Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk

Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk.

Makaron z sosem paprykowym.


Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk



Podaję dziś na obiad farfalle z aksamitnym sosem z marynowanych papryk. Długo pieczone papryki są słodkie jak dżem, niesamowicie smaczne i można je stosować w wielu potrawach. Wysoka temperatura aromatyzuje miąższ, nadając mu dymną, niesamowicie niepokorną nutę. Jeśli upieczesz kilka papryk, przygotujesz za jednym zamachem doskonały dodatek do kanapek i bowli, który w sekundę można przerobić na luksusowy sos do makaronu!


Składniki na sos:

- 4 pieczone papryki

- 100 ml oliwy

- 1 łyżka octu winnego

- 3 ząbki czosnku i 1 łyżeczka soli, świeży tymianek lub oregano


Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk

Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk


Jak zrobić aksamitny sos z pieczonych papryk?

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. Papryki natrzyj z zewnątrz i wewnątrz oliwą z oliwek i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz około 30 minut i w połowie pieczenia obróć żeby równomiernie się zwęgliły. Przełóż upieczone papryki do miski i przykryj pokrywką, tak przygotowane łatwiej będzie obrać. Oczyść papryki ze skórek i pestek. Pokrój papryki w szerokie paski, a czosnek w plasterki. Przełóż do słoika, zalej oliwą z octem i dodaj sól oraz zioła , porządnie wstrząśnij naczyniem. Papryki są najlepsze po kilku godzinach kiedy dobrze przejdą marynatą. Przechowuj w lodówce nawet 5 dni. Żeby z marynowanej papryki zrobić sos do makaronu, zawartość słoika po prostu zblenduj na krem. Dodaj garść orzechów laskowych lub migdałów i zmiksuj ponownie na gładko. Dopraw do smaku jak lubisz, wlej około 4 łyżek wody z gotowania makaronu i wymieszaj z ciepłym makaronem.

Moje farfalle podałam z serem korycińskim naturalnym oraz nasionami chia i szczypiorem.

Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk


Ten przepis znalazłam w książce "Roślinna sprawa" Dominiki Targosz. I ten przepis bardzo mi odpowiada, ponieważ przypomina Sycylię, na której mieszkałam ponad 10 lat.












Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!