Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf.
Pyszna i chrupiąca sałatka z jabłkami i selerem naciowym.
Sałatka Waldorf |
Sałatka Waldorf, to bardzo chrupiąca sałatka z jabłek, orzechów włoskich, selera i sałaty, dodałam żurawiny suszonej i polałam lekkim cytrynowym majonezem. Niebo w gębie. Lekka, chrupiąca, pyszna!
Sałatka Waldorf |
Składniki na sałatkę Waldorf:
- 2 czerwone jabłka
- 1 zielone jabłko
- garść siekanych orzechów włoskich
- 1 łodyga selera
- 2 łyżeczki lub więcej soku z cytryny
- ok. 2 łyżek suszonej żurawiny lub mniej
- garść suszonej żurawiny
- 150 g lekkiego majonezu
- trochę sałaty rzymskiej
- sól
- opcjonalnie prażone na suchej patelni migdały jeśli nie macie orzechów włoskich jak ja
Sałatka Waldorf |
Jak zrobić sałatkę waldorfską?
Umyj jabłka i usuń gniazda nasienne, pokrój w półplasterki, orzechy posiekaj, łodygę selera umyj, wysusz i pokrój w cienkie plasterki. W misce połącz wszystkie składniki poza sałatą rzymską, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. W osobnej misce zemulguj sok z cytryny z majonezem i tym sosem dopraw mieszankę owocowo-warzywną. Myjemy sałatę rzymską, korzystamy tylko ze środkowych liści, twardych, jędrnych, chrupiących i jasnozielonych. Suszymy je i siekamy na kawałki. Układamy na talerze, a na sałacie układamy mieszankę z jabłek, żurawiny i orzechów itd.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce przed podaniem. Jeśli nie masz orzechów użyj prażonych na suchej patelni płatków migdałów, ale posyp nimi sałatkę przed samym podaniem!
Sałatka Waldorf |
Insalata alla Waldorf.
Ingredienti:
- 2 mele rosse
- 1 mela verde
- 80 g di gherigli di noce
- 1 costa di sedano
- 2 cucchiaini di succo di limone
- un pugno di mirtilli secchi
- 150 g di maionese light
- 1 cespo di lattuga romana
- sale
Sałatka Waldorf |
Come fare insalata alla Waldorf?
Lavate bene le mele, privatele dei torsoli e tagliatele a cubetti. Tritate grossolamente i gregli di noce. Mondate la costa di sedano, eliminando i filamenti, lavatela e tagliatela a fettine sottili. Riunite in una terrina i cubetti di mela, le fettine di sedano a il tiro di noci. Aggiungete appena un izzico di sale e mescolate bene. In una ciotola a parte emulsionate il succo di limone alla maionese e condite con questa salsa il composto di mele, sedano e noci, mirtilli secchi. Mescolate con cura. Mondate la lattuga e lavate bene le foglie, quindi scolatele e asciugatele con un canovaccio. Tagliatele a listrelle e suddividetele nei piatti individuali. Distribuite il composto preparato sul letto di lattuga e servite. Questa insalata e'ottima fredda: potete prepararla in anticipo e lasciarla riposare in frigorifero per un paio d'ore prima di servirla.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!