Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.

 Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.


Surówka z kapusty do obiadu i nie tylko. 


Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.


Surówka z białej kapusty jest niesamowicie zdrowa. Kapusta biała posiada bardzo niską wartość kaloryczną, dlatego cenią ją sobie ludzie na diecie. Kapusta posiada szereg cennych składników. Jest bombą witaminową o dużej zawartości witaminy C, a poza tym jest bogata w kwas foliowy i duże pokłady rutyny. Nie wiem czy wiedzieliście, ale posiada właściwości antynowotworowe. W jej składzie znajdziecie również wapń, potas, magnez, żelazo oraz składniki budujące układ odpornościowy i oczyszczający organizm z toksyn.  Nic tylko chrupać kapustę surową z dodatkiem marchewki i jabłka, co tylko może wyjść nam na zdrowie. 


Składniki na surówkę z białej kapusty:

- 400 g białej kapusty

- 2 winne jabłka, twarde 

- 1 bardzo duża marchewka

- 2 łyżki jogurtu greckiego

- 2 łyżki majonezu

- 2 łyżki oleju lnianego u mnie Olejowe Smaki

- sól i pieprz

- 1 łyżka dobrego płynnego miodu

- 2 łyżko soku z cytryny

- 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie


Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.

Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.


Jak zrobić surówkę z białej kapusty?

Jabłka umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, marchewkę obierz i również zetrzyj na tarce. Włóż składniki do miski. Kapustę poszatkuj drobno. Wymieszaj trzy warzywa ze sobą. Majonez, miód, sok z cytryny, olej lniany, jogurt grecki, musztardę , sól i pieprz zmiksuj i wmieszaj w surówkę. Włóż do lodówki na minimum 30 minuta, aż smaki sobą przejdą. Cjoć nie jest to konieczne ponieważ surówka jest gotowa od razu do konsumpcji.


Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka.


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!