Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.
Surówka z kapusty do obiadu i nie tylko.
![]() |
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. |
Surówka z białej kapusty jest niesamowicie zdrowa. Kapusta biała posiada bardzo niską wartość kaloryczną, dlatego cenią ją sobie ludzie na diecie. Kapusta posiada szereg cennych składników. Jest bombą witaminową o dużej zawartości witaminy C, a poza tym jest bogata w kwas foliowy i duże pokłady rutyny. Nie wiem czy wiedzieliście, ale posiada właściwości antynowotworowe. W jej składzie znajdziecie również wapń, potas, magnez, żelazo oraz składniki budujące układ odpornościowy i oczyszczający organizm z toksyn. Nic tylko chrupać kapustę surową z dodatkiem marchewki i jabłka, co tylko może wyjść nam na zdrowie.
Składniki na surówkę z białej kapusty:
- 400 g białej kapusty
- 2 winne jabłka, twarde
- 1 bardzo duża marchewka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju lnianego u mnie Olejowe Smaki
- sól i pieprz
- 1 łyżka dobrego płynnego miodu
- 2 łyżko soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie
![]() |
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. |
![]() |
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. |
Jak zrobić surówkę z białej kapusty?
Jabłka umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, marchewkę obierz i również zetrzyj na tarce. Włóż składniki do miski. Kapustę poszatkuj drobno. Wymieszaj trzy warzywa ze sobą. Majonez, miód, sok z cytryny, olej lniany, jogurt grecki, musztardę , sól i pieprz zmiksuj i wmieszaj w surówkę. Włóż do lodówki na minimum 30 minuta, aż smaki sobą przejdą. Cjoć nie jest to konieczne ponieważ surówka jest gotowa od razu do konsumpcji.
![]() |
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka. |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!