Na krawędziach ciasta rozprowadzamy wodę i sklejamy je, pozbywając się namiaru powietrza, dzięki czemu pierożki nie otworzą się podczas gotowania. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, aż wypłyną na wierzch. 

Odcedziłam i wymieszałam z sosem. Posypałam Grana Padano i bazylią. 

Pierogi z mięsem z Bergamo
Pierogi z mięsem z Bergamo


Casoncelli alla bergamasca.


La ricetta degli ravoli perfetti.


Ravioli con carne bergamasca e' una ricetta di Cristina Catese. Finalmente sono riuscita a farli. Ho fatto solo qualche ritocco e qualche modifica, la ricetta l'orginale prevede pancetta e salvia, ho messo salsa di pomodoro e basilico. Ravioli con carne sono una ricetta perfetta per delizosi incontri tra amici e parenti. Molto profuma di Bergamo. 


Ingredienti per ravioli con carne.


Pasta:

- 300 g di farina Manitoba

- 200 g di semolino

- 4 uova grandi

- pizzico di sale


Ripieno:

- 150 g di salame tagliato molto fine o macinato in un tritacarne

-  100 g di carne arrosto ( roastbeef )

- 50 g di pangrattato

- 5-6 amaretti

- 10 g di uvetta ( non ho messo )

- mezza pera

- spicchio d'aglio

- un mazzetto di prezzemolo tritato molto finemente

- 40 g di Grana Padano grattugiato

- 2 uova grandi

- sale e pepe qb


Inoltre:


- 100 g di pancetta ( non ho messo )
- 100 g di Grana Padano grattugiato
- 80 g di burro
- un mazzetto di salvia fresca ( ho messo basilico ) 

Pierogi z mięsem z Bergamo
Pierogi z mięsem z Bergamo



Come fare ravioli con carne?

Iniziamo con il ripieno, perche deve riposare. In una capiente padella con un filo d'olio ho fritto il salame maccinato, la pera sbuciata e tagliata a cubetti, il roastbeef arrostito e tritato, l'aglio tritato, il prezzemolo tritato molto finemente. Quando ingredienti saranno ben dorati, metteteli in una ciotola e mescolateli con il Grana Padano grattugiato, le uova e gli amaretti sbriciolati, l'uvetta tritata, sale , pepe.

Quindi aggiungere gradualmente il pangrattato. Il ripieno dovrebbe essere morbido e leggermente umido.


Salsa:

Nell'orginale: sciogliere il burro in una padella e soffriggere la pancetta tagliata a lastrelle e le foglie di salvia. Invece io ho fatto la salsa di pomodorini con pepe e basilico.


Pasta:

Fai una palla flessibile di asta dagli ingredienti. Mi aveva aiutato un robot da cucina. Avvolgi la palla nella pellicola trasparente e mettila da parte per 30 minuti. Trascorso questo tempo, stappare un pezzo di pasta e stendere. Usa un bicchiere per ritagliare dei cerchi e al centro di ogni cerchio metti il ripieno. Distribuiamo acqua sui bordi dell'impasto e li incolliamo insieme, eliminando l'aria in eccesso, grazie alla quale gli gnocchi non si apriranno durante la cottura. Lessare gli gnocchi in acqua salata per 2 minuti finche non vengono a galla. L'ho scolato e mescolato con la salsa. Ho cosparso di Grana Padano e basilico.





Komentarze

  1. Byłam w Bari i okolicach całkiem niedawno, ale takich pierogów nigdzie nie spotkałam. W Bari robią pierogi ze specjalną miejscową kiełbasą , ale podaje się je z nią na wierzchu z sosem pomidorowym. W środku jest ricotta. Pewnie to jakaś wariacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda na niezwykle smaczny przepis! Dodanie włoskiego smaku z sosu pomidorowego i bazylii brzmi kusząco. Świetnie, że odkryłaś tę elastyczną mąkę przez internet. Cieszę się, że Twoje pierogi z mięsem z Bergamo zyskały nową, włoską nutę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujący przepis Kasiu. Chyba skuszę się i wypróbuję jak smakują te oryginalne pierogi 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!