Sernik Amaretto
Sernik Amaretto
Pyszny kremowy sernik Amaretto
Sernik Amaretto |
Będziecie zachwyceni sernikiem Amaretto. Wspaniały smak niemal natychmiast przeniesie Was do Włoch, skąd likier Amaretto pochodzi.
Sernik Amaretto |
Amaretto to napój alkoholowy (likier) o słodkim migdałowym smaku pochodzący z Włoch. Amaretto wytwarzane jest z migdałów lub pestek moreli , brzoskwiń i wiśni z dodatkiem ziół oraz aromatu waniliowego.
Dodatek ciasteczek amaretti mocno Was zachwyci. Skorzystałam z tygodnia włoskiego w Lidl i zakupiłam potrzebne składniki. Sernik ma ciasteczkowy spód, a biała polewa z prażonymi migdałami dodaje całości nutki wykwintności.
Sernik Amaretto |
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 200 g ciasteczek amaretti
- 60 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 180 g cukru pudru
- 4 duże wiejskie jaja
- 100 ml likieru amaretto
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( opakowanie na 0,5 l mleka )
- 150 g ciasteczek amaretti
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady dobrej jakości
- łyżka oleju
- migdały w łatkach około 50 g może być więcej
Sernik Amaretto |
Sernik Amaretto |
Jak zrobić sernik amaretto?
Najpierw przygotowujemy ciasteczkowy spód. Formę, najlepiej okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko spód, zacisnąć obręcz, odstawić na bok. 200 g ciasteczek amaretti miksujemy na piasek i mieszamy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Masę wykładamy na spód tortownicy i ugniatamy dłońmi, najlepiej wcześniej wysmarować je olejem. Wstawić formę do lodówki.
Przygotowujemy masę serową. Najpierw kruszymy w dłoni ciasteczka amaretti. Odstawiamy na bok. Ser, cukier puder, jajka, likier i budyń w proszku miksujemy na gładką masę dość krótko, chodzi o to, aby tylko połączyć składniki. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać łopatką. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około godziny. Po upieczeniu zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Teraz przygotuj polewę. Płatki migdałowe uprażyć na patelni i odstawić na bok. Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do rondla i dodać olej. Rozpuścić w kąpieli wodnej i natychmiast polać masą sernik. Posypać migdałami i włożyć sernik do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i pyszny. Ma niezapomniany smak i zachowuje świeżość bardzo długo!
Sernik Amaretto |
Bardzo lubię serniki, więc chętnie bym się Twoim poczęstowała. Dodatek Amaretto zwiększa moją chęć na...wielki kawałek...
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda ten serniczek Kasiu! Do tego to amarreto migdałowe! Chętnie skusiłabym się na kawałek.
OdpowiedzUsuń