Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk.
Makaron z sosem paprykowym.
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk |
Podaję dziś na obiad farfalle z aksamitnym sosem z marynowanych papryk. Długo pieczone papryki są słodkie jak dżem, niesamowicie smaczne i można je stosować w wielu potrawach. Wysoka temperatura aromatyzuje miąższ, nadając mu dymną, niesamowicie niepokorną nutę. Jeśli upieczesz kilka papryk, przygotujesz za jednym zamachem doskonały dodatek do kanapek i bowli, który w sekundę można przerobić na luksusowy sos do makaronu!
Składniki na sos:
- 4 pieczone papryki
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 3 ząbki czosnku i 1 łyżeczka soli, świeży tymianek lub oregano
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk |
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk |
Jak zrobić aksamitny sos z pieczonych papryk?
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Papryki natrzyj z zewnątrz i wewnątrz oliwą z oliwek i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz około 30 minut i w połowie pieczenia obróć żeby równomiernie się zwęgliły. Przełóż upieczone papryki do miski i przykryj pokrywką, tak przygotowane łatwiej będzie obrać. Oczyść papryki ze skórek i pestek. Pokrój papryki w szerokie paski, a czosnek w plasterki. Przełóż do słoika, zalej oliwą z octem i dodaj sól oraz zioła , porządnie wstrząśnij naczyniem. Papryki są najlepsze po kilku godzinach kiedy dobrze przejdą marynatą. Przechowuj w lodówce nawet 5 dni. Żeby z marynowanej papryki zrobić sos do makaronu, zawartość słoika po prostu zblenduj na krem. Dodaj garść orzechów laskowych lub migdałów i zmiksuj ponownie na gładko. Dopraw do smaku jak lubisz, wlej około 4 łyżek wody z gotowania makaronu i wymieszaj z ciepłym makaronem.
Moje farfalle podałam z serem korycińskim naturalnym oraz nasionami chia i szczypiorem.
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk |
Ten przepis znalazłam w książce "Roślinna sprawa" Dominiki Targosz. I ten przepis bardzo mi odpowiada, ponieważ przypomina Sycylię, na której mieszkałam ponad 10 lat.
To jest makaron epicki. Ma szersze zadanie, niż tylko nakarmić. Ma rozpieścić i zachęcić do własnych wariacji na temat.
OdpowiedzUsuń