Najprostsza szarlotka z wkładką

 Najprostsza szarlotka z wkładką.

Proste ciasto z jabłkami. Uśmiechnięta szarlotka. 


Najprostsza szarlotka z wkładką
Najprostsza szarlotka z wkładką



Najprostsza szarlotka z wkładką, to ciasto nie tylko proste, ale i widowiskowe. Dodatek herbatników sprawi, że po przekrojeniu mamy wrażenie, że ciasto się do nas uśmiecha. Pomijam już, że moja córka nazwała ciasto szarlotką jędzy, padły również hasła o zębach teściowej, ale ja wolę wersję uśmiechniętą.

Najprostsza szarlotka jest idealna dzień po i świetnie się przechowuje, tak w lodówce, jak na zewnątrz. Dodatkowo jest idealna do zabrania jej na wynos.


Najprostsza szarlotka z wkładką
Najprostsza szarlotka z wkładką


Składniki na kruche ciasto:

- 300 g mąki tortowej

- 3 kopiaste łyżki cukru

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g zimnego masła

- 1 bardzo duże jajo


Składniki na mus jeśli nie masz gotowego:

- półtora kg jabłek, typ Szara Reneta

- łyżka cynamonu

-3 łyżki cukru


Dodatkowo:

- herbatniki

- cukier puder do posypania szarlotki

- powidła śliwkowe


Najprostsza szarlotka z wkładką
Najprostsza szarlotka z wkładką

Najprostsza szarlotka z wkładką
Najprostsza szarlotka z wkładką


Jak zrobić najprostszą szarlotkę z wkładką?

Najprostsza szarlotka z wkładką nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, jedynie potrzebuje czasu. Najpierw przygotowujemy ciasto kruche, które musi poleżeć w lodówce. Z podanych składników wyrabiamy kulę ciasta i formujemy wałek, który wkładamy do lodówki.

Myjemy jabłka, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wsypujemy do garnka z cukrem i gotujemy do powstania musu i odparowania nadmiaru płynu. Dodajemy cynamon i odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Warto przygotować mus dzień wcześniej. 

Formę o wymiarach  24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Połową ciasta wylepiamy spód i nakłuwamy widelcem. Smarujemy ciasto powidłem śliwkowym i układamy obok siebie herbatniki. Wykładamy na herbatniki mus jabłkowy- jeśli jest za rzadki, dodajemy do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy dokładnie. Wyrównujemy. Drugą połowę ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio na jabłka. 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50- 60 minut. Grzanie góra i dół 180 stopni.  Ciasto jest gotowe kiedy wystygnie, ale póki co nikt dotąd się nie oparł i najprostsza szarlotka z wkładką jedzona jest już ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. 

Najprostsza szarlotka z wkładką
Najprostsza szarlotka z wkładką

Najprostsza szarlotka z wkładką
Najprostsza szarlotka z wkładką


Torta di mele piu semplice.

Una semplicissima torta di mele con mousse di mele. La ricetta e'cosi semplice che va imparata a memoria. 


Ingredienti per la pata frolla:

- 300 g di farina per dolci

- 3 cucchiai di zucchero

- 2 cucchiaini di lievito per dolci

- 250 g di burro freddo

- 1 uovo grande


Ingredienti per la mousse di mele:

- circa 2 kg di mele

- 3 cucchiai di zucchero

- 2 cucchiaini di cannella

- zucchero a velo a piacere per rifinire 


Come fare una semplicissima torta di mele?

Per la prima cosa prepariamo la pasta frolla. Dagli ingredienti per l'impasto prepariamo una palla di pasta. Formiamo un panetto e mettiamolo nel frigo. Prepariamo la mousse di mele. Lavate le mele, sbucitele e grattugiatele su una gratuggia a fori grandi. Mettete le mele in una pentola con lo zucchero e fate cuocere fino a diventare mousse e vaporare liquidi in eccesso. Aggiungete la cannella e mettete da parte per rafreddare. Conviene preparare le mele giorno prima. 



Najprostsza szarlotka z wkładką
Najprostsza szarlotka z wkładką

Najprostsza szarlotka z wkładką
Najprostsza szarlotka z wkładką





Come fare una torta di mele?

Per prima cosa prepariamo la pasta frolla. Dagli ingredienti per l'impasto, prepariamo una palla di asta, a mano o in un robot. Formate un panetto e mettetelo in frigo mentre preparate la purea di mele. Lavate le mele, sbuciatele e grattugiatele su una gratuggia a maglie larghe, mettete le mele in una pentola con lo zucchero e fate cuocere fino a formare una spuma e fate evaporare il liquido in eccesso. Aggungete la cannella e mettete da parte. Fate raffreddare mouse completamente.

Foderate uno stampo 24x24 con carta da forno. Mettete meta dell'impasto sul fondo e buctelo con cura. Metteteci la salsa di mela e poi altra meta di pasta frolla. Prima stiratela sul tavolo con mattarello e poi pezzo dopo pezzo coprite la salsa di mela. 

Mettete tutto in forno per circa un ora in 180 gradi. Dopo che cuoce cospargete zucchero avelo. Buonissimo!

Komentarze

  1. Prosta szarlotka zawsze jest wybornym ciastem. Nie potrzeba więcej , tylko kubek dobrej herbaty lub kawy. W wersji lux dodaję lody lub krem waniliowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. To brzmi naprawdę pysznie! 🍎🍰 Twój opis tego ciasta sprawia, że chce się od razu spróbować. 😄 Z tym uśmiechem i dodatkiem herbatników, to naprawdę czuć tę radość w jedzeniu. A nazwa "szarlotka jędzy" to już zabawny akcent, który dodał humoru. 🤣 Idealne ciasto na każdą okazję

    OdpowiedzUsuń
  3. Uśmiechnięta szarlotka, bardzo mi się podoba :-) Takie optymistyczne ciasto warto mieć w swoich przepisach aby poprawić sobie humor lub poczęstować gości. Do tego proste w przygotowaniu i pyszne. Czy można chcieć czegoś więcej? :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!