Kasza gryczana pod pierzynką serową
Kasza gryczana pod pierzynką serową.
Pomysł na obiad z kaszy gryczanej.
Kasza gryczana pod pierzynką serową |
Oto mam dla Was bardzo prosty przepis na kaszę gryczaną pod pierzynką z trzech rodzajów sera. Kasza gryczana jest moją ulubioną kaszą zaraz po jaglanej.
Kasza gryczana pod pierzynką serową |
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Kaszę gryczaną warto spożywać z kilku powodów.
To przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. To doskonałe źródło białka, błonnika, witamin z grupy B ( B6 i niacyna ), a także minerałów, w tym żelaza, magnezu i cynku. Posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. To jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy chcą utrzymać równowagę glikemiczną. Kasza gryczana jest naturalnie bezglutenowa, co czyni ją atrakcyjną opcją dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Zawiera błonnik, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Kasza gryczana jest wszechstronna i może być wykorzystywana w różnorodnych daniach, zarówno jako dodatek do mięsa, warzyw, jak w formie sałatek czy potraw wegetariańskich. Zawiera antyoksydanty , któe mogą pomagać w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym działaniem wolnych rodników.
Kasza gryczana pod pierzynką serową |
Składniki na kaszę gryczaną pod pierzynką serową:
- 1 szklanka kaszy gryczanej lub dwa woreczki
- 200 g mozzarelli
- 150 g serka ziarnistego wiejskiego
- 100 g sera żółtego cheddar w plastrach
- 1 siekana drobno cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa z oliwek EVO
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła np. bazylia
Kasza gryczana pod pierzynką serową |
Kasza gryczana pod pierzynką serową |
Jak zrobić kaszę gryczaną z serkami?
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W rondlu odsmaż na oliwie cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie. Kaszę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wymieszaj z cebulą i czosnkiem, dosmacz pierzem i solą. Posyp mozzarellą i dołóż serek wiejski , popieprz wszystko i przykryj plastrami cheddara.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut, do chwili, aż potrawa się zrumieni. Podawaj posypaną świeżymi ziołami.
Zajadaj się na zdrowie!
Kasza gryczana pod pierzynką serową |
Grano saraceno sotto una piuma di formaggi misti.
Ecco a voi una semplice ricetta per grano saraceno, gustosa e facile da preparare.
Ingredienti:
- 1 bicchiere abbondante di grano saraceno precedentemente lavato
- 200 g di mozzarella ( pezzetti )
- 150 g di formaggio fresco, per esempio ricotta
- 100 g di formaggio tipo cheddar oppure svizzero
- 1 cipolla ben tritata
- 2 spicchi d'aglio tritati finemente
- sale e pepe q.b
- erbe fresche ( es.prezzemolo o basilico )
Kasza gryczana pod pierzynką serową |
Preparazione:
Cuoci il grano saraceno seguendo le istruzioni sulla confezione. In una pentola, soffriggi cipolla e aglio in olio d'oliva finche saranno morbidi. Trasferisci grano saraceno con miscella di soffritto, e mescola bene, copri con tre tipi di formaggio, uno a uno. Metti sale e pepe alla fine.
Cuoci in forno preriscaldato a 180 C per circa 20-25 minuti, finche il formaggio si scioglie e la pietanza verra dorata.
Spolvera con le erbe fresche prima di servire, se desideri.
Buon Appetito!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!