Ciasto tiramisu

 Ciasto tiramisu.

Lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe.


Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu


To lekkie ciasto biszkoptowe jest wilgotne i rozpływa się w ustach, dzięki dużej zawartości kawowego ponczu. Ciasto tiramisu to nic innego jak blaty biszkoptowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Całość smakowo bardzo mocno zbliżona do włoskiego deseru tiramisu. Śmiało możesz ukroić sobie większy kawałek. 


Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu


Szklanka ma u mnie 250 ml, kawa może być dowolna: z ekspresu, parzona bez fusów lub rozpuszczalna. 


Składniki na biszkopt:

- 4 duże wiejskie jaja

- pół szklanki mąki pszennej

- pół szklanki skrobi ziemniaczanej

- pół szklanki cukru, może być ciut więcej

- 2 duże łyżki wody


Składniki na krem:

- 500 g serka mascarpone

- 500 g słodkiej śmietanki 30-36%

- 100 g cukru pudru

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

- 1 łyżka likieru amaretto


Składniki na poncz do biszkoptu:

- ok. 250 ml zaparzonej kawy

- 1 łyżeczka cukru


Dodatkowo:

- biszkopty do tiramisu podłużne, bardzo dobrej włoskiej jakości- nie rozpaciają się

- 200 g słodkiej śmietany 30-36%

- kakao do posypania


Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu



Jak zrobić ciasto tiramisu?

Najpierw przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek, żółtka odłóż na bok, a białka ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodawaj powoli cukier, kolejno po nim pojedynczo po żółtku. W miseczce wymieszaj obie mąki, przesiej iw mieszaj w masę biszkoptową bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką. Tylko do połączenia składników, w międzyczasie wmieszaj również wodę. Formę prostokątną o wymiarach 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksowane ciasto przełóż do formy, wyrównaj i piecz około pół godziny w 180 stopniach. Pozostaw do wychłodzenia. Następnie przekrój na pół tak, aby powstały dwa cienkie blaty. Przygotuj poncz do biszkoptu. Kawę wymieszaj z łyżeczką cukru i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj poncz do biszkoptów podłużnych. Kawę wystudź i kiedy będzie zimna przelej na głęboki talerz, dodaj amaretto 

Teraz przygotuj krem. Zimną śmietanę i mascarpone przełożyć do misy robota i zmiksować na krem. Pod koniec ubijania dodać cukier , cukier wanilinowy oraz likier amaretto. Nie miksuj długo bo masa się zwarzy.

Dolny biszkopt nasącz połową ponczu. Włóż trochę mniej niż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie. Biszkopty podłużne zanurzaj na krótko w kawie i układaj jeden obok drugiego na kremie. Wyłóż resztę kremu i bardzo delikatnie rozsmaruj na biszkoptach. Przykryj drugą połową blatu biszkoptowego i nasącz go drugą połową ponczu. Śmietanę ubij na sztywno i wyłożyć na ciasto. 

Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem posypać całość kakao.

Jak zauważyliście na zdjęciach, pomyliłam kolejność blatów. Ciasto smakowało jednak wybornie mimo wszystko! 


Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu

Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu







Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!