Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu.
Lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe.
![]() |
Ciasto tiramisu |
To lekkie ciasto biszkoptowe jest wilgotne i rozpływa się w ustach, dzięki dużej zawartości kawowego ponczu. Ciasto tiramisu to nic innego jak blaty biszkoptowe przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Całość smakowo bardzo mocno zbliżona do włoskiego deseru tiramisu. Śmiało możesz ukroić sobie większy kawałek.
![]() |
Ciasto tiramisu |
![]() |
Ciasto tiramisu |
Szklanka ma u mnie 250 ml, kawa może być dowolna: z ekspresu, parzona bez fusów lub rozpuszczalna.
Składniki na biszkopt:
- 4 duże wiejskie jaja
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- pół szklanki cukru, może być ciut więcej
- 2 duże łyżki wody
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 500 g słodkiej śmietanki 30-36%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka likieru amaretto
Składniki na poncz do biszkoptu:
- ok. 250 ml zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- biszkopty do tiramisu podłużne, bardzo dobrej włoskiej jakości- nie rozpaciają się
- 200 g słodkiej śmietany 30-36%
- kakao do posypania
![]() |
Ciasto tiramisu |
![]() |
Ciasto tiramisu |
Jak zrobić ciasto tiramisu?
Najpierw przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek, żółtka odłóż na bok, a białka ubij na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodawaj powoli cukier, kolejno po nim pojedynczo po żółtku. W miseczce wymieszaj obie mąki, przesiej iw mieszaj w masę biszkoptową bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką. Tylko do połączenia składników, w międzyczasie wmieszaj również wodę. Formę prostokątną o wymiarach 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksowane ciasto przełóż do formy, wyrównaj i piecz około pół godziny w 180 stopniach. Pozostaw do wychłodzenia. Następnie przekrój na pół tak, aby powstały dwa cienkie blaty. Przygotuj poncz do biszkoptu. Kawę wymieszaj z łyżeczką cukru i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj poncz do biszkoptów podłużnych. Kawę wystudź i kiedy będzie zimna przelej na głęboki talerz, dodaj amaretto
Teraz przygotuj krem. Zimną śmietanę i mascarpone przełożyć do misy robota i zmiksować na krem. Pod koniec ubijania dodać cukier , cukier wanilinowy oraz likier amaretto. Nie miksuj długo bo masa się zwarzy.
Dolny biszkopt nasącz połową ponczu. Włóż trochę mniej niż połowę kremu i rozsmaruj równomiernie. Biszkopty podłużne zanurzaj na krótko w kawie i układaj jeden obok drugiego na kremie. Wyłóż resztę kremu i bardzo delikatnie rozsmaruj na biszkoptach. Przykryj drugą połową blatu biszkoptowego i nasącz go drugą połową ponczu. Śmietanę ubij na sztywno i wyłożyć na ciasto.
Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem posypać całość kakao.
Jak zauważyliście na zdjęciach, pomyliłam kolejność blatów. Ciasto smakowało jednak wybornie mimo wszystko!
![]() |
Ciasto tiramisu |
![]() |
Ciasto tiramisu |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!