Pasztet z kaszą jęczmienną
Pasztet z kaszą jęczmienną.
Pasztet warzywno-mięsny łatwy i pyszny.
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną to na pewno dodatek, który na stałe zagości w mojej kuchni. Niebywale pyszny i prosty w przygotowaniu ucieszy niejedno podniebienie i będzie znakomitym zamiennikiem kupnych pasztetów o podejrzanym składzie. Do jego wykonania nie potrzebujemy żadnych kulinarnych umiejętności, wystarczą chęci. Pasztet z kaszą jęczmienną jest tak dobry, a jego składniki proste, że nawet ten, kto sceptycznie odchodzi do kasz- pokocha go!
Przepis pochodzi z bloga marki Kupiec
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Składniki :
- 200 g kaszy jęczmiennej, u mnie Kupiec
- 1 duża cebula okrojona w kostkę
- 1 duża marchewka, starta na tarce
- 200 g obranego selera, startego na tarce
- oliwa z oliwek EV
- 200g wątróbki drobiowej
-200g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 spora łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 jaja
- sól i pieprz do smaku
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Jak zrobić pasztet z kaszą jęczmienną?
Z 200 g kaszy odłóż 50 g i ugotuj 150 g zgodnie z instrukcją na opakowaniu producenta, odłóż na bok. Marchewkę, cebulę i seler zeszklij na oliwie z oliwek, a następnie dodaj wątróbkę.
Podsmaż wszystko około 10 minut. Następnie zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj ugotowaną kaszę jęczmienną i tę sypką, którą odłożyłeś wcześniej na bok. Dołóż pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj najlepiej dłońmi.
Przełóż do natłuszczonej masłem formy i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut.
Mnie z podanych proporcji wyszły 2 szerokie keksówki od długości około 22 cm każda.
Na początku wydawało mi się, że składników jest mało, ale o wymieszaniu i upieczeniu dochodzę do wniosku, że jest idealnie!
Smacznego!
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną |
Pasztet z kaszą jęczmienną |
-------------------------
Kasza i warzywa to bardzo pyszne i zdrowe połączenie. Takie ,pasztety' bardzo lubimy. Ale nie dodaję wątróbki. Dzisiaj u mnie będzie z kaszą jaglaną i cukinią.
OdpowiedzUsuńAleż ten pasztet wygląda przepysznie! Nie dość, że pyszny, to jeszcze zdrowy.Chciałoby się go schrupać na śniadanko, obiad, deser i kolację. Nie wiem czy dostanę u nas w Galicji taką kaszę, pewnie nawet o zamiennik będzie trudno, ale wypróbować koniecznie muszę :-)
OdpowiedzUsuń