Pierogi z mięsem z Bergamo
Pierogi z mięsem z Bergamo.
Przepis na idealne pierogi.
Pierogi z mięsem z Bergamo |
Pierogi z mięsem z Bergamo, to przepis z książki Cristiny Catese. W końcu się zabrałam za zrobienie ich. Wprowadziłam tylko kilka modyfikacji, oryginalny przepis przewiduje pancettę i szałwię , pominęłam boczek, dodałam sosu pomidorowego, bazylię.
Pierogi z mięsem to przepis idealny na pyszne spotkania rodzinne i z przyjaciółmi. Pachnie Włochami. Dla tego przepisu specjalnie zamówiłam mąki przez internet i jestem pozytywnie zaskoczona. Już nigdy nie zrobię ciasta inaczej! Cisto jest mięciutkie i bardzo elastyczne, świetnie się gotuje- wręcz błyskawicznie. Że ja też wcześniej na to nie wpadłam !
Składniki na pierogi z mięsem.
Składniki na ciasto :
- 300 g mąki u mnie Manitoba
- 200 g semoliny
- 4 jaja L
- szczypta soli
Składniki na farsz:
Dodatkowo:
- 100 g pancetty ( pominęłam )
- 100 g tartego sera Grana Padano
- 80 g masła
- 1 pęczek szałwii ( zamieniłam na bazylię )
Pierogi z mięsem z Bergamo |
Pierogi z mięsem z Bergamo |
Jak zrobić pierogi z mięsem?
Pierogi z mięsem zaczynamy od przygotowaniu farszu. Farsz na pierogi z mięsem w tym przypadku będzie się różnił od tradycyjnych pierogów z mięsem.
Na głębokiej i dużej patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażyłam zmielone w maszynce do mięsa salami, obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, upieczony i zmielony w maszynce do mięsa Rostbef ( nie lubisz? Zastąpi innym mięsem ), posiekany czosnek, natkę pietruszki. Niestety w moim farszu natki nie ma, zapomniałam jej dodać ! Gdy składniki ładnie się podrumienią, przekładamy do miski i mieszamy z tartym Grana Padano, jajami i pokruszonymi ciasteczkami amaretti, posiekanymi rodzynkami ( u mnie ich brak ), solą i pieprzem. Następnie stopniowo dodajemy bułkę tartą. Farsz powinien być miękki i lekko wilgotny, plastyczny.
Sos:
W oryginale: na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w paseczki pancettę i liście szałwii. U mnie sos z pomidorków koktajlowych z pieprzem, bazylią.
Ciasto:
Ze składników wyróbcie elastyczną kulę ciasta. Pomógł mi robot. Owiń kulę folią spożywczą i odłóż na 30 minut. Po tym czasie urywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienkie placki. Szklanką wycinajcie koła.. Na środku każdego koła kładziemy farsz. Na krawędziach ciasta rozprowadzamy wodę i sklejamy je, pozbywając się namiaru powietrza, dzięki czemu pierożki nie otworzą się podczas gotowania. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, aż wypłyną na wierzch.
Odcedziłam i wymieszałam z sosem. Posypałam Grana Padano i bazylią.
Pierogi z mięsem z Bergamo |
Casoncelli alla bergamasca.
La ricetta degli ravoli perfetti.
Ravioli con carne bergamasca e' una ricetta di Cristina Catese. Finalmente sono riuscita a farli. Ho fatto solo qualche ritocco e qualche modifica, la ricetta l'orginale prevede pancetta e salvia, ho messo salsa di pomodoro e basilico. Ravioli con carne sono una ricetta perfetta per delizosi incontri tra amici e parenti. Molto profuma di Bergamo.
Ingredienti per ravioli con carne.
Pasta:
- 300 g di farina Manitoba
- 200 g di semolino
- 4 uova grandi
- pizzico di sale
Ripieno:
- 150 g di salame tagliato molto fine o macinato in un tritacarne
- 100 g di carne arrosto ( roastbeef )
- 50 g di pangrattato
- 5-6 amaretti
- 10 g di uvetta ( non ho messo )
- mezza pera
- spicchio d'aglio
- un mazzetto di prezzemolo tritato molto finemente
- 40 g di Grana Padano grattugiato
- 2 uova grandi
- sale e pepe qb
Inoltre:
Pierogi z mięsem z Bergamo |
Come fare ravioli con carne?
Iniziamo con il ripieno, perche deve riposare. In una capiente padella con un filo d'olio ho fritto il salame maccinato, la pera sbuciata e tagliata a cubetti, il roastbeef arrostito e tritato, l'aglio tritato, il prezzemolo tritato molto finemente. Quando ingredienti saranno ben dorati, metteteli in una ciotola e mescolateli con il Grana Padano grattugiato, le uova e gli amaretti sbriciolati, l'uvetta tritata, sale , pepe.
Quindi aggiungere gradualmente il pangrattato. Il ripieno dovrebbe essere morbido e leggermente umido.
Salsa:
Nell'orginale: sciogliere il burro in una padella e soffriggere la pancetta tagliata a lastrelle e le foglie di salvia. Invece io ho fatto la salsa di pomodorini con pepe e basilico.
Pasta:
Fai una palla flessibile di asta dagli ingredienti. Mi aveva aiutato un robot da cucina. Avvolgi la palla nella pellicola trasparente e mettila da parte per 30 minuti. Trascorso questo tempo, stappare un pezzo di pasta e stendere. Usa un bicchiere per ritagliare dei cerchi e al centro di ogni cerchio metti il ripieno. Distribuiamo acqua sui bordi dell'impasto e li incolliamo insieme, eliminando l'aria in eccesso, grazie alla quale gli gnocchi non si apriranno durante la cottura. Lessare gli gnocchi in acqua salata per 2 minuti finche non vengono a galla. L'ho scolato e mescolato con la salsa. Ho cosparso di Grana Padano e basilico.
Byłam w Bari i okolicach całkiem niedawno, ale takich pierogów nigdzie nie spotkałam. W Bari robią pierogi ze specjalną miejscową kiełbasą , ale podaje się je z nią na wierzchu z sosem pomidorowym. W środku jest ricotta. Pewnie to jakaś wariacja.
OdpowiedzUsuńTo wygląda na niezwykle smaczny przepis! Dodanie włoskiego smaku z sosu pomidorowego i bazylii brzmi kusząco. Świetnie, że odkryłaś tę elastyczną mąkę przez internet. Cieszę się, że Twoje pierogi z mięsem z Bergamo zyskały nową, włoską nutę :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący przepis Kasiu. Chyba skuszę się i wypróbuję jak smakują te oryginalne pierogi 🙂
OdpowiedzUsuń