Kasza gryczana pod pierzynką serową

 Kasza gryczana pod pierzynką serową.

Pomysł na obiad z kaszy gryczanej.


Kasza gryczana pod pierzynką serową
Kasza gryczana pod pierzynką serową


Oto mam dla Was bardzo prosty przepis na kaszę gryczaną pod pierzynką z trzech rodzajów sera.  Kasza gryczana jest moją ulubioną kaszą zaraz po jaglanej.


Kasza gryczana pod pierzynką serową
Kasza gryczana pod pierzynką serową


Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kaszę gryczaną warto spożywać z kilku powodów.

To przede wszystkim bogactwo składników odżywczych. To doskonałe źródło białka, błonnika, witamin z grupy B ( B6 i niacyna ), a także minerałów, w tym żelaza, magnezu i cynku. Posiada niski indeks glikemiczny, co oznacza, że wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. To jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy chcą utrzymać równowagę glikemiczną. Kasza gryczana jest naturalnie bezglutenowa, co czyni ją atrakcyjną opcją dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. Zawiera błonnik, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Kasza gryczana jest wszechstronna i może być wykorzystywana w różnorodnych daniach, zarówno jako dodatek do mięsa, warzyw, jak w formie sałatek czy potraw wegetariańskich. Zawiera antyoksydanty , któe mogą pomagać w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym działaniem wolnych rodników.


Kasza gryczana pod pierzynką serową
Kasza gryczana pod pierzynką serową



Do mojego przepisu użyłam trzech rodzajów sera: mozzarelli, wiejskiego i żółtego cheddara.

Składniki na kaszę gryczaną pod pierzynką serową:

- 1 szklanka kaszy gryczanej lub dwa woreczki

- 200 g mozzarelli

- 150 g serka ziarnistego wiejskiego

- 100 g sera żółtego cheddar w plastrach

- 1 siekana drobno cebula

- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

- oliwa z oliwek EVO

- sól i pieprz do smaku

- świeże zioła np. bazylia

Kasza gryczana pod pierzynką serową
Kasza gryczana pod pierzynką serową

Kasza gryczana pod pierzynką serową
Kasza gryczana pod pierzynką serową


Jak zrobić kaszę gryczaną z serkami?

Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W rondlu odsmaż na oliwie cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie. Kaszę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wymieszaj z cebulą i czosnkiem, dosmacz pierzem i solą. Posyp mozzarellą i dołóż serek wiejski , popieprz wszystko i przykryj plastrami cheddara.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut, do chwili, aż potrawa się zrumieni. Podawaj posypaną świeżymi ziołami.

Zajadaj się na zdrowie!

Kasza gryczana pod pierzynką serową
Kasza gryczana pod pierzynką serową


Grano saraceno sotto una piuma di formaggi misti.

Ecco a voi una semplice ricetta per grano saraceno, gustosa e facile da preparare. 

Ingredienti:

- 1 bicchiere abbondante di grano saraceno precedentemente lavato

- 200 g di mozzarella ( pezzetti ) 

- 150 g di formaggio fresco, per esempio ricotta

- 100 g di formaggio tipo cheddar oppure svizzero

- 1 cipolla ben tritata

- 2 spicchi d'aglio tritati finemente

- sale e pepe q.b

- erbe fresche ( es.prezzemolo o basilico ) 


Kasza gryczana pod pierzynką serową
Kasza gryczana pod pierzynką serową


Preparazione:

Cuoci il grano saraceno seguendo le istruzioni sulla confezione. In una pentola, soffriggi cipolla e aglio in olio d'oliva finche saranno morbidi. Trasferisci grano saraceno con miscella di soffritto, e mescola bene, copri con tre tipi di formaggio, uno a uno. Metti sale e pepe alla fine.

Cuoci in forno preriscaldato a 180 C per circa 20-25 minuti, finche il formaggio si scioglie e la pietanza verra dorata.

Spolvera con le erbe fresche prima di servire, se desideri.

Buon Appetito!







Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!